Οι ΗΠΑ εργάζονται για την αύξηση της παροχής LNG στην Ευρώπη, ενώ προτίθενται να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρωτοβουλίες που προωθεί για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και να βοηθήσουν τις χώρες εκείνες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας, Λόρα Λόχμαν (Laura Lochman) από το βήμα του 2ου «Τhessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη.
«Η διοίκηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα προωθήσει τα θέματα της ενεργειακής σταθερότητας ως προτεραιότητα για την αμερικανική πολιτική. Αυτή ήταν η θέση μας και πριν από την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων με την πυρηνική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα είδη», επισήμανε η κ. Λόχμαν, εξηγώντας ότι η πολιτική αυτή δίδει έμφαση στις διαφανείς ανταγωνιστικές αγορές και στη δημιουργία διαδρόμων που διασφαλίζουν βιώσιμους και αειφόρους πόρους ενέργειας για την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.
«Ο πόλεμος του Πούτιν και η χειραγώγηση των ενεργειακών αγορών υπογραμμίζουν την ανάγκη οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας», πρόσθεσε η κ. Λόχμαν, σημειώνοντας ότι η απεξάρτηση θα πρέπει να συνοδευτεί από την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια «έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα ως όπλο».
«Έχουμε την πρωτοβουλία της ΕΕ που συμβαδίζει με τις προθέσεις των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ΕΕ για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα […] Κάτι τέτοιο δε θα συμβεί σε μια νύχτα, αλλά θα χρειαστούν χρόνια. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση», τόνισε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία προμήθευε τις χώρες κάθε χρόνο με 150 δισ. κυβικά φυσικού αερίου και «το να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια».
Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους προωθείται αυτή η πολιτική ανέφερε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εμπόδια στην κρίσιμη τεχνολογία και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Ρωσία για να διατηρήσει την ενεργειακή παραγωγή», ενώ «εργαζόμαστε με αμερικανικές εταιρείες για να αυξήσουμε την προμήθεια LNG στην Ευρώπη». Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ είναι τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ και «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους διαχειριστές των αγορών ενέργειας για να αυξήσουμε την προμήθεια στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι εκτός από την σπουδαιότητα των τερματικών σταθμών LNG κρίσιμης σημασίας είναι και οι περιφερειακοί διασυνδετήριοι αγωγοί μεταξύ των χωρών, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου, μέσα από το διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και την επιτάχυνση της κατασκευής του ο FSRU (πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG). Αναφέρθηκε ακόμη στις εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, όπως ο EastMed.
Ταυτόχρονα η κ. Λόχμαν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι τοπικά διαθέσιμες και όχι στα ορυκτά καύσιμα. «Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες της περιοχής και σε αυτό. Όλοι αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και θεωρούμε ζωτικής σημασίας και για την οικονομία να διασφαλίσουμε την ενεργειακή προμήθεια μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και ταυτόχρονα να στοχεύουμε στην μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η μετάβαση θα ωφελήσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες. Προσπαθώντας να δημιουργούμε προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και ενέργειας από υδρογόνο. Υπάρχουν λύσεις που μπορούμε από κοινού να προωθήσουμε», είπε, καταλήγοντας ότι «οι ΗΠΑ προσμένουν να συνεργαστούν με όλους προκειμένου να διασφαλίσουμε ενεργειακή ασφάλεια».