11.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;

- Advertisement -

 
Αφορμή για το άρθρο αυτό έδωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών συστημάτων MLRS, που γράψαμε πριν λίγες εβδομάδες. Ουσιαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ελληνικός Στρατός διαπραγματεύεται τον εκσυγχρονισμό των 36 εκτοξευτών που έχει ήδη σε υπηρεσία, την επαναπιστοποίηση του αποθέματος (μέρους ουσιαστικά) των ρουκετών, τον εκσυγχρονισμό των ATACMS, αλλά και την αγορά νέων όπλων. Αυτό που έκανε εντύπωση, είναι η εγκατάλειψη της πιθανότητας αγοράς νέων εκτοξευτών, 40 μάλιστα στον αριθμό, από τα αμερικανικά αποθέματα.
Το όλο ενδιαφέρον μας οδήγησε να ψάξουμε λίγο την ιστορία, ή μάλλον καλύτερα, να την ξαναθυμηθούμε. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν πήραμε τα 40 επιπλέον MLRS;”. Και η συνέχεια ήταν λίγο πιο δύσκολη…

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS


Ο εκσυγχρονισμός των MLRS δεν είναι κάτι νέο. Έπρεπε να είχε γίνει χτες, καθώς το όπλο είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Μα καλά, δεν είχε ενδιαφερθεί ο ΕΣ για τον εκσυγχρονισμό; γιατί δεν έψαξε να πάρει μεταχειρισμένα συστήματα από τις ΗΠΑ; Δυστυχώς, και τα δυο προγράμματα, αγοράς μεταχειρισμένων MLRS, αλλά και εκσυγχρονισμός τους, είναι προγράμματα που είχαν ήδη αποφασιστεί και μπει στον δρόμο της υλοποίησης! Πότε είχε γίνει αυτό; το έχουμε ξεχάσει, αλλά είχε γίνει το μακρινό 2014.
Αν ψάξουμε λιγάκι στο μακρινό 2014, θα βρούμε πως ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά 42 προγράμματα είχαν εγκριθεί εκείνη την περίοδο, είχαν κοστολογηθεί, και θα προχωρούσαν μέσα από τις τότε προβλέψεις των Μνημονιακών Προϋπολογισμών. Ασχέτως με το τι γράφουν περιθωριακές ιστοσελίδες, κανένα Μνημόνιο δεν μας υποχρέωσε ποτέ να “αφοπλιστούμε”, ούτε να σταματήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Τα Μνημόνια, ποτέ δεν μας υποχρέωσαν να κάνουμε κάτι χωρίς την θέλησή μας. Απλά έλεγαν, αν βγάζετε 100, θα πρέπει να έχετε δαπάνες 99. Από που θα βγουν τα 100, ή πως θα μειωθούν οι δαπάνες στο 99, ήταν ανέκαθεν θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Απλά, δεν μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα, όταν έβγαζε 100 και ξόδευε 115.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Τώρα, όλες οι Κυβερνήσεις της εποχής των Μνημονίων είχαν επιλέξει να μειώνουν ως μηδενίζουν τις αμυντικές δαπάνες, υπέρ των κοινωνικών παροχών. Αυτό είναι κάτι που το επέλεξαν, και καθώς οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι αμυντικές προμήθειες της χώρας είχαν σταματήσει από το 2006 περίπου, με την εξαίρεση των 30 F-16C/D Block 52+Adv. Η χώρα είχε αρχίσει να υπερδανείζεται, ενώ είχε να αποπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες παρελθόντων ετών. Όταν ήρθε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια, οι αμυντικές δαπάνες ήταν η εύκολη λύση.
Το 2014, η Χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης, και ήταν άλλωστε η πρώτη χρονιά που καταγράφησαν θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προφανώς υπό την πίεση των Επιτελείων και των αναγκών που είχαν συσσωρευτεί για μια περίπου πενταετία (επίσημα, γιατί ανεπίσημα μιλάμε για δεκαετία αδράνειας), έφεραν στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, 42 προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί δεν προχώρησαν όλα;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;


Ουσιαστικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου στις 30 Ιουλίου 2014 γύρω από την υλοποίηση των διάσημων 42 προγραμμάτων συνολικού κόστους περίπου €2 δις. Τα συγκεκριμένα αφορούσαν την κάλυψη βασικών και πιεστικών αναγκών και δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιηθεί όχι στο σύνολό τους, αλλά ούτε στο ήμισυ, σχεδόν πέντε έτη μετά.
Τότε, η όλη κίνηση, υπό τον συνεχή βομβαρδισμό της Κοινής Γνώμης με άλλα θέματα, και την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης, πέρασε σχεδόν στα “ψιλά”. Τα περισσότερα δε τότε “ειδικά” sites του “χώρου” περισσότερο παρουσίασαν τις “αντιρρήσεις” της τότε αντιπολίτευσης, άλλωστε όλοι ασχολούνται με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές του 2014.
Η αλήθεια είναι, πως τα τότε 42 προγράμματα ήταν τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να αποκτήσουμε μια ελάχιστη επαφή με την Ισορροπία Δυνάμεων. Ο Π/Υ ξεκινώντας από το 2015 θα έδινε περίπου 500 εκ. ευρώ ετησίως, και λογικά μέχρι το 2019 θα μπορούσαμε να είχαμε επαναφέρει τις Ε.Δ. σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;


Ποια ήταν αυτά τα 42 προγράμματα;
Για την καλύτερη ομαδοποίηση των προγραμμάτων, τα ταξινομούμε ανά Κλάδο.
Φτάνουμε λοιπόν σε ένα κρίσιμο ερώτημα, τι είχε εγκριθεί το 2014, και τι έχει υλοποιηθεί 5 χρόνια μετά; Αρκετά είναι αυτά που έχουν υλοποιηθεί, αλλά περισσότερα είναι αυτά που δεν έχουν υλοποιηθεί.
Τι ήθελε ο Ελληνικός Στρατός;
Για τον ΕΣ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. Προμήθεια βλημάτων ATACMS (€211,4 εκατ.)
 2. Εκσυγχρονισμός εκτοξευτών MLRS (€157,4 εκατ.)
 3. Προμήθεια ρουκετών MLRS μακρού βεληνεκούς (€154 εκατ.)
 4. Προμήθεια βλημάτων των 120mm για άρματα μάχης 3ης γενιάς (€148 εκατ.)
 5. FOS μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 (€75,5 εκατ.)
 6. Προμήθεια βλημάτων πυροβολικού των 155mm μακρού βεληνεκούς (€37 εκατ.)
 7. Προμήθεια και υποστήριξη ταχυπλόων σκαφών (€16 εκατ.)
 8. Προμήθεια φυσιγγίων των 7,62mm (€14,5 εκατ.)
 9. Προμήθεια γεμισμάτων πυροβολικού των 155mm μακρού βεληνεκούς (€12 εκατ.)
 10. Προμήθεια «ευφυών» βλημάτων πυροβολικού των 155mm (€11,5 εκατ.)
 11. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων Kornet (€9,9 εκατ.)
 12. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων MILAN (€9 εκατ.)
 13. Προμήθεια μεταχειρισμένων οχημάτων βαρέως τύπου (€8,5 εκατ.)
 14. Προμήθεια βλημάτων AGM-114L (€8,4 εκατ.)
 15. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων TOW ΙΙ. (€7,6 εκατ.)
 16. Προμήθεια 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών MLRS από τις ΗΠΑ (€5,5 εκατ.)
 17. Προμήθεια πυροσωλήνων βλημάτων βλημάτων πυροβολικού των 155mm (€4,5 εκατ.)
 18. Προμήθεια φίλτρων οχημάτων και αρμάτων διαφόρων τύπων. (€1,5 εκατ.)
 19. Σύναψη σύμβασης FMS με τον Αμερικανικό Στρατό για υποστήριξη των ελικοπτέρων UH-1/AB-205 (€1,3 εκατ.)
 20. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων STRIM (€666 χιλ.)
 21. Προμήθεια αεροφύλλων & θερμοβολίδων ελικοπτέρων Apache. (€548 χιλ.)
 22. Προμήθεια εκπαιδευτικών βλημάτων των 105mm. (€382 χιλ.)
 23. Προμήθεια ενισχυτικών γεμισμάτων M-1A1, Μ-2A1 και δοκιμαστικού χάρτη Methyl Violet (€120 χιλ.)

