Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει ένα πολύ προσεκτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leo2A4 αλλά και των Leo1A5. Τα άρματα αυτά, σε συνδυασμό με τα Leo2HEL, αποτελούν τον κορμό των αρματικών δυνάμεων του ΕΣ. Αν και τα Leo2A4 έχουν αρκετές ικανότητες στο πεδίο της μάχης, εντούτοις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συντηρισιμότητας καθώς τα περισσότερα συστήματα υψηλής (;) τεχνολογίας που διαθέτουν έχουν κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα με τα Leo2A4 είναι κυρίως τα θερμικά σκοπευτικά τους (παλιά, χωρίς ενεργή υποστήριξη) καθώς και τα συστήματα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Τα πυροβόλα τους μπορούν να διατρήσουν ακόμη όλους τους θώρακες των αρμάτων μάχης της περιοχής. Αλλά είναι αναμφίβολο, πως απαιτείται μια αναβάθμιση σε επίπεδο πυροβόλου (με αυτό των 55 διαμετρημάτων), ή πως μια τέτοια αναβάθμιση θα ήταν cost effective, τουλάχιστον στην παρούσα κατάσταση.
Ο Ελληνικός Στρατός λοιπόν επιθυμεί μια λελογισμένου κόστους, αλλά υψηλής απόδοσης αναβάθμιση, ανάλογη με αυτή που κάνει στα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α. Σε αυτή τη φάση, δεν εξετάζεται η αναβάθμιση της θωράκισης, αλλά η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών του τεθωρακισμένου. Έτσι, θεωρείται δεδομένο πως θα τοποθετηθεί ένα νέο βελτιωμένο και πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ, νέο σκοπευτικό για τον πυροβολητή, νέα θερμικά περισκόπια οδήγησης, καθώς και νέα συστήματα επικοινωνιών και απεικόνισης της τακτικής κατάστασης.
Πρόταση εκσυγχρονισμού Leopard 2A4 από την IDE στη DEFEA (Βίντεο)
Την ίδια στιγμή, εξετάζονται και επιλογές για περιορισμένη αναβάθμιση του κινητήρα του άρματος, έτσι ώστε οι των Leo2A4 να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνους των Leo2HEL, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορές και οι δυο τύποι να έχουν εναλλάξιμους κινητήρες. Εξετάζεται επίσης πολύ σοβαρά η τοποθέτηση του συστήματος GENAIRCON της IDE, που θα προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στο άρμα.
Επιτυχία του υβριδικού συστήματος GENAIRCON της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην άσκηση “Autonomous Warrior”
Το πρόβλημα είναι για το τελευταίο πως απαιτούνται παρεμβάσεις στο πήγμα για τοποθέτηση στο Leo2A4, όπως στο κόστος. Πιθανή όμως τοποθέτησή του θα άλλαζε τελείως όμως το δόγμα επιχειρήσεων, και θα έκανε τα Leo2A4 τελείως “αόρατα” στο υπέρυθρο φάσμα, όταν βρίσκονται σε απόκρυψη, βελτιώνοντας δραματικά την επιβιωσιμότητά τους σε καιρό επιχειρήσεων.
Το σκοπευτικό του πυροβολητή δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο θα είναι, αλλά το ΓΕΣ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί λύση με υψηλή προστιθέμενη αξία. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα προσφέρει κύκλο εργασιών στην Ελλάδα, αλλά θα έχει και υποστήριξη στη χώρα μας. Το Rheinmetall/Zeiss PERI-R 17 A2, το περισκόπιο του αρχηγού πληρώματος, μάλλον θα παραμείνει ως έχει.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται η τοποθέτηση του WiSPR Evolution (πάλι της IDE), ενώ θα γίνουν και επεμβάσεις στο ΣΕΠ. Το EMES 15 (το ΣΕΠ του Leo2A4), έχει τα “χρονάκια” του, και αναμένονται παρεμβάσεις σε κρίσιμα ηλεκτρονικά του απάρτια, προκειμένου να είναι δυνατή η διατήρησή του σε υπηρεσία. To EMES 18 είναι ουσιαστικά το ίδιο, απλά τροποποιημένο για τοποθέτησή του στα Leo1A5.
