14.7 C
Athens
Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΠολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ,...

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

- Advertisement -

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της “Πτήσης” ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι το ΠΝ έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση των προτάσεων για νέες φρεγάτες, αλλά και για τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των 4 υπαρχόντων ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ επιθυμεί να δημιουργήσει μια συνεκτική δύναμη 8 φρεγατών γενικής χρήσης υψηλής τεχνολογίας, ικανά για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να επιχειρούν στο απαιτητικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις υπάρχουσες αλλά και τις πιθανές μελλοντικές απειλές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

Όταν λέμε μελλοντικές Απειλές, εννοούμε και τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους επιφάνειας επιφάνειας τύπου ATMACA. Οι τελευταίοι, αν και όχι υπέρ-υψηλής τεχνολογίας, ούτε καν χαμηλής παρατηρησιμότητας ή υπερηχητικοί, εντούτοις αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία σε αριθμούς πολλαπλάσιους των σημερινών υπηρετούντων πυραύλων τύπου Harpoon. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πολεμικό μας ναυτικό σχεδιάζει να αποκτήσει δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού που αυτή τη στιγμή φαίνεται σημαντικότερη από τις επιθέσεις από μεγάλη απόσταση.

Ντεμίρ: Επιτυχημένη βολή 200 χλμ. του εγχώριου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA

Αυτό σημαίνει πως ενώ σήμερα μία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, όπως αυτές που ήδη υπηρετούν σήμερα στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο ή τρεις ακόμη και τέσσερις πυραύλους, στο μέλλον θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερους, ή καλύτερα, πολλαπλάσιους. Συνεπώς, δεν είναι τόσο η τεχνική ανωτερότητα των κορβετών MILGEM (Ada), ή των φρεγατών Instabul, αλλά ο τεράστιος αριθμός πυραύλων που θα φέρουν αυτές (τουλάχιστον 16).

Κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί, αλλά φυσικά το ξέρουν πολύ καλά οι αξιωματικοί και επιτελείς του ΠΝ, είναι πως επάκτιους πυραύλους δεν θα έχουμε μόνο εμείς (ΜΜ40 Block2) αλλά θα αποκτήσουν και οι Τούρκοι, λίαν συντόμως. Με τους ATMACA λοιπόν, και την ακτίνα δράσης των 200+ χιλιομέτρων, το Αιγαίο γίνεται μια τοξική περιοχή για όλα τα ελληνικά πλοία, σε μεγάλο μέρος του. Ο μόνος τρόπος είναι να έχουν ένα σύγχρονο CMS, που θα μοιράζει αποστολές στα όπλα με τον αποδοτικότερο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό. Πύραυλοι εισερχόμενοι 1 ως 4 το σύστημα Α/Α πυραύλων (ESSM, CAMM, CAMM-ER, MICA VL  etc), πύραυλοι 5 ως 11 το σύστημα RAM ή/και το Phalanx, πύραυλοι 12 ως 14 το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα, με ελάχιστη εμπλοκή ανθρώπου. Αυτό ψάχνει το ΠΝ.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Τώρα, αυτό που μπορούμε να σας γράψουμε με ακρίβεια, είναι πως το ΠΝ ξέρει πολύ καλά τι θέλει, όπως επίσης και πως δεν πρόκειται να δεχτεί ένα πλοίο που δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Έχει αξιολογήσει όλες τις προσφορές, και μάλιστα, χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, τελικά εμφανίστηκαν και Ιταλοί αλλά και οι Βρετανοί (ναι, για νέα πλοία, δηλαδή τις Type 31). Οι περισσότεροι έφεραν ημιτελείς προτάσεις, γιατί το ΠΝ δεν θα αγοράσει πλοίο, αλλά πρόγραμμα. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, θα χτιστεί τα ΠΝ του Μέλλοντος. Συνεπώς, όποια απόφαση δούμε, θα είναι με την έγκριση του ΠΝ, κι όχι με την λογική που φοβούνται “κάποιοι”, “να, πάρε κι εσύ μερικά βαποράκια να έχεις, έχουμε κάνει ένα καλό γεωπολιτικό deal με την Χ χώρα του χάρτη”.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

