To ΠΝ προχώρησε σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Κι όταν λέμε πραγματικά πυρά, εννοούμε εκτοξεύσεις πυραύλων και τορπιλών. Αυτό που μας έκανε εντύπωση, δεν ήταν τόσο η εκτόξευση του RIM-7M από φρεγάτα κλάσης S, καθώς είναι μια απαραίτητη ενέργεια για να επιβεβαιώνεται η δυνατότητα του Στόλου να διατηρεί αυτή την περιορισμένη αεράμυνα που έχει.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση, είναι η βολή τορπίλης SST-4, μιας από τις πλέον παλαιότερες σε υπηρεσία τορπίλες του τύπου. Η SST-4 μπορεί να βληθεί από υποβρύχια αλλά και ΤΠΚ, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Combattante φέρουν δυο SST-4 παράλληλα με τους πυραύλους τους. Η λογική για τις τορπίλες σε ΤΠΚ είναι απλή, αδρανοποίηση στόχου με πυραύλους (MM38, Penguin στο παρελθόν, RGM-84 Harpoon σήμερα), και βύθιση με τορπίλες (αν χρειαστεί).
Τώρα, σε πρώτη φάση, ίσως φανεί παράξενο, ένα υποβρύχιο του 21ου αιώνα, ίσως το ανώτερο σε δυνατότητες συμβατικό υποβρύχιο παγκοσμίως σε υπηρεσία σήμερα, να ρίχνει τορπίλες της δεκαετίας του… ’70. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; επιτυχία. Τι σημαίνει επιτυχία; το υποβρύχιο εκτόξευσε επιτυχώς την σχεδόν 40χρονη τορπίλη, που σημαίνει ότι το Σύστημα Ελέγχου Πυρός πέρασε δεδομένα, και την κατεύθυνε μέχρι τον στόχο. Δύσκολο; ας το σκεφτούμε, σκεπτόμενοι αν έχουμε κάποια συσκευή σπίτι μας που να λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια. Κι ακόμη καλύτερα, αν έχουμε μια ηλεκτρονική συσκευή που να λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια. Έχουμε; ναι, μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση που κάποτε έδειχνε το “μικρό σπίτι στο λιβάδι”, ωραία! Βάλτε την τώρα να συνεργαστεί με το iPhone 11 ή το Samsung S20!
Βολή SST-4 έκανε πριν δυο χρόνια και το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Την έριξε όμως ένα υποβρύχιο 209/1200, το TCG Yildiray. Το TCG Yildiray μπήκε σε υπηρεσία το 1981, συνεπώς είναι μια χαρά της ίδιας “ΕΣΣΟ” με την SST-4 που έριξε. Δεν ισχύει το ίδιο με τα Type 214HN και τις SST-4, φανταζόμαστε πως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαΐου 1982: Η βύθιση του καταδρομικού Belgrano, δέος και τύψεις
Πριν αρχίσουμε τους αυτο-οικτιρμούς, ας δούμε την μεγάλη εικόνα. Καταρχάς, δεν λέμε πως δεν χρειαζόμαστε νέες τορπίλες, γιατί ξέρουμε πως κάποιοι αυτό θα σκεφτούν. Το αντίθετο, άλλο θέλουμε να πούμε. Το ARA General Belgrano βυθίστηκε από μια τορπίλη Mk8, κατασκευής Β’ ΠΠ. Για την ιστορία, η Mk8 μπήκε σε υπηρεσία με το Royal Navy το… 1927. Πόσα χρόνια είχαν περάσει μέχρι το 1982; Τι θέλουμε να πούμε; Το HMS Conqueror μπόρεσε να πλησιάσει σε πολύ μικρή απόσταση και να ρίξει τα απολιθώματα. Απολιθώματα μεν, βούλιαξαν το Belgrano δε.
Τι λέει το ΠΝ με την χρήση της SST-4, που σημειωτέον, είναι παλαιότερη και από τις SUT που συνήθως φορτώνονται στα υποβρύχιά μας. Μπορεί να μην έχουμε ούτε F21, ούτε Black Shark Advanced, ούτε DM2A4 Seehecht, αλλά τα Type 214HN μπορούν να είναι θανατηφόρα με ότι έχουμε. Θα πλησιάσουν αθόρυβα, και θα ρίξουν τις SUT και θα κάνουν αυτά που πρέπει.
Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Τι σημαίνει ο συνδυασμός Type 214HN και SUT; Για να το έχουμε αριθμητικά, σημαίνει το 60% των δυνατοτήτων που θα πρόσφερε ο συνδυασμός 214ΗΝ με κάποια εκ των Black Shark Advanced ή DM2A4. Που σημαίνει πως τα πληρώματα θα κινδυνεύσουν πολύ περισσότερο, πως θα κάνουν λιγότερα, και από τέτοιες λεπτομέρειες κρίνεται η νίκη και η ήττα. Αλλά θα πολεμήσουν. Τι να κάνει δηλαδή το ΠΝ; Απεργία, μέχρι να πειστεί το ΥΠΟΙΚ να δώσει χρήματα; διαδήλωση στις λωρίδες αυτοκινήτων της Πανεπιστημίου; συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Προπύλαια; να γεμίσει γκράφιτι την Αθήνα που θα λένε “καμία τορπίλη στα χέρια τραπεζίτη”; ή να ζητήσει ο ΑΓΕΝ να βγει το τουρκικό ερευνητικό μετά το 2022-2023 που θα έχουμε τορπίλες;
Το ΠΝ απλά είπε πως είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε. Με ότι έχουμε. Εμείς πρέπει όμως, αν μη τι άλλο, να δώσουμε στα στελέχη του ΠΝ τα όπλα για να νικήσουν, όχι απλά να πολεμήσουν. Μας τελείωσαν τα “αυστηρά μηνύματα” και αρχίσαμε τα “απλά”. Έτσι είναι και πιο κατανοητά από τον παραλήπτη.