Χθες, 10 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην υπουργική τηλεδιάσκεψη του συνασπισμού για το Σαχέλ (έτσι ονομάζεται η ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής) που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, υπουργοί Άμυνας άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιερ Λακρουά, υπουργοί Άμυνας χωρών της περιοχής όπως και εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας Η.Π.Α. και Καναδά.
Στην παρέμβαση του ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη «περιοχή του Σαχέλ». Ανέδειξε, επίσης, τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και την θαλάσσια ασφάλεια.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Ελλάδα διόρισε ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Υποσαχάριας Αφρικής, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία πρεσβείας μας στη Σενεγάλη, στοιχεία που ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε στην διάσκεψη.
Σημειώνεται ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Πρόκειται για την Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα – Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.
Για το Σαχέλ είναι δεδομένο το γαλλικό ενδιαφέρον, καθώς το Παρίσι διατηρεί ιστορικές σχέσεις με πολλές από τις χώρες της περιοχής (που οι περισσότερες ήταν γαλλικές αποικίες), ενώ έχει αναπτύξει εκεί στρατεύματα του κατά καιρούς, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, τοπικών στάσεων κ.λπ. Και σίγουρα το ελληνικό ενδιαφέρον για την περιοχή, σηματοδοτεί μια ταύτιση της χώρας μας με τα γαλλικά συμφέροντα εκεί, αλλά και την διεθνή προσοχή που έχει στραφεί προς τη συγκεκριμένη ζώνη.
Η συλλογική τιμωρια ειναι εγκλημα πολεμου αλλα νταξ τωρα θα χαλασουμε τις καρδιες μας για λεπτομερειες? Rules based order ειπαμε.
Collective punishments | How does law protect in war? – Online casebook (icrc.org)
Δεν συμμερίζομαι εξαγγελίες που οδηγούν σε συλλογική εξαθλίωση και μαρασμό θανάτου εκατομμύρια ζωές. Δεν θα είναι η Μ Ανατολή που θα αλλάξει για πάντα, αν αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν, αλλά η ανθρωπότητα.
Αυτά που περιγράφονται είναι εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ ξεπερνά τα εσκαμμένα και στόχος του είναι να αδειάσει η Γάζα από τον πληθυσμό της. Εκτοπισμός δηλαδή
“Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας “θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή””
Ταιριαστή παρίσταται στο παρόν πλαίσιο εκφοράς η αυτολεξεί αναπαραγωγή καλώς καταγεγραμμένης, δοκίμως καταλογογραφημένης στη λαογραφία μας, ελληνικής παροιμίας με πρωταγωνίστρια εκδιδομένη γυναίκα και τη χαρά της. Θα την αποφύγω λόγω σεμνοτυφίας.
Η εμπειρία μου λέγει ότι όποιος πάει να ανακατέψει την τράπουλα με τα Δικαστήρια συνήθως έχει το λόγο του. Θέλει να φυλάξει τα νώτα του.
Ως τώρα δεν έχω διαψευσθεί.
Έτσι είναι παλικάρια!
Επιστρέψτε τους ομήρους και το συζητάμε για το νερό, τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό.
Κατά την γνώμη μου είναι ο ποιό ανώδυνος (για όλους!) τρόπος να τους πάρουν πίσω.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε καταλάβει ότι τον Δυτικό κόσμο δεν τον νικάς με απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση. Τον νικάς βάζοντάς τον να κάνει συνεχόμενα λάθη. Έτσι δημιούργησε μια οργάνωση λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν άλλα δύο. Από την Αλ Κάιντα, περάσαμε με την βοήθεια των Δυτικών στον πιο ισχυρό ISIS. Τώρα με την βοήθεια των Ισραηλινών στην ισχυρή Χαμάς, αύριο ποιος ξέρει. Μια πτώση μοναρχίας στον Αραβικό κόσμο θα φέρει μεγάλη καταστροφή. Πάντως πλέον υπάρχουν στρατόπεδα, και όπως στο παρελθόν θα ενισχύουν περιφερειακές συγκρούσεις. Τα λάθη των Ισραηλινών είναι ότι δεν βοήθησαν τον Άσαντ και τα λάθη των Δυτικών ότι δεν βοήθησαν να δημιουργηθεί το κράτος της Παλαιστίνης.
Καλησπέρα.
Το πρόβλημα με κάποιες ενέργειες είναι ότι δεν βλέπει πολύς κόσμος που οδηγούν σε δεύτερο χρόνο. Στην περίπτωση μας με ότι έγινε από το Σάββατο, το Ισραήλ έχει ουσιαστικά πάρει άφεση αμαρτιών εκ των προτέρων για τις όποιες κινήσεις θα κάνει. Και αυτό το βλέπετε άνετα και από τα σχόλια στον μικρόκοσμο μας εδώ στον φιλόξενο ιστότοπο της Πτήσης.