Από όσο μαθαίνουμε, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι πλέον εκτός κούρσας, διότι δεν μπορούσαν ούτε για αστείο να προσφέρουν κατασκευή στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θέλει μια σημαντική προετοιμασία, και εμείς δεν είμαστε Κατάρ ή Σαουδική Αραβία να τα αγοράζουμε όλα από το εξωτερικό. Μάλλον για τον ίδιο λόγο, πρέπει να απορρίφθηκαν και οι Βρετανοί, αν τελικά ήρθαν, διότι η τυχόν πρότασή τους θα ήταν πολύ πρόχειρη, και χωρίς να έχουν μελετήσει τις ελληνικές απαιτήσεις και ανάγκες. Κάπου εδώ να πούμε πως τελικά οι Type 31 δεν είναι το τόσο φθηνό πλοίο που αναμένουν όλοι, αλλά σίγουρα είναι από τα φθηνότερα. Οι Δανοί κράτησαν χαμηλά το κόστος με κατασκευή στην… Εσθονία, αλλά και μεταμόσχευση καίριων οπλικών συστημάτων από παλαιότερα πλοία. Επίσης, ο οπλισμός των πλοίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Έτσι, στο “παιχνίδι” έχουν μείνει οι Αμερικανοί, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Δυστυχώς, από όσο μπορέσαμε να μάθουμε, οι Γερμανοί είχαν μάλλον “περίεργες” απαιτήσεις, που δεν μπορούσε να καλύψει το ΠΝ. Αλλά η αλήθεια είναι πως η συνολική πρόταση φαίνεται δελεαστική, καθώς η ΜΕΚΟ Α200 είναι η φυσική συνέχεια των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Και πιθανός εκσυγχρονισμός των πλοίων (ΜΕΚΟ200ΗΝ), θα σημαίνει πως πολλά συστήματα θα είχαν ομοιοτυπία στον μέγιστο βαθμό. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το Γερμανικό Ναυτικό έχει να προσφέρει διάφορα πλοία σαν ενδιάμεση λύση (F122, F123 αλλά κυρίως τις K130 Batch I), εντούτοις δεν υπάρχει σαφής και διαμορφωμένη πρόταση για τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Karel Doorman (M class) για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Οι Ολλανδοί σε αντίθεση έχουν από την πρώτη φορά μιλήσει για τις δυο υπάρχουσες φρεγάτες κλάσης M (Karel Doorman). Αν και δυο φρεγάτες είναι λίγες για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ, ειδικά αν σκεφτούμε πως λίαν συντόμως το ΠΝ θα έχει συνεχώς μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ “εκτός” λόγω εκσυγχρονισμού, εντούτοις δυο είναι περισσότερες από το τίποτα. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε πειστεί τελείως πως οι δυο φρεγάτες Μ είναι όντως άμεσα διαθέσιμες ή “σε βάθος χρόνου”. Το Ολλανδικό Ναυτικό, εκτός του ότι τις έχει σε άριστη κατάσταση, παράλληλα τις χρειάζεται, καθώς η κλάση των OPV που έχει βάλει σε υπηρεσία τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι τελικά το πλοίο που προσφέρουν. Η κλάση Omega, δεν είναι υποψήφια, ενώ η επόμενη κλάση που θα αντικαταστήσει τις Μ, ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το σχεδιαστικό της κομμάτι. Και δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο το ΠΝ θα θέλει ένα -ούτε καν- paper project, εκτός κι αν τελικά προσφερθεί η εξαιρετική SIGMA 10314.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Οι Αμερικανοί έχουν μια solid πρόταση, που βασίζεται στην MMSC της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως το ΠΝ μπορεί να κάνει αλλαγές χωρίς επιπλέον κόστη , ενώ το πλοίο μπορεί να φέρει και τους SM-2MR. Δυνατό σημείο της πρότασής είναι η ύπαρξη 16 αμερικανικών και 4 σαουδαραβικών πλοίων σε υπηρεσία, άρα το ΠΝ δεν θα επιχειρεί με μια κλάση που “δεν υπάρχει”. Φυσικά το ΠΝ θα πρέπει να αποφασίσει αν οι waterjets σαν σύστημα πρόωσης είναι αξιόπιστοι ή όχι (αυτό ισχύει και για τις ΜΕΚΟ Α200). Έχουμε ξαναγράψει υπάρχει επίσης η δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας, η χρηματοδότηση μέσω FMS και FMF, ενώ προσφέρεται και η κατασκευή στην Ελλάδα (χωρίς όμως να μας έχει πει ούτε η LM, ούτε κανείς άλλος, σε πιο ναυπηγείο θα το κάνει).

