Ο Γκάρι Κονίλ ορκίστηκε επίσημα χθες Δευτέρα μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής, χώρας βυθισμένης σε πολυδιάστατη κρίση — πολιτική, ασφαλείας και ανθρωπιστική.
Γιατρός 58 ετών, ήδη πρωθυπουργός της Αϊτής για έξι μήνες, μεταξύ του 2011 και του 2012, ο Γκάρι Κονίλ ονομάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης. Αυτό το συλλογικό όργανο σχηματίστηκε μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα.
«Ας πιάσουμε δουλειά και ας εγγυηθούμε πως θα παραδώσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε», είπε ο κ. Κονίλ κατά τη διάρκεια τελετής στη Villa d’Accueil, δημόσιο κτίριο στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
Μετά την ορκωμοσία ξεκινά «η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης σε συμφωνία και σε συντονισμό με το προεδρικό συμβούλιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Έντγκαρ Λεμπλάν Φιλς, ο επικεφαλής του.
«Υπολογίζουμε στον Δρ. Κονίλ για να επιλέξει πολιτικές που θα βρουν σύμφωνο το προεδρικό συμβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανασφάλειας και να υπάρξει επίσης ανάταξη της οικονομίας της χώρας, μεταρρύθμιση των θεσμών και να καταλήξουμε (στο να διεξαχθούν) αξιόπιστες, δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές στα τέλη του 2025», πρόσθεσε.
Η ανάδειξη νέου πρωθυπουργού αναμενόταν εδώ κι εβδομάδες, όμως το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, που ανέλαβε τον Απρίλιο, φέρεται να σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες για την εξουσία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, συμμορίες συνασπίστηκαν κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον τοποθεσιών στρατηγικής σημασίας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς με διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.
Το 80% της πρωτεύουσας βρίσκεται στα χέρια των συμμοριών, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων — δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα κ.λπ.
Η άφιξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης για την αποκατάσταση της ασφάλειας, που έχει λάβει πράσινο φως από τον ΟΗΕ, υπό την ηγεσία της Κίνας, περιβάλλεται ακόμη από αβεβαιότητα.
Εν αναμονή, ο πληθυσμός της χώρας είναι αντιμέτωπος με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προϊόντων.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ πάντως εξήρε τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε όσον αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, καθώς ξανάρχισαν οι πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και παράλληλα αποκαταστάθηκε εν μέρει η πρόσβαση στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ.