Ο ανεφοδιασμός της Λωρίδας της Γάζας διεξάγεται απρόσκοπτα από ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Αίγυπτο, με τη Χαμάς να εισπράττει κάθε μήνα εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, γεγονός το οποίο της έχει επιτρέψει να ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.
Με τη διεθνή βοήθεια να καλύπτει τις περισσότερες βασικές ανάγκες του πληθυσμού των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της, τα περιθώρια ισχυροποίησης του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης είναι πλέον μεγαλύτερα.
Μετά από τέσσερις πολέμους και έναν 15ετή αποκλεισμό, το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα παραπάνω γίνονται υπό την ανοχή του Ισραήλ, το οποίο μάλιστα συνεργάζεται σε αυτό το ζήτημα με την Αίγυπτο.
Ο βασικός στόχος της Ιερουσαλήμ είναι να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση της Γάζας και να διατηρηθεί για το επόμενο διάστημα η ηρεμία και η τάξη στην πολύπαθη περιοχή. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μόνο μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ…
Οι διχασμένοι Παλαιστίνιοι και η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
Η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει να έχει αποδεχθεί – τουλάχιστον προς το παρόν – ότι μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Γάζα για την εξουδετέρωση της Χαμάς θα έχει μεγάλη κόστος. Σε αίμα και χρήμα.
Επιπλέον, με την παρούσα κατάσταση μεταξύ των Παλαιστίνιων, οι οποίοι ζουν στην ουσία σε δύο διαφορετικές, αυτόνομες και αποκομμένες μεταξύ τους περιοχές με ξεχωριστές κυβερνήσεις, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.
Έτσι, με δεδομένη την ανθεκτικότητα την οποία έχει επιδείξει η ισλαμιστική οργάνωση από το 2007, όπου κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα, αυτή τη στιγμή η συνέχιση της κυριαρχίας της στην περιοχή εξυπηρετεί τα σχέδια του Ισραήλ.
Άρα μιλάμε για μία win win κατάσταση, από αυτές τις …ανορθόδοξες τις οποίες επιτάσσουν τα τρέχοντα συμφέροντα της κάθε πλευράς, οι συγκυρίες αλλά και τα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια τα οποία συνδέονται με το Παλαιστινιακό. Χωρίς όμως και να το λύνουν…