Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που όπως φαίνεται, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΓΕΣ αλλά και το ΓΕΕΘΑ. Οι εκτοξευτές Μ270 MLRS είναι ταυτόχρονα και εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, που έχουν τη δυνατότα προσβολής στόχων πολύ βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο σε υπηρεσία στις Ελληνικές Ε.Δ αντίστοιχο των Yildirim/BORA, ένας βαλλιστικός κίνδυνος που τείνουμε να ξεχνάμε.
Το πρόγραμμα θεωρείται ως υπερ-υψηλής αξίας και ενδιαφέροντος το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, και άλλωστε ο ΕΣ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό από το 2014. Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.
Δυστυχώς όμως, τα MLRS δεν έμειναν μόνο 36, αλλά εγκαταλείφθηκε και το επείγον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνικά MLRS να μην μπορούν να αξιοποιήσουν προηγμένα πυρομαχικά, ούτε τις τελευταίες εκδόσεις των πυραύλων ATACMS. Επίσης, λόγω του υπερβολικά πολύ μικρού αριθμού εκτοξευτών, τα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, όπου αναμένεται να γίνει η κύρια σύγκρουση σε χερσαίο επίπεδο. Εκεί, τα MLRS θα έχουν το ρόλο που θα είχαν τη δεκαετία του ’80 σε έναν πόλεμο στη Δυτική Ευρώπη. Τα αμερικανικά και γερμανικά MLRS θα “ράντιζαν” τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραχίες με βομβίδια και νάρκες, προκειμένου να τις αποψιλώσουν, πριν αυτές έρθουν σε επαφή με τα νατοϊκά τεθωρακισμένα. Τότε, τα Μ1 Abrams, Challenger Mk1, Leopard 2A4 θα υποστήριζαν τα Α10 και τα Apache AH-64A.
Σήμερα, το σκηνικό αυτό θα παιχτεί στον Έβρο, όπου το ελληνικό πυροβολικό θα προσπαθήσει να χτυπήσει τους σχηματισμούς των τουρκικών αρμάτων, ενώ θα εκτελεί ταυτόχρονα και αποστολές αντιπυροβολικού. Οι ATACMS έχουν αξία επίσης στο μέτωπο του Έβρου, καθώς θα μπορέσουν να χτυπήσουν εχθρικές εφεδρείες, συγκοινωνιακούς κόμβους, στρατηγεία κοκ. Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS, θεωρούμε δεδομένο πως είτε θα έχουμε αναβάθμιση των υπαρχόντων ATACMS, είτε προμήθεια νέων πυραύλων Block IVA, είτε και τα δυο.
Νέος ευρωπαϊκός πύραυλος εδάφους-εδάφους για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων MLRS
Αυτή τη στιγμή το ΓΕΣ δεν έχει αποφασίσει αν ο εκσυγχρονισμός θα προχωρήσει μέσω NSPA (Διεύθυνση Προμηθειών του ΝΑΤΟ), είτε με απευθείας διακρατική συμφωνία, δηλαδή με σύμβαση FMS και τη συνεργασία του Αμερικανικού Στρατού. Θυμίζουμε πως εκσυγχρονισμό των MLRS προσφέρει και η Airbus, εκτός της Lockheed Martin, με την διαφορά πως η ευρωπαϊκή (ουσιαστικά γερμανική) λύση θα στείλει εκτός υπηρεσίας μεγάλες ποσότητες ρουκετών σε ελληνική υπηρεσία, αν όχι όλο το απόθεμα.
Βολές MLRS, PzH 2000 και M109A5 στο Πεδίο Βολής Κρήτης (Βίντεο)
Στον εκσυγχρονισμό των MLRS αναμένεται να έχει εμπλοκή και εργοστάσιο των ΕΑΣ, που δείχνουν το τελευταίο καιρό μεγάλη κινητικότητα, ενώ έχουν όλη την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και τεχνική ικανότητα για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο. Στο πρόγραμμα αναμένονται άμεσες εξελίξεις, καθώς είναι από τις κορυφαίες εξοπλιστικές προτεραιότητες. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως τα MLRS σε ελληνική υπηρεσία είναί ίσως τα καλύτερα συντηρημένα και πλέον λειτουργικά MLRS σε υπηρεσία παγκοσμίως, απόδειξη του υψηλού επιπέδου των τεχνικών ικανοτήτων των Στελεχών του Ε.Σ.
Η Γερμανία εκσυγχρονίζει 18 ΠΕΠ M270 για την αξιοποίηση κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS
Επίσης, για να κλείσουμε το θέμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν προβάλει ποτέ, καμία μα καμία αντίρρηση για την ανάπτυξη των MLRS οπουδήποτε εντός ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε εμείς σαν ΠΤΗΣΗ, αλλά και η πραγματικότητα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι στην Ελλάδα είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα, αλλά δεν έχουμε εμείς ευθύνη γιαυτό. Συνεπώς, αν είχε στρατηγική αξία, θα βλέπαμε ακόμη και εκσυγχρονισμένα MLRS στο Καστελλόριζο, μαζί με Deepstrike ή ATACMS. Ξαναλέμε πως δεν έχει κάποια αξία ο περιορισμός των όπλων αυτών στο Καστελλόριζο, καθώς οι λιγοστοί εκτοξευτές χρειάζονται στο Μέτωπο του Έβρου.
Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία
Βέβαια, το ΓΕΣ και η ΑΣΔΕΝ, σε μερικές περιπτώσεις έχουν μεταφέρει εκτοξευτές σε απόρρητα σημεία των νησιών, προκειμένου να κλείσουν απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ. Μην ξεχνάμε πως τα MLRS μπορούν να χτυπήσουν και στόχους εθνικού ενδιαφέροντος, όπως ραντάρ ή κέντρα διοίκησης, προκεχωρημένα ελικοδρόμια κοκ, συνεπώς δεν είναι κρυφό το γεγονός πως ελληνικά MLRS είναι συνεχώς ή κατά καιρούς στην ΑΣΔΕΝ. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα πρόβλημα.