15.7 C
Athens
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜια 97χρονη θυμάται την κολεκτιβοποίηση και το ουκρανικό ολοκαύτωμα

Μια 97χρονη θυμάται την κολεκτιβοποίηση και το ουκρανικό ολοκαύτωμα

- Advertisement -

Η Oksana Ostapenko ήταν 12 ετών και αντιμετώπιζε τον θάνατο από την πείνα όταν ένας ξένος έσωσε τη ζωή της, παίρνοντάς την στην οικογένειά του και μοιράζοντας τα τελευταία από τα τρόφιμά τους μαζί της.
Σε ηλικία 97 ετών, η φωνή της έτρεμε όταν θυμόταν το τρομερό λιμό που έπληξε τη χώρα της τη δεκαετία του 1930 λόγω πολιτικών που επιβλήθηκαν από τον Ιωσήφ Στάλιν.
“Ήρθαν και μας πήραν όλα τα σιτηρά μας”, είχε δηλώσει το 2018 η Ostapenko στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Οι αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας του Σταλιν (NKVD), συνέλαβαν επίσης τον πατέρα της, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια σε γκούλαγκ στη βόρεια Ρωσία επειδή ήταν ιδιοκτήτης γης.
Η μητέρα της Ostapenko αφέθηκε μόνη της να φροντίσει πέντε παιδιά, καθώς οι αρχές κατάσχεσαν όλες τους τις προμήθειες.
Η μητέρα της δεν είχε άλλη επιλογή παρά να στείλει τον Oksana για να ζήσει με μια άλλη οικογένεια σε ένα χωριό κοντά στο Kozliv, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου, ελπίζοντας ότι η κόρη της θα επιστρέψει μόλις περάσει ο λιμός.
Αλλά λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του κοριτσιού, η μητέρα και ο μικρότερος αδελφός της πέθαναν από την πείνα.
Η μητέρα της “ήρθε να δει πώς ήμουν … στη συνέχεια επέστρεψε στο χωριό της, και αργότερα μου είπαν ότι είχε πεθάνει”, σημειώνει η Ostapenko καθώς κάθεται στο διαμέρισμα του Κιέβου που μοιράζεται τώρα με την κόρη της.
– «Γενοκτονία» –
Ο λιμός – γνωστός ως “Γολομοντορ” εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των ιστορικών. Το Κίεβο εκτιμά τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια, ή το 13% του συνολικού τότε πληθυσμού. Άλλες πηγές ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στα επτά εκατομμύρια. Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το Κίεβο το χαρακτηρίζει ως γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού από το καθεστώς του Στάλιν, που αποσκοπούσε ειδικά στην εξάλειψη της αγροτικής τάξης της χώρας. Περισσότερες από 15 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την άποψη των γεγονότων.
Τώρα δεκάδες ιστορίες όπως της Ostapenko έχουν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει με την 85η Ημέρα Μνήμης του Γολόμοντορ που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Το βιβλίο “Η ανθρωπότητα σε μια απάνθρωπη εποχή” εστιάζει στους ανθρώπους που έσωσαν άλλους από τη πείνα. Συγκεντρώνει μαρτυρίες από τους δασκάλους, επικεφαλείς κολεκτιβοποιημένων φαρμών και απλών χωρικών που με τα λιγοστά τρόφιμα που τους είχαν απομείνει, βοήθησαν συνανθρώπους τους να επιβιώσουν.
Ο σωτήρας της Ostapenko ήταν ο Yegor Kryvenko, του οποίου η εργασία ως μηχανικός σε ένα τοπικό μύλο του επέτρεψε να εξασφαλίσει επιπλέον αλεύρι για την οικογένειά του.
«Συνάντησα καλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Όσταπενκο για τον Kryvenko, πατέρα δύο παιδιών που προσφέρθηκε να την φροντίσει όταν η μητέρα της δεν μπορούσε πλέον να την ταΐσει. “Μοιραστήκαμε όλα όσα είχε αποθηκεύσει, μέχρι το τελευταίο γραμμάριο”.
«Πρέπει να μοιραστεί», θυμήθηκε τον Kryvenko να λέει, καθώς μοίραζε μερικές δεκάδες  μικρές πατάτες μεταξύ της και των δικών του παιδιών. Αυτό θα ήταν σχεδόν όλο το φαγητό που θα έβλεπαν για αρκετές εβδομάδες.
“Και όταν οι (κατασχεμένοι) σπόροι φορτώθηκαν στα βαγόνια, και μικροποσότητες διασκορπίζονταν (από τον άνεμο) θα πήγαινα να τον μαζέψω για να το φέρω στο σπίτι”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Volodymyr Tylischak, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου για την επέτειο, δήλωσε ότι πολλοί από εκείνους που βοήθησαν άλλους, καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Κάποιοι από αυτούς τόλμησαν να συγκεντρώσουν σοδειές και να τις παραδώσουν στους αγρότες, ενώ άλλοι μυστικά διοργάνωναν γεύματα για παιδιά στα σχολεία. “Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες υπήρχαν εκείνοι που είχαν το θάρρος να αντισταθούν”, δήλωσε ο Tylischak.
«Έσωσαν μια ή περισσότερες ζωές, καμιά φορά ολόκληρες κοινότητες, ανάλογα με τις ευκαιρίες που είχαν», δήλωσε η Viktoriya Yaremenko, ιστορικός που εργάστηκε επίσης στο βιβλίο. «Κάθε ιστορία είναι ένα κατόρθωμα και μπορείτε να το καταλάβετε μόνο εάν εντρυφήσετε σε αυτά τα φοβερά χρόνια».
Πρώτη δημοσίευση 24/11/2018
Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Νικος

