Ότι πρέπει για να χειροτερέψουν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι ένα προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς, το οποίο δείχνει χρήση ενός εξακόπτερου drone ως φορέα βλήματος όλμου, να κάνει μάλιστα και άφεση κατά ενός εγκαταλελειμμένου τεθωρακισμένου. Κι αυτό γιατί τα drone που απεικονίζονται είναι τουρκικής προέλευσης, από την εταιρία Assuva Defense Industry.
H τελευταία έχει κύριο αντικείμενο την παραγωγή ανιχνευτών μετάλλων, αλλά έχει εξελίξει και ένα μοντέλο της, ώστε να προσαρμόζεται σε μη επανδρωμένο, ώστε το όλο “πακέτο” να πωλείται για επισκόπηση μεγάλων εκτάσεων. Όπου το μη επανδρωμένο πετά χαμηλά και αναζητά μεταλλικά στοιχεία. Το μοντέλο Proton Elic RB-128, όπως ονομάζεται δεν είναι φθηνό, καθώς πωλείται από 40 έως 60 χιλιάδες δολάρια και μπορεί να φθάσει και πολύ παραπάνω με εξτρά δυνατότητες.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, η Assuva πωλεί τα διάφορα μοντέλα της σε κάπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο αλλά έχει κάνει και πωλήσεις στον Τουρκικό Στρατό, ο οποίος τα χρησιμοποιεί ως ανιχνευτικά αλλά και για εντοπισμό ναρκών! Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πάντως, ο Remzi Başbug, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς, δηλώνοντας πως μπορεί να έχουν προμηθευθεί τα drone του μέσω τρίτων από την λιανική αγορά, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει που έχει τελικά καταλήξει κάθε προιόν του.
Εδώ προβάλλει ως “ύποπτος” και το Ιράν καθώς η Assuva κάνει και εκεί εξαγωγές, αλλά γενικώς η αγορά των drones, όπως και οι μετασκευές που γίνονται σε αυτά, είναι τελείως “ανοιχτά”, καθώς δεν θεωρούνται στρατιωτικά υλικά και δεν περνούν από κάποιο κρατικό έλεγχο.
Στην Τουρκία τώρα, το θέμα συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο και ζητήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης να υπάρχει ρυθμιστικός έλεγχος εξαγωγών τέτοιων υλικών, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα “έκθεσης” της χώρας τους σε διεθνή κριτική. Πάλι σύμφωνα με το Nordic Monitor η Άγκυρα κρατά χαμηλά το ζήτημα του συγκεκριμένου βίντεο, το πιθανότερο γιατί η στήριξη της στη Χαμάς, δεν θέλει να φανεί ότι έχει φθάσει -έστω και από λάθος- σε προμήθεια της με όπλα, όποιου τύπου.