Έτσι κι αλλιώς, σε περίπτωση που το Ισραήλ εισβάλει στην Γάζα, ο εκτοπισμός είναι μάλλον το καλό σενάριο. Είναι τόσο πυκνοκατοικημένη η περιοχή που δεν υπάρχει θεωρώ περιθώριο διάκρισης στόχων. Θα είναι ή εκτοπισμός ή αφανισμός. Και αυτό που σε άλλη περίπτωση θα εύρισκε όλη την διεθνή κοινότητα απέναντι, τώρα θα γίνει αν όχι με τις ευλογίες, τουλάχιστον με την ανοχή όλων. Δίκαιη άμυνα και απάντηση στην τρομοκρατία και την φρίκη.
Είναι όντως; Μεγάλη κουβέντα. Αν και, προσωπικά, υποστηρίζω το Ισραήλ και το δικαίωμα ύπαρξης του, δεν μπορώ να μην κατανοώ και τα θέματα των γηγενών Αράβων.
Η Ιερουσαλήμ με τις ιδιαιτερότητες της, κάνει μια ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση σχεδόν ανεπίλυτη. Φοβάμαι ότι η Χαμάς υπέδειξε τον δρόμο για την λύση του Γόρδιου δεσμού με τον «παραδοσιακό» τρόπο.
Το χειρότερο είναι πως όταν σκέφτομαι τα πιθανά σενάρια και προεκτάσεις, το παραπάνω παίζει και να είναι το καλύτερο (σταθμίζοντας επιπτώσεις και παρενέργειες σε διεθνές επίπεδο).
Γενικά, τραγική εξέλιξη. Απλά τραγική….
Είναι μια κατάσταση που δεν είναι εύκολο να κρίνεις και να καταλήξεις σε συμπέρασμα…
Κρίμα για τις οικογένειες και τα παιδιά των Ισραηλινών και άλλο τόσο κρίμα για αυτά των Παλαιστινίων. Εαν ήταν να προκύψει ποτε κάποια λύση θα ερχόταν απο αυτά αλλα τώρα πλεον πάει οριστικά και αυτή η γενιά.
Είναι άδικο να είναι αποκλεισμένη η Γάζα τόσα χρόνια αλλα δεν μπορεί να μην αναγνωρίζουν οτι και οι Ισραηλινοί εκει πρέπει να ζήσουν και να σταματήσουν να ζητούν / περιμένουν τον αφανισμό τους.
Η δράση προκαλεί αντίδραση και με βάση το μέγεθος και την έκταση που φρόντισαν να δώσουν με τα βιντεάκια, αυτή θα είναι τεράστια.
Τολμώ να πω οτι η Χαμας “δούλεψε” για το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ετοιμάζονται για για μαζικό εκτοπισμό. Μια εκτάση στα σύνορα του Ισραηλ θα γίνει “νεκρή ζώνη”.
Στρατιωτικά θα πρέπει η όλη επιχειρηση να αναλυθεί διεξοδικά. Εαν υπάρχει ενα πρώτο συμπέρασμα απο τα πεδία σε Ουκρανία και Γάζα ειναι οτι ο ανορθόξος πόλεμος και οι ευρημάτικες τεχνικές σε συνδυασμο με φτηνά όπλα σε μεγαλες ποσότητες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Και το κυριότερο απ’όλα…
Αποφασισμένοι, εκπαιδευμενοι και άρτια εξοπλισμένοι στρατιώτες…
Τι πρέπει να κάνουμε ως κράτος για να προστατευτουμε από πιθανές τρομοκρατικες ενέργειες εξτρεμιστων ισλαμιστων στην Ελλάδα;
Υπάρχει αγωνία ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ανάμεσα στους λαθρομετανάστες που φιλοξενούμε και σας ζητώ σοβαρές λύσεις αν έχετε.
Ευχαριστώ
Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για τις δικές της απώλειες, την ενδιαφέρει να προκαλέσει απώλειες στούς Ισραηλινούς όσο το δυνατών περισσότερες και όσο το δυνατών πιο εντυπωσιακές – φρικιαστικές. Γιατί η εικόνα έχει δύναμη. Και αυτοί που θεωρούνται από τους υπόλοιπους πιο σκληροί και άσπλαχνοι έχουν την μεγαλύτερη δύναμη. Και φυσικά επιδιώκει την απάντηση του Ισραήλ. Επιδιώκει εκατόμβες θυμάτων. Αν το πετύχει έχει νικήσει επικοινωνιακά (συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης, περισσότεροι εθελοντές νεαροί μουσουλμάνοι για την οργάνωση, περισσότερη χρηματοδότηση για την οργάνωση κτλ) γιατί οι δικές του ακρότητες θα είναι χθεσινά νέα άρα ξεχασμένα από την πλειοψηφία του κόσμου και των ΜΜΕ. Αν δεν απαντήσει το Ισραήλ με εκατόμβες θυμάτων πάλι θα πανηγυρίζει γιατί θα λέει πως κατάφερε να γονατίσει τον “ανίκητο Ισραηλινό στρατό”. Win – Win κατάσταση και στις δύο περιπτώσεις. Το τι θα επακολουθήσει δεν ανησυχεί καθόλου την Χαμάς γιατί τον σκοπό της τον πέτυχε. Οι Ισραηλινοί είναι που απέτυχαν να προλάβουν τέτοιας κλίμακας επίθεση και τώρα έχει τρωθεί η εικόνα τους