Η αμερικανική αεροπορία κινείται με υπερηχητικούς ρυθμούς προς τη δημιουργία ενός στόλου αεροσκαφών ανεξάρτητης καθοδήγησης ελεγχόμενο από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Στα σχέδια της αεροπορίας των ΗΠΑ είναι να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού μη-επανδρωμένου αεροσκάφους (ΜΕΑ) μάχης ως το 2023. Το ΜΕΑ που θα ονομάζεται Skyborg θα αποτελέσει τον οδηγό ανάπτυξης για μια ολόκληρη οικογένεια αεροσκαφών προοριζόμενα για μια ποικιλία αποστολών, ορισμένα από τα οποία θα φέρουν οπλισμό για πλήγματα σε στόχους σημασίας.
Στόχος της αμερικανικής αεροπορίας είναι να αποκτήσει έναν ικανό, πολυάριθμο και σχετικά αναλώσιμο στόλο αεροσκαφών που δεν θα χρειάζονται οργανωμένα αεροσδρόμια για να επιχειρούν.
Λέιζερ και drones: τα “νύχια” και τα “δόντια” ενός μαχητικού 6ης Γενιάς
Σύμφωνα με το περιοδικό Aviation Week & Space Technology, το Skyborg θα εξοπλιστεί τόσο με υποηχητικούς όσο και με υπερηχητικούς κινητήρες που αποτελεί ένδειξη ότι θα έχει ικανότητες αέρος-εδάφους όσο και αέρος-αέρος. Το βασικό σχέδιο εμφανίζεται να ενσωματώσει χαρακτηριστικά stealth με εσωτερικό χώρο αποθήκευσης όπλων, όπως κατευθυνομένων βομβών, πυραύλων καταστολής εχθρικής αεράμυνας και πυραύλων αέρος-αέρος.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι πως το άρθρο του Aviation Week & Space Technology θεωρεί το Skyborg ως πιθανό αντικαταστάτη όχι απλά των Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών επίθεσης MQ-9 Reaper αλλά και των παλιότερων εκδόσεων των επανδρωμένων μαχητικών F-16 που υπηρετούν με την Αμερικανική Αεροπορία.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση στην μάχη σε αστικό περιβάλλον
Το Skyborg έρχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των επαναχρησιμοποιούμενων Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων και των κατευθυνομένων βλημάτων cruise. Μια νέα κατηγορία στον ήδη εξελισσόμενο χώρο των Μη-Επανδρωμένων Πλατφορμών.
ΜΕΑ όπως το Skyborg προορίζονται να δράσουν σε περιοχές και αποστολές υψηλού ρίσκου πετώντας σε σχηματισμό με επανδρωμένα αεροσκάφη δρώντας ως “πιστός σύντροφος” του δευτέρου με τον χειριστή και το πανάκριβο αεροσκάφος του να επικεντρώνονται στις σημαντικές παραμέτρους της αποστολής αφήνοντας τα μικρότερα αλλά απαραίτητα ακόμα δευτερεύοντα καθήκοντα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τεχνητής νοημοσύνης εκθέτοντας το αναλώσιμο μη-επανδρωμένο αεροσκάφος σε δύακολες αποστολές.
Μια άλλη χρήση είναι να πλαισιώσουν τα επανδρωμένα μαχητικά αναλαμβάνοντας αποστολές συνοδείας μη οπλισμένων αεροσκαφών (μεταγωγικών, ιπταμένων τάνκερ, ιπταμένων ραντάρ) ή να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης.
Η εισαγωγή τέτοιων τεχνολογιών θα φέρει μια επανάσταση στο πεδίο της εναέριας μάχης. Το πιο εκπληκτικό είναι πως η τεχνολογία αυτή είναι ήδη εδώ: το Kratos XQ-58A Valkyrie είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το σχέδιο ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών, ωστόσο, είναι πολύ ευρύτερο και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως οι Boeing, General Atomics Aeronautical Systems Inc., Lockheed Martin και Northrop Grumman. Η νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν συμβόλαια που μπορεί να φτάσουν σε αξία ακόμα και τα 400 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας.
Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης σε μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) υψηλής τεχνολογίας και ικανοτήτων είναι ο καθοριστικός παράγοντας της δημιουργίας ενός αεροπορικού στόλου από “ρομποτικά” μέσα αποτελώντας το εξελικτικό στάδιο των ΜΕΑ προς τη νέα εποχή. Αντί να εξαρτώνται 100% από το περιορισμένο πεδίο ενός χειριστή στο έδαφος για καθεμία τους ενέργεια, ρομποτικά αεροσκάφη θα αναπτύσσουν εν μέρει τη δική τους θέληση και πρωτοβουλία για ενέργειες που σε άλλες εποχές ενέκρινε αποκλειστικά ο χειριστής. Μικρές, οικονομικά προσιτές και απόλυτα ικανές να φέρουν σε πέρας αποστολές είναι το μέλλον της εναέριας μάχης και οι ΗΠΑ δείχνουν να βρίσκονται ήδη στην πρωτοπορία των κινήσεων.