15.7 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός "αλλάζει", έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

- Advertisement -

 

Είναι ένα αγαπημένο θέμα “πειράγματος” μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για την Κοσμογονία στο ΠΝ, αλλά εκείνη τη στιγμή “πετάμε” κι ένα “ναι, αλλά ο Ελληνικός Στρατός είναι ακόμη στο Μ-113”. Πριν μιλήσουμε λοιπόν για το θέμα που μας ενδιαφέρει, ας κάνουμε μερικές δύσκολες διαπιστώσεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Kοντά σε 9+9 AH-64E Apache Guardian η Αεροπορία Στρατού, προχωρημένες συζητήσεις με τη Boeing

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με πληθυσμό Βελγίου, αλλά με ΑΕΠ… Ελλάδας (και φόρους Σουηδίας). Λογικά λοιπόν, απαιτεί ανάλογες Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Έλληνες δεν έχουν ιστορικό εισβολών σε ξένα κράτη, ούτε γεννιόμαστε πολεμοχαρείς. Απλά, όταν έχεις μια ξένη χώρα, που αποτίναξες το ζυγό της πριν 200 χρόνια, πριν 46 χρόνια εισέβαλε και κατέλαβε εδάφη Ελληνισμού, δεν μπορείς να έχει Ένοπλες Δυνάμεις Βελγίου. Καλά θα ήταν, αλλά δεν γίνεται.

FDI, Rafale, MH-60R, Gowind, M Class, AH-64E, CH-47F: Και που θα βρούμε τα λεφτά;

Έτσι, η μικρή μας Ελλάδα, είναι Μεγάλη σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει 1000 ετοιμοπόλεμα άρματα μάχης, έχει έναν τεράστιο στόλο ΤΟΜΠ Μ-113Α1/Α2, έχει ισχυρό πυροβολικό και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά μόνο στο Στρατό Ξηράς, χωρίς να αναφέρουμε πως έχουμε μια πανίσχυρη Αεροπορία, και ένα δυσανάλογο μεγάλο Ναυτικό. Και όλοι ξέρουμε, πως οι δυνάμεις που διατηρούμε, είναι οριακές για την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Πάμε πάλι στον Ελληνικό Στρατό.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των MLRS

Μετά από μια δεκαετία εγκατάλειψης, ο Ελληνικός Στρατός μετράει τις πληγές του. Το λέμε όσο πιο “ευγενικά” μπορούμε να το πούμε. Τι να πρωτοαναφέρουμε; πως ακόμη πετά με τα UH-1H; Τα ΝΗ90 ή δεν ήρθαν ποτέ, ή παραμένουν καθηλωμένα; Τα ΑΗ-64Α χωρίς ανταλλακτικά και διαθεσιμότητες; Τα AH-64D χωρίς ανταλλακτικά και να έχουν μείνει μόλις 9; Τα CH-47D χωρίς κινητήρες, με διαθεσιμότητες που απαγορεύεται να γράψουμε; Τα Leopard 2A4 χωρίς ανταλλακτικά λόγω παλαιότητας πλέον;

H Elbit παρέδωσε τα πρώτα εκσυγχρονισμένα M113 στις Φιλιππίνες

Ναι, μετά το Θερμό Καλοκαίρι του 2020, το ΓΕΕΘΑ αμέσως “έπεσε” στην Ενίσχυση της ΠΑ. Αγόρασε Rafale, γιατί αν δεν έχεις αεροπορική υπεροχή, δεν έχεις τίποτα. Πάρε 700 Leopard 2A7, θα στα καταστρέψει η εχθρική αεροπορία σε χρόνο dt. Μετά ασχοληθήκαμε με το ΠΝ, όπου οι ανάγκες είναι απίστευτα πιεστικές. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν κάποιοι χάρτες ΑΟΖ, να κουνάνε δάκτυλα, αλλά να θέλουν να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά με φρεγάτες 40 ετών και υποβρύχια 50 Μαΐων.

Φωτό: Μ1117, παραδόθηκαν τα πρώτα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μας αρέσει η γκρίνια. Ακόμη κι αν αντί για 3 FDI και 4 Gowind, αγοράζαμε 10 FDI και 4 Horizon, πάλι θα γκρινιάζαμε για “άρβυλα” του Ελληνικού Στρατού και για τα Μ-113. Εντάξει, είναι αλήθεια πως ο Ελληνικός Στρατός πάσχει, και τα στελέχη του, κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Αλλά αυτό που συμβαίνει, έχει αρχίσει να αλλάζει. Και η διαπίστωση αυτή δεν προέρχεται από κάποιες δηλώσεις, αλλά είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να το δούμε. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…

Τακτικός Βαλλιστικός πύραυλος PrSM (aka DeepStrike), το όπλο που δεν μπορεί να λείψει από το Ελληνικό Οπλοστάσιο

Μετά το 2019, με τότε τα πενιχρά μέσα που είχε στη διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ (ελέω προϋπολογισμού που είχε καταρτιστεί το 2018), ξεκίνησε μερικές δειλές προσπάθειες. H νέα ηγεσία φρόντισε πρώτα τις Μονάδες που σε μια σύρραξη, θα εμπλεκόντουσαν πρώτες με τον εχθρό, και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, φρόντισε να ενισχυθούν άμεσα οι Ειδικές Δυνάμεις. Νέα όπλα, νέοι ασύρματοι, νέα υλικά, περισσότερη και σκληρότερη εκπαίδευση.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκσυγχρονισμός των ελληνικών Apache ΑΗ-64Α+ από την ισραηλινή Elbit, SPIKE NLOS από τη Rafael και ανταλλακτικά από ΗΑΕ!

Πολλά από αυτά τα είδαμε σε διαγωνισμούς της ΓΔΑΕΕ, άλλα όχι. Είχαμε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, που δεν ανακοινώθηκαν, είχαμε μικρές αγορές, είχαμε χρήση κονδυλίων από αλλού. Αλλά έγιναν αρκετά πράγματα. Τα διαπιστώνουμε κάθε φορά που κυκλοφορούν νέες φωτογραφίες από δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, με στελέχη να χρησιμοποιούν προσεκτικά τα νέα τους αποκτήματα. Είναι από αυτά που δεν διαφημίζονται.

Μετά προσοχή δόθηκε στην επανάχρηση οπλικών συστημάτων που είχαν απαξιωθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Ειδικά στην Αεροπορία Στρατού, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να φτάνουν τα απαραίτητα υλικά. Αλλά ισχύει και για άλλες μονάδες, που κάνουν χρήση ειδικών και σπάνιων ανταλλακτικών.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Σημαντική προμήθεια Spike NLOS έρχεται στη Βουλή αύριο

Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Εντάξει, όπως έχουμε γράψει η προσπάθεια αγοράς MILAN 2 εν έτει 2021 ήταν κάπως “άστοχη”, αλλά η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος των αποθεμάτων των αντιαρματικών πυραύλων έχει λήξει. Και η χρήση τους, σε περίοδο επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζει πως η απόδοση θα είναι αυτή που ελπίζουμε. Αλλά τίποτα δεν δείχνει πως το ΓΕΣ το έχει ξεχάσει, ακριβώς το αντίθετο.

Η Ελλάδα καινοτομεί: Tactical Drone με 2 ρουκέτες Hydra 2,75in από την ελληνική SAS στην DEFEA 2021 (βίντεο)

Όπως βλέπουμε, το ΓΕΕΘΑ έχει χωρίσει τις προμήθειες του Ελληνικού Στρατού σε δυο κατηγορίες. Τις αγορές Πολλαπλασιαστών Ισχύος, που δεν φείδεται χρημάτων, και τις κάνει σε μικρές αλλά ικανές ποσότητες, και τις Παραχωρήσεις, όπου θέλει με πολύ μικρό κόστος, να ενισχύσει με μεγάλες ποσότητες υλικού τους Σχηματισμούς.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκσυγχρονισμό των ελληνικών CH-47D σε CH-47F συζητά ο ΕΣ, η Αεροπορία Στρατού αλλάζει!

Τι εννοούμε πολλαπλασιαστές ισχύος; Μα είναι προφανές πως οι SPIKE NLOS, τα AH-64E, τα CH-47F (στο μέλλον) είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Ο εκσυγχρονισμός των MLRS και η αγορά των προηγμένων πυραύλων PrSM είναι φυσικά πολλαπλασιαστής ισχύος. Η αγορά προηγμένων όπλων, UAV, AGM-114L Hellfire II ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες.

EKTAKTO: Eκσυγχρονισμός F-16C/D Block 50, ατρακτίδια SNIPER, FOS για OH-58D Kiowa και CH-47D Chinook, επαναπιστοποίηση RIM-116 RAM, η εξοπλιστική προσπάθεια συνεχίζεται

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ κινείται και προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού που θα καλύψει σημαντικά κενά. Όταν είχαν έρθει τα OH-58D Kiowa Warrior, ήταν μια λύση για την κάλυψη του κενού που είχαν αφήσει τότε τα ΑΗ-64Α, που είχαν καθηλωθεί ελλείψει ανταλλακτικών. Σήμερα, με τα ΑΗ-64Α σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τα OH-58D έχουν αρχίσει να δημιουργούν τις δικές τους αποστολές, καλύπτοντας ελλείψεις δεκαετιών.

Τα Μ1117, που πολλοί “πολέμησαν” (ευγενικά το λέμε), θα καλύψουν ανάγκες που υπήρχαν αλλά κάναμε πως δεν τις βλέπαμε. Εντυπωσιακά τα GD240 με πολυβόλα στις παρελάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχουμε ψυχές για “ξόδεμα”, δεν γίνεται να ζητάμε αποστολές με αθωράκιστα οχήματα στις μέρες μας. Αναγνωρίσεις, προστασία ευαίσθητων στόχων, περίσφιξη και εξάλειψη προγεφυρωμάτων, θα γίνεται από το κατάλληλο όχημα. Μακάρι τα 1200 Μ1117 να γίνουν περισσότερα.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αντίστοιχο “πόλεμο” έχουν αντιμετωπίσει και τα Μ2 Bradley. Χρειαζόμαστε 400 ΤΟΜΑ, αν πάμε να τα αγοράσουμε θα χρειαστούμε 3 με 4 δις που δεν υπάρχουν. Μόνο με παραχώρηση μεταχειρισμένων Μ2Α2 μπορούμε να καλύψουμε τα κενά. Μετά, είτε στα ΠΕΒ, είτε στη νέα ΕΛΒΟ, είτε αλλού, τα Μ2Α2 θα μπορούν να προσφέρουν. Δεν χρειάζονται κάτι περισσότερο από διόπτρες νυχτερινής όρασης, που ευτυχώς κατασκευάζουμε τις καλύτερες παγκοσμίως εδώ στην Ελλάδα. Για να μην κουράζουμε, σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και στο θέμα των Bradley, αν και υπάρχουν κι άλλες ιδέες, που όμως κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αμερικανικά οχήματα.

Το ΓΕΣ έχει “σταμπάρει” πολλά ακόμη ενδιαφέροντα οχήματα που επιθυμεί. Κάποια στιγμή θα προχωρήσει επιτέλους και η υπόθεση των ΑΑΑ-7, ενώ οι αξιωματικοί του ΕΣ έχουν ζητήσει και μεγάλο αριθμό από Μ113Α3. Τα Μ113 είναι ουσιαστικά το όχημα παντός εδάφους του ΕΣ, μπορεί να μην έχει ικανή θωράκιση, αλλά μπορεί να πάει παντού, κυριολεκτικά. Δεν θα κολλήσει στον Έβρο, θα περάσει το ποτάμι, θα πάει τους επιβάτες παντού. Είναι παλιό, αλλά ακόμη και ο Αμερικανικός Στρατός δεν το αλλάζει. Δεν χρειαζόμαστε για όλες τις αποστολές ΤΟΜΑ. Χρειαζόμαστε όμως καλά συντηρημένα ΤΟΜΠ. Τα Μ113Α3 μπορούν να ακολουθήσουν τα Leo2HEL/A4. Αυτό μας αρκεί.

Αυτή τη στιγμή, ο ΕΣ αποκρυσταλώνει τις ανάγκες του σε εκσυγχρονισμό υλικού που πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Άρματα μάχης Leo2A4, Leo1A5, MLRS κοκ θα μετρηθεί αν αξίζει να εκσυγχρονιστούν. Ο εκσυγχρονισμός πως των Leo2A4 μπορεί να κοστίζει πολύ φθηνότερα από την εισαγωγή σε υπηρεσία μεταχειρισμένων Μ1Α1. Ένας νέος τύπος άρματος μάχης, σε ένα Στρατό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει η έλλειψη κονδυλίων, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά από το να βοηθήσει.

Δυστυχώς, σε ότι αφορά τις παραχωρήσεις, τα 40 μεταχειρισμένα MLRS του 2014, δεν υπάρχουν πια. Το 2015 αποδεσμεύτηκαν από εμάς, και οι Αμερικανοί θα τα κρατήσουν και θα τα εκσυγχρονίσουν σε M270A2 με PrSM. Τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται, καθώς 40 MLRS Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πολλά RM70 στα νησιά. Τα μεταχειρισμένα MLRS είναι πλέον πολύ σπάνια, καθώς US Army και US Marines το θεωρούν επίσης πολλαπλασιαστή ισχύος. Ας προσέχαμε…

Με λίγα λόγια. Ο Ελληνικός Στρατός έχει τεράστιες ανάγκες, αλλά δεν έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του. Στο ΓΕΣ οι Επιτελείς δουλεύουν προσεκτικά, και ξέρουν πως μετά το ΠΝ, είναι οι επόμενοι στη λίστα για … ξενύχτια πάνω από συμβάσεις. Πολλοί θεωρούν πως μερικά πράγματα είναι εύκολα. Για παράδειγμα να βάλεις 1200 οχήματα σε υπηρεσία, σε όλη την Ελλάδα, σε έναν ΕΣ που έχει υποστεί μειώσεις στελεχών για πολλά χρόνια. Τίποτε δεν είναι εύκολο.

Μέσα στο 2022 θα δούμε πολλά κι ενδιαφέροντα από πλευράς ΕΣ. Εντάξει, δεν θα είναι αγορά 3 ή 4 φρεγατών, αλλά δεν θα πούμε μικρό τον εκσυγχρονισμό των MLRS! Ούτε το θέμα των ΑΗ-64Ε (που άρχισε πάλι να “κακοφαίνεται” σε κάποιους). Αλλά ο ΕΣ δεν σταματά εκεί! Σύντομα περισσότερα καλά νέα!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

51 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
51 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέα ιταλική φρεγάτα FREMM EVO: πως το καλό γίνεται καλύτερο και πόσο θα κοστίσει

Το σχέδιο των φρεγατών FREMM, ιταλικών, γαλλικών και στην αμερικανική «μεγάλη» εκδοχή τους ως Constellation, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό, καθώς έχει πετύχει και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

93
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Φεβρουαρίου 1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ, το εισιτήριο...

0
Το γερμανικό κοινοβούλιο (Reichstag) τυλίγεται στις φλόγες και η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ κατακαίοντας το κτίριο. Στον τόπο συλλαμβάνεται ένας νεαρός...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Νέα ιταλική φρεγάτα FREMM EVO: πως το καλό γίνεται καλύτερο και πόσο θα κοστίσει

Το σχέδιο των φρεγατών FREMM, ιταλικών, γαλλικών και στην αμερικανική «μεγάλη» εκδοχή τους ως Constellation, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό, καθώς έχει πετύχει και...

To αντιαεροπορικό Skyranger 30 αγοράζει και ο Γερμανικός Στρατός

Δεκαοκτώ σύστηματα αεράμυνας σημείου Skyranger 30 πάνω σε τεθωρακισμένα οχήματα 8Χ8 Boxer θα παραδώσει η Rheinmentall στο Γερμανικό Στρατό, σε ένα συμβόλαιο αξίας 595...

Εκατομμύρια είναι τα βλήματα πυροβολικού που έχει στείλει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει περίπου 6.700 εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν εκατομμύρια πυρομαχικά στη Ρωσία από τον Ιούλιο, με στόχο να τη στηρίξει στον πόλεμο...