Η Ελλάδα ενδιαφέρεται αν αποκτήσει ισραηλινά UAV Heron, δεδομένου πως η χρήση των Bayraktar από το Τουρκικό Ναυτικό, έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο Αιγαίο, αναφέρει η φιλοκυβερνητική Yeni Safak.
Το τουρκικό δημοσίευμα δεν μας λέει κάτι νέο. Η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε πριν ένα χρόνο να μισθώσει επτά UAV’s Heron από το Ισραήλ για τρια χρόνια, με σκοπό να ενισχύσει της ικανότητες παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης στο Αιγαίο. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας, είχε ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στις 1 Φεβρουαρίου 2018 για τη σχετική προμήθεια, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και αφορά συμφωνία του υπουργείου Άμυνας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή ενοικίαση με καθεστώς leasing, επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο στη πορεία και για άγνωστο λόγο, η συμφωνία “πάγωσε.”
Αυτό που οι Τούρκοι αδυνατούν να καταλάβουν (όπως και πολλοί Έλληνες δυστυχώς), είναι πως η τυχόν προμήθεια Heron δεν θα γίνει ως αντίμετρο στη χρήση τουρκικών Bayraktar και ANKA. Η Ελλάδα τα χρειαζόταν (ή τα χρειάζεται) για να τα χρησιμοποιήσει ως μέσα θαλάσσιας επιτήρησης, τουλάχιστον μέχρι την έλευση των εκσυγχρονισμένων P-3, για να καλύψει το “κενό” μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν σκόπευε ποτέ να αποκτήσει Heron για να καταρρίψει αντίστοιχα τουρκικά UAVs.
Σαφώς η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρόλους επιτήρησης/παρενόχλησης/επίθεσης κατά στόχων με ελαφρά πυρομαχικά προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην αντιπαράθεση στο Αιγαίο, ωστόσο η λύση δεν βρίσκεται στην επιστράτευση αντίστοιχων μέσων από τη πλευρά της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον της χώρας για την απόκτηση Heron, φαίνεται πως έχει “παγώσει.”
Διαβάστε επίσης
ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)
ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ B’, Πολεμικό Ναυτικό)