9.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΑΠΟΨΗ: Έφτασε η στιγμή να συνεργαστούμε στρατιωτικά από τις χώρες του Κόλπου;...

ΑΠΟΨΗ: Έφτασε η στιγμή να συνεργαστούμε στρατιωτικά από τις χώρες του Κόλπου; τι μπορούν να μας προσφέρουν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ;

- Advertisement -

 
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των ημερών που πέρασαν, αλλά και προφανώς θα αναδειχτούν και στο άμεσο μέλλον, είναι το θέμα της αποστολής ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot PAC2 GEM στη Σαουδική Αραβία, για την προστασία είτε κάποιας μονάδας διύλισης, είτε για την προστασία κάποιων πετρελαιοπηγών.

Τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός (βίντεο)


Από τις τελευταίες προέρχεται το περισσότερο πετρέλαιο που καταναλώνουμε στην Ελλάδα και την Δυτική Ευρώπη, συνεπώς, η κίνηση αυτή, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έχει και σα στόχο να προστατεύσει την απρόσκοπτη διακίνηση πετρελαίου προς τη χώρα μας.
Φυσικά, αυτός είναι μάλλον ο τελευταίος λόγος που η Ελλάδα στέλνει εκεί την πυροβολαρχία. Απλά, αυτό που λέμε, και δε θέλουμε να παρεξηγηθούμε, είναι πως υπάρχει και ο λόγος προστασίας της Εθνικής μας Οικονομίας. Χωρίς να μπλέξουμε ιδιαίτερα με τα μακροοικονομικά, σκεφτείτε τι επίδραση θα είχε στην ασθενική ανάπτυξη της χώρας μας, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30 ή 40%.

Οι στόχοι του ταξιδιού του πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Πάμε τώρα στον πραγματικό σκοπό του άρθρου. Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στον Κόλπο. Το Ιράν, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, φαίνεται πως έχει αποκτήσει ένα σύμμαχο, το Κατάρ. Αντίθετα, οι δυο μεγάλοι “παίκτες” της περιοχής, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, για πρώτη φορά επίσης, φαίνεται να τα βρίσκουν με το Ισραήλ.
Αν και τα δυο κράτη παραμένουν μουσουλμανικά, εντούτοις φαίνεται πως δεν συντάσσονται μαζί με το Ιράν, Κατάρ, Χαμάς και Χεζμπολάχ, που θέλουν το εκ θεμελίων ξερίζωμα του Ισραήλ από τη Μέση Ανατολή.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους εξωστρέφεια της αμυντικής μας πολιτικής;


Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες στην περιοχή. Οι περισσότερες αραβικές χώρες, επιλέγουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, μια διαδικασία που έχει πετύχει με την Αίγυπτο, και θα μπορούσε να πετύχει μια χαρά και με τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου.
Το Κατάρ, οδηγούμε ίσως από μια “τάση” των εύπορων κατοίκων του, έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει διάφορες εξτρεμιστικές τάσεις κατά της Δύσης και του Ισραήλ. Ανεπίσημα, γιατί επίσημα το Κατάρ πουλάει σχεδόν την παραγωγή του στη Δύση, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Δύσης. Που κολλάει όμως η Τουρκία;

Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία; Αποφάσισε η Ελλάδα να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική;


Η Τουρκία είναι ένας από τους αγαπημένους επενδυτικούς προορισμούς των Καταριανών. Και πιστεύεται πως η Τουρκία δεν είναι επενδυτικός προορισμός γιατί οι Καταριανοί θεωρούν πχ την Ελλάδα κακό τόπο για επένδυση. Συμβαίνει γιατί η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, που εδώ και 20 χρόνια μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε ισλαμική “δημοκρατία”, με κυβερνήτη πραγματικό Σουλτάνο.
Έτσι, το Κατάρ συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα, και φαραωνικά σχέδια της Τουρκίας, από τις σήραγγες κάτω από το Βόσπορο, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την μετατροπής της Πόλης σε … νησί (!), αλλά και επίσης σε κάθε μεγάλη βιομηχανία της χώρας, και δη στρατιωτική. Έτσι βρίσκουμε το Κατάρ πίσω από κάθε μεγάλο στρατιωτικό “επίτευγμα”, από το Altay (φανερά), μέχρι την κατασκευή πλακετών για Α/Τ πυραύλους.

