Η απώλεια επαφής με τον δορυφόρο Mars Orbiter Mission (MOM) χθες, ίσως σημαίνει και το τέλος της ινδικής αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη, αν και ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) εξακολουθεί να ελπίζει σε αποκατάσταση των επικοινωνιών.
Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2013 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2014 με προοπτική να εκτελέσει παρατηρήσεις για 6-10 μήνες.
Άρα η παραμονή του σε λειτουργική κατάσταση μετά από οκτώ χρόνια ήταν ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα.
Τα ακριβή αίτια της απώλειας επαφής δεν είναι ακόμη γνωστά αλλά πιθανολογείται ότι έχουν εξαντληθεί οι μπαταρίες του κάτω από όριο ασφαλείας, όταν πιθανότατα μετά από ένα αυτοματοποιημένο ελιγμό οι συστοιχίες των ηλιακών κυψελών αποπροσανατολίστηκαν από τον Ήλιο και δεν παρήγαν πλέον τα 800 W ενέργειας που προβλέπονταν.
Χωρίς όμως επαφή το κέντρο ελέγχου του ΜΟΜ δεν θα μπορεί να εντολοδοτήσει διορθωτικές ενέργειες και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ελπίζεται ότι μια νέα αυτοματοποιημένη αλλαγή προσανατολισμού ίσως «ξυπνήσει» τον δορυφόρο.
Ο χρόνος όμως είναι εξαιρετικά περιοριστικός παράγων αφού μια μακρά περίοδος χωρίς επαναφόρτιση των μπαταριών θα καταστήσει μια τέτοια διαδικασία αδύνατη.