Σημαντική ήταν η προσέλευση των αμυντικών εταιρειών στα γενικά επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας, το Δεκέμβριο που μας πέρασε με στόχο την παρουσίαση τόσο των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν, όσο και των υπηρεσιών υποστήριξης που παρέχουν. Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν η ”ΠΤΗΣΗ”, οι παρουσιάσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με κάποια συγκεκριμένη εθνική απαίτηση, όμως βαίνουν αυξανόμενες, μιας και αναμένεται σύντομα η επίσημη παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας.
Το κατώφλι λοιπόν του ΓΕΣ πέρασαν τέσσερις φορές εκπρόσωποι εταιρειών με πρώτους της Drone Solutions στις 4 Δεκεμβρίου, όπου και παρουσίασαν τις δυνατότητες του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού (RCWS) Pitbull. Το σύστημα, ανάπτυξης της ισραηλινής General Robotics (πλέον θυγατρικής της Sig Sauer), είναι ιδιαίτερα ελαφρύ (85 κιλά) και μπορεί να υποδεχθεί πολυβόλα διαμετρήματος από 5,56 έως 12,7χιλ. Θυμίζουμε πως η ίδια εταιρεία παράγει και τα RWS Shark που έχουν εγκατασταθεί στο ΣΑΠ ”Αγήνωρ” αλλά και στις φρεγάτες κλάσης ”ΥΔΡΑ” του ΠΝ, ως επιπλέον οπλισμός κατά ασύμμετρων απειλών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στις 11 Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι της Elbit Systems ενημέρωσαν επιτελείς του Στρατού για συστήματα επικοινωνιών πεδίου μάχης, κατά πάσα πιθανότητα της προηγμένης σειράς E-LynX και στις 17 Δεκεμβρίου στελέχη της BAE SYSTEMS παρουσίασαν το αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα ACV, με τη ΔΕΠ να επιδεικνύει ενδιαφέρον και να παρευρίσκεται με στελέχη της. Οι παρουσιάσεις για τον Στρατό αλλά και τη ΔΕΠ ολοκληρώθηκαν με την ενημέρωση από την L3Harris για την μετατροπή ελικοπτέρων σε διαμόρφωση ειδικών επιχειρήσεων, με την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού.
Στην Π.Α. οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν από τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης στις 3 Δεκεμβρίου, με στελέχη της ισραηλινής Bet Shemesh Engines και της ελληνικής Ocean King να επιδεικνύουν τις τεχνικές δυνατότητες των δύο εταιρειών με έμφαση στις επισκευές κινητήρων F-100-PW229 των αεροσκαφών F-16. Την επόμενη ημέρα, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Jacobs, είχε συνάντηση με επιτελείς του ΓΕΑ, αναφορικά με τα έργα υποδομής των αεροσκαφών F-35.
Υποστηρίζοντας το F-35: Ελληνο-ολλανδική ημερίδα με κρίσιμα διδάγματα για εμάς
Στις 9 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της ελβετικής Global Clearance Solutions AG συναντήθηκαν με επιτελείς της Π.Α. αναφορικά με τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα ανίχνευσης και εκκαθάρισης του πεδίου από μη εκραγέντα πυρομαχικά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μια ημέρα μετά, στελέχη της Rheinmetall Air Defence και της Akmon, παρουσίασαν στο ΓΕΑ τις δυνατότητες του αντιαεροπορικού συστήματος Skyranger, καθώς και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του αντιαεροπορικού συστήματος ”ΒΕΛΟΣ” που υπηρετεί σήμερα στην Π.Α.
Αντιστοίχως στις 11 του μήνα, εκπρόσωποι της Martin Baker προσήλθαν στο ΓΕΑ με αντικείμενο τις δυνατότητες του νέου εκτινασσόμενου καθίσματος MK18E για τα αεροσκάφη F-16. Η αυλαία για το 2024 έπεσε με την παρουσίαση των λύσεων λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας και ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων γεωπαρατήρησης, από την γαλλική Safran AI. Θυμίζουμε πως μόλις στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία συμμετοχής στο γαλλικό πρόγραμμα στρατιωτικής δορυφορικής τηλεπισκόπησης CSO.
Τριπλό δορυφορικό “μάτι” υψηλής ακριβείας αποκτά η ελληνική άμυνα μέσω Γαλλίας