Ο Ερντογάν τείνει «χείρα φιλίας» στη Σαουδική Αραβία, “βγάζει λάδι” τον βασιλιά Σαλμάν για Κασόγκι


Σε απευθείας ανταπόδοση, η Τουρκία όχι απλά έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, αλλά έχει στείλει δυνάμεις. Η αποστολή των δυνάμεων αυτών έγινε την περίοδο που η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορα με το Κατάρ, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβούνταν πως τα άρματα της θα καταλάμβαναν το Εμιράτο σε χρόνο ρεκόρ.
Όχι πως θα τους σταματούσε η τουρκική ταξιαρχία, δεν θα είχε τη δύναμη ή τα μέσα, αλλά οι Τούρκοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους σωτήρες/ χρηματοδότες/ συνοδοιπόρους Καταριανούς.

Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ


Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία υιοθέτησε μια ξεκάθαρη ρητορική κατά του Ισραήλ, και πλέον, θεωρείται πλέον όχι μόνο σαν διπλωματικός κίνδυνος, αλλά και στρατιωτικός! Ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ, ικανοποιώντας τους αντισημίτες Άραβες, ενώ φυσικά το Κατάρ, υπό το φόβο της ΣΑ, αγοράζει δυτική υποστήριξη αγοράζοντας κάθε μαχητικό αεροσκάφος που υπάρχει στη διεθνή αγορά.
Η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ισχυροποιεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο (τον σημαντικότερο σύμμαχο της ΣΑ και ΗΑΕ στην περιοχή της Μεσογείου), αλλά παραμένει αρκετά “μακρυά” από τις χώρες του Κόλπου.

«Shahin-21»: συσφίγγοντας τους δεσμούς Τουρκίας-Κατάρ


Η προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκίνησε ένα είδος στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, και η αλήθεια είναι πως έχει γίνει αρκετή δουλειά από τη χώρα μας σε ότι αφορά τις σχέσεις με τα Εμιράτα. Άλλωστε, η διάθεση υπερπολύτιμων ανταλλακτικών για τις φρεγάτες Kortenaer επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις
Σε σχέση με την Σαουδική Αραβία η Ελλάδα αν και είχε πάντα εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις, ποτέ δεν είχαμε κάτι σοβαρό σε επίπεδο άμυνας. Πολλοί από τους παλιούς αναγνώστες θα θυμούνται την χρηματοδότηση τουρκικών αμυντικών προγραμμάτων, όπως μια 80άδα μαχητικών F-16C/D μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, από τα σαουδαραβικό πετρέλαιο.

Η Τουρκία δημιουργεί νέα βάση στο Κατάρ και αναπτύσσει περισσότερους στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο


Τότε όμως η Τουρκία ήταν στο στενό πυρήνα του ΝΑΤΟ και της Δύσης, σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και φυσικά δεν ήταν ισλαμικό κράτος. Τώρα, κάτι τέτοιες κινήσεις τις έχουν μετανιώσει οι Σαουδάραβες…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπόθεση Κασόγκι. Χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, είναι προφανές πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Οι Τούρκοι, όχι απλά έστειλαν τον δημοσιογράφο σαν πρόβατο στη σφαγή, αλλά η ΜΙΤ είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση κινηματογράφησης της εκτέλεσης.
Μια τέτοια δολοφονία είναι αποτρόπαια, αλλά φυσικά δεν είναι η μόνη που γίνεται, απλά είναι η μόνη που δημοσιοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο. Χάρη φυσικά, στο καθεστώς Ερντογάν, που έγραψε το σενάριο, και έκανε τη σκηνοθεσία. Οι Σαουδάραβες απλά έπαιξαν το ρόλο του ηθοποιού, εν αγνοία τους. Και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Η Σαουδική Αραβία απαντά στη φιλία Τουρκίας-Κατάρ, ενισχύοντας το YPG με $100 εκατομμύρια


Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή, ξυπνήσαμε κι εμείς σα χώρα, και διαπιστώσαμε πως οι Άραβες, που ετοιμάζονται από τώρα για την εποχή χωρίς πετρέλαια, θέλουν ασφαλείς και κερδοφόρες επενδύσεις. Έτσι, είναι έτοιμοι να επενδύσουν και στη χώρα μας, αρκεί να υπάρχουν αρκετές μεταρρυθμίσεις, φιλικές προς τους επενδυτές. Επίσης, ελπίζουμε να προσκαλέσουμε αρκετούς πλούσιους που θέλουν δυτική φορολογική έδρα, με flat tax 100.000 ευρώ ετησίως, αρκεί να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας.
Όλα αυτά καλά είναι, αλλά γιατί να στείλουμε εκεί μια πυροβολαρχία Patriot (εκτός από τις “βλακείες” που γράψαμε στην αρχή);

ΘΕΜΑ: Ποιος θα “πετάει” τα Eurofighter, Rafale, F-15QA του Κατάρ, ποιος ο ρόλος της Τουρκίας;


Ας αφήσουμε στην άκρη τα περί εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές συνθήκες, τα περί εκπλήρωσης υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, περί προστασίας της ροής πετρελαίου προς τα ελληνικά διυλιστήρια (που παρεμπιπτόντως τα προϊόντα διύλισης είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν μας, δηλαδή κερδίζουμε περισσότερα από το σαουδαραβικό πετρέλαιο διυλίζοντάς το, παρά πληρώνουμε εισάγοντάς το) κοκ…
Με αυτή την αποστολή, δηλώνουμε πως είμαστε ξεκάθαροι στρατιωτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας. Μιας και πλέον η συνεργασία μας σφραγίζεται στρατιωτικά, θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με τα δυο κράτη του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Φυσικά τα ΗΑΕ συμμετέχουν ήδη σε μεγάλες κλαδικές ή διακλαδικές ασκήσεις ή και διεθνείς, όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ.

Το Κατάρ αγοράζει έξι Bayraktar TB2 από τη Τουρκία


Τώρα, ειδικά με τα ΗΑΕ, μοιραζόμαστε αρκετά κύρια οπλικά συστήματα. Θα άξιζε τον κόπο να δούμε περισσότερες συνέργειες στον αμυντικό τομέα, ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης, χρήσης κοινών υποδομών. To θέμα όμως, με χώρες σαν τα ΗΑΕ αλλά και την Σαουδική Αραβία, οι “ανταλλαγές” μπορούν να είναι πιο ουσιαστικές.
Παλαιότερα είχαμε μεταδώσει μια είδηση που προήλθε από τα ΗΑΕ, που τα τελευταία πρότειναν να μας προσφέρουν αναβάθμιση των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2 παράλληλα με τα δικά τους Mirage 2000-9, σε ανταλλαγή με κάποια από τα ελληνικά F-16C/D Block 30, που πραγματικά έχουν βάλει στο “μάτι”. Προφανώς τα ΗΑΕ δεν έχουν το πρόβλημα συνεννόησης που έχει η Ελλάδα με την Dassault, και οι συμβάσεις FOS για την Αεροπορία των Εμιράτων δουλεύουν μια χαρά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Επίσης, θα μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση διάφορους τρόπους στο εκτεταμένο οπλοστάσιο και των δυο χωρών, που σημειώνουμε πως είναι από τα πιο ισχυρά, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και του πλανήτη. Δεν θα μας φαινόταν καθόλου παράξενο, αν ο Αραβικός Συνασπισμός (αν μπορούμε να πούμε έτσι τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ) ενίσχυε με διάφορους τρόπους την Ελλάδα.
Τα ανταλλακτικά των Kortenaer ήταν μια εξαιρετική κίνηση, θα πρέπει να δούμε τι άλλο υπάρχει και από πλευράς ανταλλακτικών για τα ΑΗ-64Α+. Επίσης, τα ΗΑΕ, αν και δεν είναι τόσο “πλούσια” όπως το Κατάρ, εντούτοις είναι αρκετά ισχυρά στρατιωτικά και οικονομικά, ενώ μπορούν να συνεργαστούν άνετα με την Ελλάδα σε θέματα εκπαίδευσης, με την τελευταία να παρέχει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, και τα ΗΑΕ υλικά.