Η Τουρκία επιβεβαιώνει την παρουσία των αρμάτων μάχης Leopard 2 στα Κατεχόμενα (Βίντεο)
Καθώς πολλοί φίλοι θα αναρωτηθούν για το θέμα της επιπλέον θωράκισης: Το ΓΕΣ αυτή τη στιγμή προτιμά η αναβάθμιση να έχει να κάνει με τη δυνατότητα του άρματος να εντοπίζει πρώτο το στόχο, και να τον καταστρέφει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση. Ένα πακέτο επιπλέον θωράκισης, εκτός της δυσμενούς επίπτωσης που θα είχε στο βάρος, θα είχε και σημαντικό κόστος. Τη στιγμή που το ΓΕΣ προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο γίνεται προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες “τρύπες” που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια του εκούσιου αφοπλισμού.
Παρουσίαση αναβάθμισης των Leopard στο ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας «IDE»
Σε αντίστοιχο επίπεδο θα κινηθεί και η αναβάθμιση των Leopard 1A5. Τα 500 Leo1A5 είναι κρίσιμος παράγοντας στην ισορροπία δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά, και ο ΕΣ σκοπεύει να τα διατηρήσει σε υπηρεσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι διαθεσιμότητες των αρμάτων παραμένουν σε εξαιρετικά επίπεδα, και σε αυτό συντελεί η εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι μηχανικοί του Ελληνικού Στρατού, αλλά και τα ανταλλακτικά που υπάρχουν από παλαιότερα Leopard 1 που έχουν αποσυρθεί σήμερα.
ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leo2A4 με πύργο από το Leclerc;
Έτσι, το ΓΕΣ θέλει επίσης ένα ανώτερο σκοπευτικό, που θα επιτρέπει στα Leo1A5 να πλήττουν τους στόχους τους μακρυά, πριν αυτά μπουν σε απόσταση βολής των εχθρικών αρμάτων. Τα πυροβόλα των 105 mm συνεχίζουν να μπορούν να διατρήσουν τους θώρακες όλων τα τουρκικών αρμάτων μάχης σε υπηρεσία, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας αντιμετώπισης των Leo2A4 και των SABRA στον Έβρο. Το θέμα είναι τα παρωχημένα θερμικά σκοπευτικά, που επιτρέπουν πλέον στα τουρκικά άρματα να εμπλέξουν τα ελληνικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Για τα Leo1A5 επίσης συζητείται το WiSPR Evolution, που θα άλλαζε δραματικά τις δυνατότητες που θα έχουν τα άρματα στο πεδίο της μάχης.
Σκοπός του Ελληνικού Στρατού είναι η αξιοποίηση του βασικού αριθμού των κύριων τεθωρακισμένων του, με συστήματα που θα το επιτρέψουν να τα αξιοποιήσει για πολλά χρόνια ακόμη, θα αυξήσει τη φονικότητα και την αξιοπιστία τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ προσεκτικά, προκειμένου να μην “ξεφύγει” το κόστος. Στόχος του ΕΣ δεν είναι να “χτίσει” άρματα από την αρχή, αλλά να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Την ίδια στιγμή, τα M48A5 MOLF συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά, συμπληρώνοντας άνω των 20 ετών από την αναβάθμισή τους. Τα M60A3TTS πλέον έχουν αποσυρθεί, κι έχουν μείνει δυο επιλαρχίες, που χρησιμοποιούν ανταλλακτικά από τα υπόλοιπα άρματα που αποσύρθηκαν. Έτσι περίπου 100 άρματα είναι απολύτως επιχειρησιακά, και με επάρκεια υλικών.
Η Leonardo συνεχίζει την ανάπτυξη του πακέτου αναβάθμισης του M60A3
Δεν υπάρχει όμως καμία σκέψη ή συζήτηση για την αναβάθμισή τους, καθώς ο ΕΣ εδώ και χρόνια έχει αποφασίσει να στηριχτεί πάνω στα Leopard 1 & 2. Τα αμερικανικά άρματα, αργά αλλά σταθερά θα αποσυρθούν από ελληνική υπηρεσία, και αυτό θα γίνει λογικά μόλις τελειώσουν τα μεγάλα αποθέματα ανταλλακτικών που υπάρχουν.