Ας σταματήσουμε να θρηνούμε νέους ήρωες, κι ας γιορτάζουμε νέες νίκες


Τι πήρε τελικά ο Ελληνικός Στρατός;
Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου προγραμμάτων στον Τύπο, σημειώθηκε η παραγγελία 12.000 πυρομαχικών DM63/A1 και DM12A2 των 120mm, για τα άρματα μάχης Leopard 2, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας βλημάτων που διατίθεται για τα ελληνικά άρματα. Η προμήθεια ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία στις 15 Αυγούστου 2014, αλλά δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα προμήθειας 30.360 βλημάτων των 120mm.
Η ανάγκη για απόκτηση πυρομαχικών των 7,62mm καλύφθηκε μέσω EDA με τη μεταβίβαση ποσοτήτων από τις ΗΠΑ, όπως συνέβη με πυρομαχικά των 5,56mm και των 40mm. Για την κάλυψη των αναγκών στα τελευταία υπεγράφη στις 22 Μαΐου 2018 στη ΓΔΑΕΕ η Τροποποίηση No1 της Σύμβασης 002Α/14, για την προμήθεια Βομβίδων 40χιλ. Υψηλής Ταχύτητας.
Το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου 2019 έφθασαν στο λιμάνι του Βόλου τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa και ολοκληρώθηκε η προμήθεια 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D, ενώ φαίνεται δυσοίωνη η απόκτηση των επιπλέον πέντε Chinook. Τα 80 ελικόπτερα αποκτήθηκαν από τα αμερικανικά πλεονάσματα.
Η απαίτηση αεροφύλλων & θερμοβολίδων για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D πιθανόν καλύφθηκε με ανάθεση έργου του Αμερικανικού Πενταγώνου (στις 13 Ιουνίου 2016).

Σανό και στους Ένστολους;


Τι δεν πήρε ο Ελληνικός Στρατός;
Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα προγράμματα είτε δεν έχει συμβεί το παραμικρό (βλ. απόκτηση / εκσυγχρονισμός MLRS και πυρομαχικά ΠΒ) ή οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται, παρατείνονται ή ματαιώνονται (π.χ. FOS ελικοπτέρων NH90). Το αποτέλεσμα είναι η δύναμη κρούσης του ΕΣ να είναι περιορισμένη (αφού έχει και λιγότερα, αλλά και μη εκσυγχρονισμένα MLRS), ενώ τα ελικόπτερα ΝΗ-90 συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ελάχιστα.
Κάτι που δεν περιγράφεται στην λίστα, αλλά είχε ζητηθεί εκείνη την περίοδο, ήταν η προμήθεια αριθμού αρμάτων μάχης M1A2 Abrams, αλλά και ΤΟΜΑ M2 Bradley. Δυστυχώς όμως η όποια προμήθεια δεν προχώρησε, και το σχετικό αίτημα έχει απλά μείνει κατατεθημένο στην DSCA.

ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ


Τι ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό;
Για το ΠΝ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. Αναβάθμιση φρεγατών MEKO 200HN (€400 εκατ.)
 2. Αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B (€350 εκατ.)
 3. Υποστήριξη τακτικών συστημάτων και ΣΔΒ πολεμικών πλοίων (€196 εκατ.)
 4. Προμήθεια πυρομαχικών και πυροσωλήνων μάχης 76mm / 62cal ΟΤΟ Melara (€27 εκατ.)
 5. Υποστήριξη κινητήρων Tyne και Olympus φρεγατών S. (€27 εκατ.)
 6. Ανάπτυξη δικτύου επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (€25 εκατ.)
 7. Προμήθεια τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mk.V από τις ΗΠΑ (€15,6 εκατ.)
 8. Γενική επιθεώρηση και επισκευή πετρελαιοκινητήρων MTU φρεγατών MEKO-200HN (€13,8 εκατ.)
 9. FOS αεροκινητήρων Τ-700-401C ελικοπτέρων S-70B/B6 Aegean Hawk (€10,5 εκατ.)
 10. Προμήθεια 12 συλλογών ανταλλακτικών για πετρελαιοκινητήρες MTU ΤΠΚ Combattante III/ΙΙΙΒ (€9,6 εκατ.)
 11. Προμήθεια υλικών επιθεωρήσεων ιπτάμενων μέσων του Π.Ν (€2,4 εκατ.)
 12. Επισκευή τριών κεφαλών κατεύθυνσης βλημάτων Exocet MM40 Block 2 Mod.1 (€567 χιλ.)

