(REUTERS)
Το ταξίδι του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου θα επιδιώξει να δείξει στους συμμάχους του ότι η Βρετανία μετά το Brexit είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Δύσης και ανυπομονεί να δει την Κίνα να σέβεται τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε ο διοικητής του σκάφους.
Το HMS Queen Elizabeth συμμετείχε σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο αυτήν την εβδομάδα, πριν από το οκτάμηνο ταξίδι που θα διασχίσει τη Νότια Σινική Θάλασσα σε ένα μήνυμα προς το Πεκίνο ότι οι θαλάσσιες λωρίδες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές.
Το αεροπλανοφόρο είναι «μια εξαιρετικά ισχυρή δήλωση», δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Steve Moorhouse, διοικητής του πλοίου στο Reuters στο κατάστρωμα ανοιχτά των ακτών της Πορτογαλίας.
“Δείχνει ότι είμαστε ναυτικό παγκόσμιας εμβέλειας και θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί έξω”, είπε. “Ο στόχος για εμάς είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι μέρος μιας πιο μόνιμης παρουσίας για το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτήν την περιοχή”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Ινδο-Ειρηνικό που περιλαμβάνει την Ινδία και την Αυστραλία.
Η Κίνα επιχειρεί να σφετεριστεί την ευρύτερη περιοχή, κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά, πολλά από τα οποία τα έχει στρατικοποιήσει. Επομένως, η Νότια Σινική Θάλασσα συνιστά ένα πεδίο γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, τόσο μεταξύ των περιφερειακών κρατών όσο και των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.
Η Κίνα θεωρεί πως πλοία και αεροσκάφη που πλέουν και πετούν στην περιοχή παραβιάζουν τα δικαιώματά της και τα αντιμετωπίζει ως εχθρικά. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ διεξάγουν επί σειρά ετών ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και απλές διελεύσεις άσκησης δικαιώματος ελεύθερης πλεύσης (FONOP) που αναμενόμενα προκαλούν οργισμένες απαντήσεις από το Πεκίνο αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο.