Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας έχει να κάνει με τη δραπέτευση του Αδόλφου Χίτλερ από το Βερολίνο, λίγο πριν αυτό πέσει στα χέρια του Κόκκινου Στρατού. Ο Χίτλερ κατάφερε να φτάσει με υποβρύχιο στη Λατινική Αμερική, όπου έζησε ως τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του FBI και της CIA. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Το Snopes διερεύνησε τους ισχυρισμούς σχετικά με τα έγγραφα του FBI και κατέληξε στη πηγή των ισχυρισμών που είναι άρθρο της ιστοσελίδας AnonHQ, που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2016. Η αρχική πηγή όμως είναι το πασίγνωστο σάιτ κατασκευής ψευδών ειδήσεων yournewswire.com που δημοσίευσε άρθρο το Μάρτιο του 2016, και που με τη σειρά του, άντλησε πληροφορίες από το συνωμοσιολογικο redflagnews.com.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το FBI παραδέχτηκε επιτέλους πως ο Χίτλερ όχι μόνο διέφυγε στη Λατινική Αμερική, αλλά έζησε εκεί τα τελευταία του χρόνια, πεθαίνοντας από βαθιά γεράματα.
Η ιστορία συνοδευόταν από λινκ προς έγγραφα και άλλες ιστορίες, δίνοντας της μια εκ πρώτης όψεως αξιοπιστία. Τα πιο «πειστικά» έγγραφα του FBI όμως, ήταν μια σειρά από γράμματα, αποκόμματα εφημερίδων και μαρτυρίες από πρώτο, δεύτερο και τρίτο χέρι που είχαν συγκεντρωθεί σε μια περίοδο αρκετών χρόνων μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρώτο γράμμα της συλλογής, έκανε αναφορά σε έναν άνδρα που επικοινώνησε με τη κλειστή πλέον εφημερίδα Los Angeles Examiner, μέσω ενός φίλου ενός άλλου φίλου και ισχυρίστηκε πως κατέχει αποδείξεις για την απόδραση του Χίτλερ μέσω υποβρυχίου (τα ονόματα στα σκαναρισμένα ντοκουμέντα έχουν σβηστεί). Σύμφωνα με το έγγραφο, διάφοροι Αργεντινοί αξιωματούχοι, βοήθησαν το Χίτλερ με το το έφτασε στη χώρα, παρέχοντας καταφύγιο.
Όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας προσπάθησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες, δε μπόρεσε να εντοπίσει εκ νέου τη πηγή, δηλαδή τον άνδρα που είχε επικοινωνήσει αρχικά με την εφημερίδα. Επιπλέον, αστυνομικοί και αξιωματούχοι της Immigration and Naturalization Services, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το όνομα του άνδρα σε οποιοδήποτε αρχείο. Η ύπαρξη του εγγράφου στα αρχεία του FBI, φανερώνει μόνο πως η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να διερευνά τέτοιες πληροφορίες, ακόμη και αν αυτές ήταν υπερβολικές.
Σε άλλες ιστοσελίδες εμφανίστηκε η παρακάτω φωτογραφία με τον ισχυρισμό πως απεικονίζει το Χίτλερ (που τότε κυκλοφορούσε με το όνομα Adolf Liepzig, να ποζάρει με τη φιλενάδα του με το όνομα Cutinga, λίγο πριν πεθάνει από γηρατειά το 1986. Θα έπρεπε δηλαδή να ήταν τουλάχιστον 97 χρονών στη φωτογραφία.
Η φωτογραφία φυσικά είναι πολύ παλιά και ξεθωριασμένη και δεν ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά του άνδρα και αυτός που διατύπωσε τον αρχικό ισχυρισμό, το έκανε τη εποχή που προσπαθούσε να προωθήσει το βιβλίο του για το Χίτλερ.
Άλλα έγγραφα αναφέρουν επίσης μαρτυρίες για θεάσεις του Χίτλερ, αλλά όλες οι έρευνες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Είναι αλήθεια πάντως πως το FBI ερευνούσε για πολλά χρόνια αυτές τις αναφορές μετά το τέλος του Πολέμου. Η αδυναμία εύρεσης αξιοπιστίας σε αυτές, έχει οδηγήσει τους συνωμοσιολόγους στο αυθαίρετο συμπέρασμα, πως το FBI, ήταν συνεργός στην απόδραση του Χίτλερ.
Πολλοί βασίζουν τη θεωρία στην παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων U-530 και U-977 στις αργεντίνικες αρχές στις 10 Ιουλίου 1945 και 17 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα. Τα σκάφη υποτίθεται πως μετέφεραν τον Αδόλφο Χίτλερ και άλλους υψηλόβαθμους ναζί αξιωματούχους. Οι ισχυρισμοί ωστόσο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από σχετικές έρευνες.
Χίτλερ και CIA
Μια σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της CIA, έδωσαν λαβή σε φήμες πως ο Χίτλερ δραπέτευσε στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Κολομβία όπου έζησε με το όνομα Adolf Schüttelmayer. Μια σχετική φωτογραφία που παρουσιάστηκε από Ολλανδικής καταγωγής πρώην στρατιώτη των SS, δείχνει έναν άνδρα να μοιάζει αρκετά στο Χίτλερ.
Η CIA αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις σχετικές μαρτυρίες και ουδέποτε κατόρθωσε να τις διασταυρώσει ή να μάθει κάτι περισσότερο από τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας. Κάποια από τα έγγραφα μάλιστα, χαρακτήριζαν τις σχετικές ιστορίες ως αποκυήματα φαντασίας. Στον αντίποδα, υπάρχουν αρκετές αναφορέςαυτοπτών μαρτύρων που διασταυρώνουν η μια την άλλη, σχετικά με τις τελευταίες ώρες και το θάνατο του Χίτλερ. Σε κάθε περίπτωση, ο εικονιζόμενος «Χίτλερ», δεν μοιάζει με έναν άνδρα που εκείνη την εποχή (1954), θα ήταν 66 χρονών, ενώ θα ήταν το λιγότερο ανόητο να κυκλοφορεί χωρίς να έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά του (βλέπε μουστάκι), καθιστώντας τον εαυτό του Νο. 1 στόχο διαφόρων μυστικών υπηρεσιών και ειδικά της Μοσάντ, που εκείνη την εποχή ξεκινούσε να αναζητά ναζί εγκληματίες.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο στα αρχεία του FBI και της CIA, σχετικά με πιθανή απόδραση του Χίτλερ στη Λατινική Αμερική. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν υποχρεωμένες να εξετάζουν όλες τις σχετικές μαρτυρίες, ακόμη και αν ήταν φαινομενικά αναξιόπιστες και αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που προκύπτει από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Ουδέποτε παρουσιάστηκαν αδιάσειστα στοιχεία για την απόδραση του Χίτλερ. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές επώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν κοντά του τις τελευταίες ώρες πριν αυτοκτονήσει στο υπόγειο καταφύγιό του στο Βερολίνο.
Θάνος Σ. Επαχτίτης