Η ναυαρχίδα του φιλιππινέζικου Ναυτικού προσάραξε σε ύφαλους στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων σε μία αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή εκθέτοντας την δημόσια εικόνα της χώρας σε μία δύσκολη συγκυρία.
Πρόκειται για το BRP Gregorio del Pilar (FF-15), ένα πλοίο μεγέθους φρεγάτας αλλά χωρίς πυραυλικό αντιαεροπορικό ή αντιπλοϊκό οπλισμό το οποίο έπλεε στην εν λόγω περιοχή σε μία «συνηθισμένη περιπολία».
Η Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων αποτελεί μέρος της αμφισβητούμενης Νότια Σινικής Θάλασσας, η οποία είναι πλησιέστερη στις Φιλιππίνες και βρίσκεται στη δυτική θαλάσσια πλευρά της χώρας.
Τουλάχιστον δεν υπήρξαν τραυματίες και οι ζημιές στο πλοίο δεν ήταν σοβαρές, αν και σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Ναυτικού της χώρας, ο δεξιός άξονας μετάδοσης κίνησης κι η προπέλα του υπέστησαν στρεβλώσεις εξαιτίας της πρόσκρουσης με τον βυθό, ωστόσο ο αριστερός δεν έπαθε τίποτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, δύο ρυμουλκά από το Batangas έχουν ήδη αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην αποκόλληση του BRP Gregorio Del Pilar, με το πρώτο να φτάνει στο σημείο το απόγευμα της Πέμπτης και το δεύτερο αργότερα την Παρασκευή.
Το BRP Gregorio del Pilar είναι ένα από τα τρία πρώην πλοία της αμερικανικής Ακτοφυλακής κλάσης Hamilton υψηλής αντοχής που αποκτήθηκαν από τις Φιλιππίνες και μετατράπηκαν σε πολεμικά πλοία, όντας τα μεγαλύτερα του στόλου της χώρας.
Η προσάραξη ενός πλοίου σε σημεία με ύφαλους ή μικρό βάθος θεωρείται ντροπιαστικό συμβάν σε όλο τον κόσμο καθώς είναι δείγμα έλλειψης ναυτικής ικανότητας ή αλλιώς, «ναυτοσύνης».
Στην προκειμένη περίπτωση αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας να επιβληθεί σε μία θαλάσσια περιοχή στην οποία τα ίδια της τα σκάφη δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους και πέφτουν πάνω σε ύφαλους.
Φυσικά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, θυμίζουμε το αλήστου μνήμης περιστατικό με το αμερικανικό καταδρομικό USS Port Royal το 2009 το οποίο χρειάστηκε πέντε μέρες και επτά ρυμουλκά για ξεκολλήσει από το σημείο που είχε προσαράξει πλησίον της Χαβάης.
Αλλά και στην γειτονιά μας δεν χρειάζεται να πάμε μακριά αν απλώς θυμηθούμε το πρόσφατο συμβάν με την φρεγάτα Κανάρης το Νοέμβρη του 2017.
Πληροφορίες για προσάραξη της φρεγάτας «Κανάρης» στη νησίδα Αταλάντη