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Από την πρώτη στιγμή της ακύρωσης του συμβολαίου των Belh@rra, είχαμε πει πως οι Belh@rra Helleniques ήταν πολύ σκληρές για να πεθάνουν έτσι άδοξα. Συνεπώς οι Γάλλοι έχουν μείνει στο παιχνίδι, με τις δυο εκδόσεις που ξέρουμε, την ελληνική (που δυο πλοίο κοστίζουν 3,3 δις ευρώ), και την γαλλική, που δυο πλοία κοστίζουν λίγο πάνω από τα 2 δις ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως στη γαλλική έκδοση, αν και υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε μεγάλη απόσταση, εντούτοις δεν έχει ούτε το Strales της Belh@rra Helleniques, ούτε το εξαιρετικά χρήσιμο RAM. Και παρά τα όσα ωραία είχαμε γράψει πρόσφατα για τους CAMM, οι τελευταίοι ΔΕΝ έχουν πιστοποιηθεί στους Sylver. Συνεπώς, και πάλι δεν μιλάμε για γαλλική έκδοση, αλλά κάτι άλλο, με άγνωστο κόστος. Και δεν αγγίζουμε καν τα θέματα της κατασκευής στην Ελλάδα, ούτε και την -ανύπαρκτη- ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ. Μην ξανακούσουμε για FREMM, δεν ισχύει…

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Δεν γνωρίζουμε αν οι Γερμανοί έρθουν με επιπλέον προτάσεις (πχ εμπάργκο στα τουρκικά υποβρύχια Type 214TN), ενδιαφέρουσα ενδιάμεση λύση (F123 ή/και Κ130), ή, κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον, όπως υποβρύχια Type 212 ή τορπίλες από το γερμανικό απόθεμα. Όλα όσα γράψαμε παραπάνω ΔΕΝ προέρχονται από πληροφορίες μας, ούτε καν φήμες. Απλά είναι λογικές προτάσεις, που μια Γερμανία που ήθελε να “πάρει τη δουλειά” θα έκανε στο ΠΝ μας. Δυστυχώς όμως οι Γερμανοί φαίνονται να είναι πιο “άκαμπτοι” από τους Γάλλους.

Το τι θα γίνει θα το μάθουμε σχετικά γρήγορα. Η ενίσχυση του ΠΝ είναι η απόλυτη προτεραιότητα, μετά την αγορά των 18 Rafale αλλά και τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Το ΠΝ με άκρα μυστικότητα, αξιολογεί κάθε πρόταση, και όλες τις προεκτάσεις της. Δηλαδή, δεν μένει στο αν είναι καλή η MMSC ή η ΜΕΚΟ Α200 ή η PPA, αλλά αν προσφέρεται κατασκευή στη χώρα, πότε θα έρθουν τα πλοία, πότε θα εκσυγχρονιστούν και πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα πλοία της ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ, το χρηματοδοτικό σχήμα, η διακρατική συμφωνία, τα όπλα που μπορεί να φέρει κοκ.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

249 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
249 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στη… βασιλόπιτα του Τραμπ, η Τουρκία παίρνει την Συρία; Τι έλεγε η “ΠΤΗΣΗ” από πέρυσι

Ατελειώτος είναι ο σχολιασμός για τα όσα είπε χθες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Φλόριντα. Μετά τις έμμεσες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συρία, καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής

19
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Ιανουαρίου 1918: Τα «14 Σημεία» του προέδρου...

0
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον (Woodrow Wilson) σε ομιλία του στο Κογκρέσο ανακοινώνει αυτό που αργότερα ονομάστηκε «τα 14 Σημεία», μια από τις...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Στη… βασιλόπιτα του Τραμπ, η Τουρκία παίρνει την Συρία; Τι έλεγε η “ΠΤΗΣΗ” από πέρυσι

Ατελειώτος είναι ο σχολιασμός για τα όσα είπε χθες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Φλόριντα. Μετά τις έμμεσες...

ΠΤΗΣΗ Podcasts: Πως έγινε η αναβάθμιση των πυραυλακάτων Combattante και τι μας δίδαξε

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας είναι η ανανέωση του στόλου του Πολεμικού...

Τι είδαν από νέα όπλα τα Επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας στο κλείσιμο του 2024

Σημαντική ήταν η προσέλευση των αμυντικών εταιρειών στα γενικά επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας, το Δεκέμβριο που μας πέρασε με στόχο την παρουσίαση τόσο των...