Για την μεγάλη σημασία της πιθανής δημιουργίας στη χώρα μας Κέντρου Αριστείας στην Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια μίλησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει σημαντικά τα εθνικά συμφέροντα μέσα από το πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας και κινητικότητας, ενώ συγχρόνως υποστηρίζει τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αποκτώμενης εξειδίκευσης και εμπειρίας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξετάσουν ενδελεχώς το ζήτημα, όταν αυτό γνωστοποιηθεί από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων που διέπει τη διαδικασία Ίδρυσης ενός Κέντρου Αριστείας», πρόσθεσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «παρακολουθεί διαρκώς τις διεθνείς εξελίξεις και προσαρμόζεται στις αναδυόμενες απαιτήσεις όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και στις προκλήσεις που αυτή θέτει για τη χώρα μας».
«Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2020, επικαιροποίησε την Περιβαλλοντική-Ενεργειακή και Πολιτική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΠΠΚΑ) για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ συγχρόνως αναβαθμίζουν τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, «αρωγός για την υλοποίηση της ΠΕΠΠΚΑ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η επιδιωκόμενη συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο, με στρατιωτικούς και πολιτικούς σχηματισμούς που αναπτύσσουν περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις «όντας ευαισθητοποιημένες στο θέμα της διατήρησης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, συμμετέχουν ήδη με στελέχη τους στο Κέντρο Αριστείας “Crisis Management and Disaster Response” της Βουλγαρίας, το οποίο έχει ως κύριο θεματικό αντικείμενο την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση καταστροφών, ενώ αποτελεί φορέα έρευνας και αναλύσεων, παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης (σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο)», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «διάκειται θετικά ως προς την υιοθέτηση πρωτοβουλιών με ανάλογες δράσεις στον εθνικό αμυντικό τομέα για την αντιμετώπιση των εν λόγω συνεπειών».
Μετά από την «Διακήρυξη των Αθηνών για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο» την 17η Σεπτεμβρίου 2021, η Ελλάδα «διαφαίνεται ως η πλέον αντιπροσωπευτικά πληττόμενη χώρα και ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «βλέπει θετικά τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στη χώρα μας, το οποίο θα αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου ισχυρή κληρονομιά περιβαλλοντικής διαχείρισης, χωρίς να διακυβεύονται οι βασικές ικανότητες της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με τον ίδιο.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Καναδά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για την προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της χώρας μας, ενώ δυνητικά θα ενδυνάμωνε τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα ως προς τον σεβασμό του περιβάλλοντος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».