Τέλος τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ για την Ελλάδα επειδή το F-35 αργεί;


Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας. Είναι προφανές πως το Κατάρ χρηματοδοτεί προγράμματα για όλους του κλάδους των τουρκικών ΕΔ. Κάπου εκεί θα μπορούσαμε, με έναν ίδιο τρόπο, να συνεργαστούμε και εμείς. Γιατί οι Σαουδάραβες να μην χρηματοδοτούσαν την κατασκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία;
Για παράδειγμα, οι MMSC θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πολύ άνετα στην Ελλάδα. Όπως επίσης και πολλά από τα πλοία που επιθυμούν τα ΗΑΕ. Αν και εδώ πρέπει να πούμε, πως αυτό ήταν το σχέδιο του Σάφα όταν αγόρασε τον Σκαραμαγκά, να κατασκευάζει εδώ πλοία για τις χώρες του Κόλπου. Τελικά, η CΜΝ φτιάχνει πλοία της σε ναυπηγεία των ΗΑΕ, τη στιγμή που κανείς κάτοικος από τα ΗΑΕ δεν εργάζεται εκεί… Ενώ θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στον Σκαραμαγκά, με πολύ μικρότερος κόστος για τους Άραβες…

Τα ΗΑΕ επιμένουν για το F-35, εξετάζουν τα F-15 και F/A-18 Super Hornet


Συνέργειες μπορούν να υπάρξουν σε πολλούς τομείς, όπως τα ΑΗ-64 που έχουν και οι τρεις χώρες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η εκπαίδευση στελεχών των δυο στρατών στην Ελλάδα θα γινόταν με χαρά από αραβικής πλευράς. Έχει ποτέ κανείς σκεφτεί τα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας, σε επίπεδο ΑΗ-64;
Τέλος, να πούμε πως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ δεν έχουν διστάσει να πολεμήσουν, είτε κατά των Χούθι, είτε κατά του Καθεστώτος Καντάφι το 2011 (τα ΗΑΕ). Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς, αν σε περίοδο κρίσης βλέπαμε Αραβικά φτερά πάνω από το Αιγαίο, έστω και σε συμβολική συνδρομή.

Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;


Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, και τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος εμάς. Κάποιοι θέλουν πάρα πολύ να “κοντύνουν” την Τουρκία, να σταματήσει να το παίζει νέα Οθωμανική Υπερδύναμη. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και οι Άραβες, που μαρτύρησαν υπό οθωμανική κατοχή.
Σε μια κρίση, θα χρειαστούμε πολύ βοήθεια, κρυφή και φανερή. Κάποιοι μπορούν να τη δώσουν αλλά δεν θα το κάνουν γιατί φοβούνται ή δε θέλουν. Κάποιοι θα θέλουν, αλλά δεν θα μπορούν. Οι Άραβες, σίγουρα μπορούν, ας τους πείσουμε κιόλας να θέλουν. Το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία, ας επιλέξουν οι Άραβες εμάς!
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου...

0
Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τζο Μπάιντεν: Ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ρίψεις εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι διέταξε τον στρατό να προχωρήσει σε εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι...

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Theon: Η μόνη αμυντική στη λίστα FT1000, των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη για το 2024

Η Theon International ανακοινώνει ότι αποτελεί τη μόνη αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε σήμερα από τους Financial Times & Statista, ως μία από τις 1.000...