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!


Τι πήρε το Πολεμικό Ναυτικό;
Σημαντικότερο από τα προγράμματα που υλοποιούνται με κριτήριο το κόστος για λογαριασμό του ΠΝ είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B. Όπως ανέφερε στο Κοινοβούλιο ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στις 18 Δεκεμβρίου 2018, για το πρόγραμμα είχαν έως τότε εκταμιευθεί $376 εκατ., και το αεροσκάφος της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης» παραδόθηκε επιτέλους στις 17 Μαΐου 2019. Ο αριθμός των αεροσκαφών που θα δεχθεί εργασίες αναβάθμισης έχει μειωθεί σε τέσσερα από πέντε. Σημειώνουμε πως για την εξυπηρέτηση των P-3 και S-70 Aegean Hawk έχουν γίνει παραγγελίες ελαστικών από το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Από τα αμερικανικά πλεονάσματα αποκτούνται τέσσερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MK V προς όφελος της ΔΥΚ, ενώ κατά καιρούς σημειώνονται αναθέσεις έργου από το Αμερικανικό Πεντάγωνο για την υποστήριξη ΣΔΒ και οπλικών συστημάτων (όπως Phalanx, Mk48, NSSM, ESSM) που βρίσκονται σε χρήση σε ελληνικά πλοία / υποβρύχια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Για το καθ’ αυτό πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών MEKO 200HN φαίνεται ότι μειώνεται η έκταση και ο προϋπολογισμός. Μερικά από τα μέρη του προγράμματος, όπως η γενική επιθεώρηση και επισκευή των κινητήρων, φιλοδοξείται να εκτελεστούν μέσω ξεχωριστών διαγωνισμών, ενώ για άλλα έχει πιθανότατα υπάρξει ενημέρωση προς τις ΗΠΑ. Το χειρότερο από όλα, είναι πως το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα.
Διαγωνισμός έχει επίσης προκηρυχθεί για την υποστήριξη των κινητήρων των ΤΠΚ Combattante III/IIIB. Επιπλέον, στις 22 Αυγούστου 2017 υπογράφτηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 004B/17 για την επέκταση του Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας «ΑΙΓΑΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος, έχει συναφθεί σύμβαση για την προμήθεια πυρομαχικών και πυροσωλήνων μάχης 76mm / 62cal ΟΤΟ Melara. Σημειώνουμε πως πριν λίγους μήνες είχαμε μείζον περιστατικό σε άσκηση του ΠΝ, όταν πυροβόλο Oto Melara δυσλειτούργησε.

Η Αμερικανική Αεροπορία απέσυρε τα MQ-1 Predator – Μια ιδανική λύση για τις ανάγκες των Ελληνικών ΕΔ;


Τι ήθελε να πάρει η Πολεμική Αεροπορία;
Για την ΠΑ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. FOS εκπαιδευτικών Τ-6A και επίγειου προσομοιωτή πτήσεων (€23,7 εκατ.)
 2. Εκπαίδευση προσωπικού (€13 εκατ.)
 3. Σύναψη σύμβασης μέσω FMS με το Αμερικανικό Ναυτικό για την υποστήριξη T-2C/E και Τ-6A (€6 εκατ.)
 4. FOS ηλεκτρονικών αεροσκαφών C-130. (€3,4 εκατ.)
 5. Υποστήριξη συστημάτων TACAN τύπου FTA43. (€3,2 εκατ.)
 6. FOS μεταφορικών αεροσκαφών C130B/H (€666 χιλ.)

 
Τι πήρε τελικά η Πολεμική Αεροπορία;
Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε στην Lockheed Martin συμβόλαιο ύψους $996,75 εκατ. για την αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16C/D Block 52+/52M σε επίπεδο F-16V. Προηγήθηκε νωρίτερα (18 Νοεμβρίου 2014) σύμβαση κόστους $188 εκατ. για την υποστήριξη του συνόλου των F-16, αλλά και προγράμματα υποστήριξης των κινητήρων και όπλων του τύπου (π.χ. κινητήρες F100, πύραυλοι αντιραντάρ AGM-88B, όπλα JSOW) σε άλλες ημερομηνίες. Όμως και αυτά τα προγράμματα αφορούν προηγούμενες απαιτήσεις ή είναι ανεξάρτητα των 42 απαιτήσεων που εγκρίθηκαν το 2014.
Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα για την υποστήριξη των Α/Α συστημάτων Patriot, ενώ πιο αργές αντιδράσεις σημειώθηκαν για τους υπόλοιπους τύπους Α/Α συστημάτων. Ευχάριστες εκπλήξεις είναι η ανάθεση πιστοποίησης της SDB I στα F-16, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει η εισαγωγή της στο μέλλον στο ελληνικό οπλοστάσιο και η παραλαβή ατρακτιδίων στόχευσης LANTIRN από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Αντίθετα, οι συμφωνίες υποστήριξης των μαχητικών Mirage 2000/-5, των ελικοπτέρων Super Puma κ.α. χάνονται ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;


Τι δεν πήρε η Πολεμική Αεροπορία;
Αν εξαιρέσουμε την σύμβαση εκσυγχρονισμού των F-16C/D σε F-16V, η Πολεμική Αεροπορία έχει εγκαταλειφθεί. Τα μαχητικά Mirage 2000-5/EGM/BGM έχουν εγκαταληφθεί χωρίς FOS, τα αεροσκάφη C-27J επίσης το ίδιο, τα C-130H/B βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ προβλήματα παρουσιάζεται και στην υποστήριξη άλλων μείζονων οπλικών συστημάτων.
Η ΠΑ χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση των αεροσκαφών EMB-145AEW, των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, της αεράμυνας των αεροδρομίων, συμπλήρωση των αποθεμάτων όπλων για τα F-16, επαναπιστοποίηση των όπλων των Mirage 2000 και πολλά άλλα.

Καθυστερεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης συντήρησης των όπλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 (MICA, Magic II, Exocet AM39, SCALP EG)


 
Αποτέλεσμα; Τελικά το διακινδυνεύσαμε!
Από τα παραπάνω φαίνεται εύκολα πως η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μαστίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις από παθογένειες του συστήματος, που οδηγούν στην καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη της υπογραφής των συμφωνιών. Αυτές πλήττουν την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε χρήση και την αγορά νέων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συμβάσεις FOS για τα μαχητικά Mirage 2000/-5 και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH90, οι διαγωνισμοί υποστήριξης των οποίων συνέχεια αναβάλλονται.
Αποτελεί κρυφό μυστικό, πως τροχοπέδη στις απαιτήσεις των Επιτελείων, ακόμη και αν συμφωνεί το ΥΠΕΘΑ είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Όλες οι διαπραγματεύσεις μετά το 2015, είχαν σαν πρώτη “άμυνα” στις περικοπές, τις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά τα έτη 2015, 2016 και 2017 τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα.
 

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν (επιτέλους) αμφίβια AAVP7A1 από τις ΗΠΑ;