Κάτι τέτοια δημοσιεύετε και μετά απορείτε γιατί τα καμιονια σας περιμένουν έξω από τα γραφεία.
Πέραν της πλάκας έκαναν πολλά εγκλήματα οι σύντροφοι, μιλάμε για τραγωδία κανονική

Κωνσταντινος

Να προσθέσω: Το σιτάρι εκείνη την χρονιά ηταν λίγο σε όλη την Σοβιετική ένωση. Δεν θυμάμαι αν ηταν γενικά κακή χρονιά για την παραγωγή αλλα ένα παράγοντας που προκάλεσε την πείνα ήταν ότι ο Στάλιν ειχε αποφασίσει την κολεκτιβοποίηση της γής. Αντίθετα με τον Λένιν ο οποίος κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την κολεκτιβοποίηση γιατι δεν απέδιδε κι έπρεπε να επιτρέψει την διατήρηση της ιδιοκτησίας. Επειδη το σιτάρι ήταν λίγο προτίμησαν οι Ρώσοι να τραφούν πρώτα οι ίδιοι αναιρώντας με αυτήν την επιλογή την όποια έννοια αλλυλεγύης ανάμεσα στους σοβιετικούς λαούς κι ομολογώντας ότι αυτοι οι Ρωσοι ήταν τα αφεντικά της Εσσδ. Το ότι ο Στάλιν ηταν Γεωργιάνος δεν ειναι δυνατό επιχείρημα γιατί και ο Τιτο ήταν Κροάτης στην σερβοκεντρική γιουγκοσλαβία και ο Χιτλερ ήταν Αυστριακός αλλα γερμανικότερος των γερμανών. Ηταν ευκαιρία όχι μόνο να τραφουν οι ίδιοι αλλά και να συντρίψουν την αγροτική τάξη των μικροϊδιοκτητών γης δια της πείνας. Το τραγικό είναι πως ο Σταλιν και η νομενκλατούρα πίστευαν ότι πράττουν άλλο ένα βήμα για την πορειά τους προς τον κομμουνισμό και ο θάνατος τόσων ανθρώπων ήταν μια εύλογη θυσία για το γενικότερο καλό. Οι κολεκτιβοποίηση ποτέ δεν απέδωσε όσο η μικρο ιδιοκτησία γιατι εξαφανίζεται ο δεσμός του ιδιοκτήτη με την δική του γη, η ευθήνη του ιδιοκτήτη να συντηρεί το δικό του τρακτέρ. Και ο “μεγάλος τιμονιέρης” απέτυχε οικτρά με τα αγροτικά του κοινόβια, επόμενο βήμα προς τον κομμουνισμό μετα το βήμα της κολεκτιβοποίησης κατα Λένιν, με πολλαπλάσιο κόστος σε ζωές.

Fingolfin

Голодомор. Γκόλανταμόρ, η κυνικότητα ατο μεγαλείο της. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή την τραγωδία.

A Greek from abroad

Dedicated to the Greek communists who worship Stalin . Maybe Hitler killed more Russians , Ukrainians etc
but Stalin wasn’t far behind . And there are still people today who think Stalin was a hero when in reality
he was one of the worst butchers in human history .

Νικολάκη Εφέντης

Έλα μωρέ πώς κάνετε έτσι; Είχε καλά πρόθεση όμως, ήθελα να αλλάξει τον κόσμο, έτσι δεν είναι; Έτσι δεν λένε και κάποιοι σημερινοί, ε;

Athan

“Αυτός που σκοτώνει έναν άνθρωπο είναι κοινός δολοφόνος.
Αυτός που σκοτώνει εκατομμύρια, είναι Θεός.”
Ο αστικός μύθος λέει πως το είπε ο Κόμπα…

George_K

Είστε και σεις…
Επιμένετε να χαλάτε το αφήγημα μερικών…

Agamemnon

Ειδικοι στις γενοκτονιες οι Αριστεροι…

x-m

Μπροστά στον Μάο ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς υπήρξε άκακη παιδούλα.

