Με την ιδιαίτερη δυναμική αμυντική αγορά της Ασίας να αρχίζει να «παίρνει» μεγάλες δουλειές σε όλο τον κόσμο, θα το βλέπαμε και αυτό. Δηλαδή την πρόταση της Airbus προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, για διμερή συνεργασία που θα προωθήσει τα τοπικής κατασκευής μαχητικά στην Ευρωπαϊκή αγορά. Κρίσιμο βέβαια στην όλη πρόταση ήταν το γεγονός πως η Πολωνία παρήγγειλε 48 ελαφριά νοτιοκορεατικά μαχητικά FA-50 πριν λίγο καιρό, «ανοίγοντας» έτσι την προοπτική για νέες πωλήσεις σε δυτικές χώρες.
Η Πολωνία θα αγοράσει ελαφρά μαχητικά FA-50 και άρματα Κ2 από τη Νότια Κορέα
Η Airbus βλέπει στην Νότια Κορέα όχι μόνο το αξιολόγων επιδόσεων FA-50 (προσφέρεται σε ρόλους εκπαιδευτικού και ελαφριού μαχητικού) αλλά και το επερχόμενο KF-21 Boramae, που εξελίσσεται από την Korea Aerospace Industries με συνεργασία και της Indonesian Aerospace, ένα βαρύ μαχητικό 4,5 γενιάς με αρκετή αμερικανική τεχνογνωσία.
Πρώτη πτήση για το δεύτερο πρωτότυπο του στελθ μαχητικού KF-21 της Νότιας Κορέας
Η συζήτηση για την αντιπροσώπευση των Νοτιοκορεατών έγινε μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Airbus Michael Schoellhorn και του υπουργού Βιομηχανίας Lee Chang-yang πριν λίγες μέρες. Η Airbus δήλωσε μάλιστα έτοιμη να αυξήσει τις παραγγελίες υποσυστημάτων που κάνει από την Νότια Κορέα από τα 530 εκατ. δολάρια το έτος, σε 730 εκατ., όπως και να διερευνήσει συνεργασία σε διαστημικά πρότζεκτ που ενδιαφέρουν τη Σεούλ. Από την πλευρά τους οι Κορεάτες ζήτησαν η Airbus να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα τους, όπως και τη συμμετοχή περισσότερων εταιριών τους στην παραγωγή της Airbus.
Τα παραπάνω δείχνουν την ρευστότητα που υπάρχει σήμερα στην διεθνή αμυντική αγορά, όπου βλέπουμε παράλληλα και αύξηση εξοπλιστικών δαπανών, αλλά και ανάδυση πολλών τοπικών αμυντικών βιομηχανιών που διεκδικούν πελατολόγιο. Οπότε η Airbus, κεντρικός μέτοχος τόσο στην παραγωγή του Eurofigher αλλά και του υπό σχεδίαση ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς δεν διστάζει να αναζητήσει «ξένο προϊόν» για να προσφέρει στην Ευρώπη σε δικούς της πελάτες, ακριβώς για να τοποθετηθεί στις αλλαγές της αγοράς. Ανάλογα σχήματα μπορεί να δούμε πολλά ακόμη, και ένα που φημολογείται και μας αφορά είναι η πιθανή συνεργασία Τουρκίας και της βρετανικής BAΕ, για την εξέλιξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς, του TF-X ή ότι άλλο προκύψει σχετικά.