 
Σημειώνουμε πως το οικονομικό περιβάλλον και η μεταβολή των προσώπων στις σημαντικές θέσεις μεταβάλλουν τη σειρά εκτέλεσης των προγραμμάτων ή δίνουν προτεραιότητα στην υλοποίηση άλλων, ανεξάρτητων προς τα 42. Έτσι, δόθηκε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των P-3Β αντί του εκσυγχρονισμού των MEKO 200ΗΝ, ενώ αρκετά χρήματα απορρόφησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, πρόγραμμα το οποίο δεν υπήρχε επίσημα στα 42 προγράμματα, αλλά συζητάμε για το θέμα από το 2009! Το ίδιο ισχύει για τα OH-58D Kiowa Warrior, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κόστη είναι ασφαλώς μικρότερα, είναι μια πραγματική ευκαιρία, κάτι που πρέπει να κάνει το πρόγραμμα “μοντέλο” για μελλοντικές προμήθειες των ΕΔ.
Τα ανεξάρτητα προγράμματα μειώνουν το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονταν αρχικά για τα 42 προγράμματα, με μεγάλο χαμένο τον ΕΣ που δεν προχώρησε καθόλου τα προγράμματα πυρομαχικών. Εξαίρεση είναι η σύμβαση προμήθειας 12.000 πυρομαχικών αρμάτων μάχης από τη Γερμανία για την επίλυση των άμεσων αναγκών σε πυρομαχικά στα Leopard 2.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής


Οι τελευταίες σημαντικές συμβάσεις πριν το έργο εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ P-3B ήταν η ναυπήγηση δύο ΤΠΚ Super Vita και δύο Υ/Β Type 214HN, οι συμβάσεις των οποίων εξελίσσονται στην καλύτερη περίπτωση με τεράστια καθυστέρηση για τις πυραυλακάτους ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακύρωσης, στο πλαίσιο της διένεξης Δημοσίου – Ιδιοκτησίας ΕΝΑΕ. Οι πυραυλάκατοι, θα παραδοθούν με τέτοια καθυστέρηση, που κινδυνεύουν να είναι πλέον παρωχημένες τεχνολογικά όταν έρθουν. Για τα δε δυο επιπλέον υποβρύχια, θα θυμίσουμε πως ακόμη δεν έχουμε αγοράσει τορπίλες για τα υπάρχοντα.
Μερικά από τα προγράμματα καλύφθηκαν από μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων συστημάτων / υποσυστημάτων από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα υλικά για πλοία από τα ΗΑΕ. Κάποια προγράμματα προωθούνται να εκτελεστούν στο πλαίσιο άλλων, όπως η FOS των S-70 Aegean Hawk. Από τη λίστα λείπει το τελευταίο πρόγραμμα, η πώληση 19 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1, το οποίο όμως ούτε αυτό υλοποιήθηκε.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;


Τελικά, η πολιτική ηγεσία επέλεξε την εύκολη λύση των επιδομάτων, αντί της αμυντικής ενίσχυσης της Χώρας. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει μια κυβέρνηση, αν αγοράσει όπλα, αλλά πολλοί θα ψηφίσουν αν δώσει κάποιο προεκλογικό επίδομα. Αυτό που δόθηκε πριν λίγες μέρες φτάνει τα 900 εκ ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα εκσυγχρονίζαμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και θα τελειώναμε δυο ακόμη υποβρύχια 214ΗΝ. Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως τα βαπόρια δεν ψηφίζουν!
Η αδυναμία υλοποίησης του συνόλου των 42 προγραμμάτων στον προγραμματισμένο ορίζοντα φανερώνει σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα θα μεγαλώνει καθώς στα εκκρεμή προγράμματα θα προστεθούν σύντομα επιπλέον, κάτι που θα κάνει περισσότερο δύσκολη την υλοποίησή τους. Και το κακό είναι, πως το 2019 είναι μάλλον μια χαμένη χρονιά για την Άμυνα, καθώς όπως φαίνεται, κάθε διαθέσιμο ποσό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα θυσιαστεί για την παροχή προεκλογικών επιδομάτων. Όσοι αναμένουν φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, MLRS, Trophy, Abrams, Bradley, F-35 κοκ, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσουν οι εκλογές, κι αν έχει μείνει κάτι, τότε…
 

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου...

0
Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Theon: Η μόνη αμυντική στη λίστα FT1000, των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη για το 2024

Η Theon International ανακοινώνει ότι αποτελεί τη μόνη αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε σήμερα από τους Financial Times & Statista, ως μία από τις 1.000...

Συνάντηση Ζελένσκι-Ρούτε στο Χάρκοβο για συμφωνία ασφαλείας, €2 δις φέτος για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους, στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Αυτή...