Ο ασχετος

Ωραια προπαγανδα

Diogenis

Βλέπετε η ιστορία είναι γεμάτη από ανδραγαθήματα των πολιτισμένων απλα στην εποχη των μμε εξαρτάτε ποιο γεγονός φωτίζεται περισσότερο….. .. Σταλιν .Σιβηρία…………… «Ασιατικό Ολοκαύτωμα»…. Ιάπωνες ,
Αγγλοι Ινδια…Οι μόνοι που γλίτωσαν ήταν όσοι έφυγαν από τη Βεγγάλη εγκαίρως και ορισμένες κοπέλες, που έγιναν πόρνες για τους πλούσιους και μπορούσαν να βρουν φαγητό. Συνολικά υπολογίζεται ότι πέθαναν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι,…
Ηνωμένες Πολιτείες
Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι Ινδιάνοι που κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική ανέρχονταν σε 10 έως 12 εκατομμύρια άτομα.
Το 1900 είχαν απομείνει μόλις 250.000.
Οι Αυτοκρατορίες
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπήρχαν 112.000.000 Ινδιάνοι στο Μεξικό πριν την άφιξη του Κορτές, το 1512.
120 χρόνια μετά δεν ήταν παραπάνω από 1.200.000! Για την Αφρική τι να πουμε δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που να μην έχουν βάλει το χεράκι τους για τα σκλαβοπάζαρα.

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Το γνωριζουμε πως η αριστερή ιδεολογία αποδεχοταν θυσιες εκατομυριων για χαρη του μεγαλου σκοπού, της πορειας στον κομμουνισμό. Αλλα η εμμονη σας με τα κομμουνιστικά εγκλήματα ειναι υποπτη. Το ιδεολογιμα του μαζικου εγκληματος για χαρη του κοινου “συμφεροντος” προερχεται απο τον διαφωτισμο και της ψυχρης λογικής του, ειναι κοινος και σε φασισμους, ναζισμους. Ο διαφωτισμος τα εμπεριείχε εν τη γεννεσει του ως μολυσματικο μικροβιο. Αντορνο, Χοκχαιμερ, η διαλεκτική του Διαφωτισμού. Και χωρις αυτα η ανθρωποτητα διεπρατε αναριθμητες γεννοκτονιες βασιζομενη στην απαξιωση των αλλων λαών. Αρα μπορεις να πεις πως ο κομμουνισμος υιοθετησε υπαρχουσες πρακτικές και απλα τις εντυσε με ιδεολογία. Αντι να κανετε μπαγιατικη προπαγανδα, ο εμφυλιος τελείωσε κι αν δεν τελειωσε πρεπει επιτέλους να τελειωσει γιατι δεν ξερω αν το χετε καταλάβει αλλά η ελλάδα ΔΕΝ εχει συγχρονο αφηγημα, πορευεται στα τυφλά, ερμαιο του επιθετικου φιλελευθερισμου οπου η αναπτυξη δεν θρεφει τις μαζες αλλα τις εξοντωνει για χαρη μιας οικονομικης ελιτ και κατι γραφικοι αριστεροι εχθρευονται καθε επένδυση, ζητουν συλλογικες συμβασεις και πατροναρουν συνδικαλιαμους. Αλλα και ο συνδικαλισμος χρειαζεται, και η κοινωνική προνοια, και οι συλλογικες συμβάσεις. Ειναι στοιχιωδη ανθρωπινα δικαιωματα. Ας βρεθει λοιπον μια μεση οδος κι ας αφησουμε την κουραστική αντικομμουνιστική υστερία.Αν παλι τα κινητρα σας ειναι ανθρωπιστικά δεν χρειαζεται να ταξιδευετε τόσο παλιά στο παρελθόν. Σημερα στο Κονγκό εκατομυρια νεκροί.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1915: «Κόκκινη Κυριακή», η έναρξη της...

4
Κάπου 270 Αρμένιοι λόγιοι και επιστήμονες (κληρικοί, γιατροί, δικηγόροι, εκδότες, πολιτικοί, καθηγητές και δημοσιογράφοι) συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη με οδηγίες του οθωμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1915: «Κόκκινη Κυριακή», η έναρξη της σφαγής των Αρμενίων

Κάπου 270 Αρμένιοι λόγιοι και επιστήμονες (κληρικοί, γιατροί, δικηγόροι, εκδότες, πολιτικοί, καθηγητές και δημοσιογράφοι) συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη με οδηγίες του οθωμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των Αμερικανών ομήρων

Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1918: 2η Μάχη του Βιγιέ-Μπρετονώ, η πρώτη αρματομαχία της ιστορίας

Σε μια από τις μάχες του τελευταίου έτους του Μεγάλου Πολέμου, σημειώνεται η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ αρμάτων μάχης στην ιστορία, όταν τρία βρετανικά άρματα...