Κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ήταν και είναι η ανοχή που δείχνει η Άγκυρα στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Η οποία στην Τουρκία ουσιαστικά είχε βρει ένα «φιλικό χώρο» δράσης, συλλογής οικονομικών εισφορών, ακόμη -αν πιστέψουμε και τις φήμες- και εκπαίδευσης. Ακόμη η Τουρκία ήταν πρόθυμη να προσφέρει διαβατήρια σε επίλεκτα μέλη της οργάνωσης, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν διεθνώς.
Σύμφωνα όμως με το The New Arab, ήδη έχουν απελαθεί από την Τουρκία δεκάδες μέλη της Χαμάς, ενώ έχουν επιβληθεί και περιορισμοί στη δραστηριότητα άλλων που παραμένουν εκεί. Και πως αυτά γίνονται μετά από «ισραηλινό αίτημα» που έχει χαρακτηρίσει την οργάνωση αυτή τρομοκρατική.
Έτσι η τουρκική αλλαγή πολιτικής, που δεν φθάνει βέβαια στην αποκήρυξη της Χαμάς και άλλων ριζοσπαστικών αραβικών οργανώσεων, εξυπηρετεί την ισραηλινή πίεση και την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα έτος. Θυμίζουμε πως προ εβδομάδων ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Τουρκία (μετά από πάγωμα σχέσεων πολλών ετών, από το 2010 όταν είχε γίνει το επεισόδιο του Navi Marmara) και συναντήθηκε με τον Ερντογάν σε μια σαφή κίνηση αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.
Στο Ισραήλ στις 24 Μαΐου ο Τσαβούσογλου – στόχος η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και τα ενεργειακά
Η αντίδραση της Χαμάς ήταν μετριοπαθής πάντως, καθώς έχει ανάγκη την -έστω και περιορισμένη- τουρκική ανοχή, όσο αυτή διαρκέσει. Από την άλλη βλέπουμε την Τουρκία, να μπορεί να διατηρεί την διπλωματική «ευελιξία» της αλλάζοντας κατά το δοκούν στάση, χωρίς όμως να διακόπτει ριζικά καμία σχέση και συμπόρευση…