Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, ο Ελληνικός Στρατός και το ΓΕΣ, εξετάζουν κάτι πέρα από τα “κλασικά” Excess Defence Articles (EDA), τα προς μεταχειρισμένα συστήματα που αποδεσμεύουν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, αλλά και τα 1200 Μ1117 ASV Guardian, είναι υλικό που διατέθηκε ή θα διατεθεί στην Ελλάδα μέσω EDA. Αλλά, καθώς οι ανάγκες του ΕΣ δεν μπορούν να καλυφθούν από τα EDA, αλλά ρίχνουν μια ματιά και σε υλικό που δεν έχει φτάσει ακόμη στις λίστες EDA, αλλά σε υλικά που προτίθονται να αποσύρουν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να αποκτήσουν προηγμένα υλικά, σε κλάσμα της τιμής αγοράς τους.
Έτσι, μετά την δημοσίευση των νέων αναθεωρημένων πινάκων υλικού των Αμερικανών Πεζοναυτών, ο Ελληνικός Στρατός επικεντρώνεται σε υλικά τα οποία πρόκειται να γίνουν διαθέσιμα το προσεχές διάστημα, προκειμένου να εξετάσει αν το ενδιαφέρουν σε πρώτη φάση. Οι US Marines, πρόκειται να αποσύρουν αρκετά από τα οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής, και πριν αυτά καταλήξουν στα EDA, ο Ελληνικός Στρατός τα εξετάζει κατά προτεραιότητα. Καθώς μπαίνουν σε υπηρεσία τα νέα JLTV, οι Πεζοναύτες αποσύρουν τα σχετικά καινούργια MRAP Cougar, ένα πολύ ενδιαφέρον 4Χ4 και 6Χ6 όχημα. Οι Πεζοναύτες έχουν αρκετές χιλιάδες οχήματα του τύπου σε υπηρεσία, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις.
Τα Cougar, θα μπορούσαν να καλύψουν πολύ γρήγορα, και με μικρό κόστος τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, που χρειάζεται ένα τροχοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού κατηγορίας MRAP. Το βάρος τους βέβαια δεν είναι μικρό, καθώς ξεπερνά τους 15 τόνους, πιθανότατα θα έχει αρκετές δυσκολίες κίνησης σε μαλακά εδάφη με λάσπη, όπως ο Έβρος. Αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, μπορεί άνετα να παίξει το ρόλο του θωρακισμένου μεταφορέα προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό.
Το άλλο σύστημα που εξετάζει ο Ελληνικός Στρατός για τους δικούς μας Πεζοναύτες είναι το γνωστό AAV-7. Όπως έχει γραφτεί και πρόσφατα σε απάντηση του ΥΕΘΑ σε επερώτηση στη Βουλή, δεν υπάρχουν διαθέσιμα AAV-7 στα EDA. Εκεί και πάλι, το ΓΕΣ φροντίζει να εξετάσει την διαθεσιμότητα για τυχόν πλεονασματικά οχήματα που οι Αμερικανοί Πεζοναύτες δεν έχουν αποδεσμεύσει ακόμη, αλλά σκέφτονται να τα πουλήσουν (έναντι λογικού τιμήματος). Για τα AAV-7 έχουμε γράψει πολλές φορές, συνεπώς δεν θα αναλύσουμε περισσότερο το θέμα. Πάντως αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι πως το όχημα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για το σχεδιασμό των Ελλήνων Πεζοναυτών.
Οι Πεζοναύτες, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των δυνάμεών τους, θα αποδεσμεύσουν αρκετά Mk19 βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών. Τα τελευταία αποτελούν τον κύριο οπλισμό όχι μόνο των AAV-7 αλλά και των Μ1117 που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός. Τα τελευταία θα παραχωρηθούν δωρεάν μεν, χωρίς οπλισμό δε. Έτσι, υπάρχουν έντονες διεργασίες για την εξασφάλιση οπλισμού για τα οχήματα.
Κλείνοντας, θα πούμε πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες αποσύρουν και μεγάλες ποσότητες βαρέος ή φορητού οπλισμού. Έτσι υπάρχουν προς διάθεση μεγάλες ποσότητων πολυβόλων Μ.2ΗΒ, πιστολιών Μ9Α1 Beretta, βομβιδοβόλων Μ203 και άλλων υλικών. Οι επιτελείς προφανώς θα εξετάσουν τις όποιες ευκαιρίες, λαμβάνοντας υπόψη τη φθορά του υλικού κι όχι μόνο. Εμείς θα καλοβλέπαμε τα Μ9Α1, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κύριο πιστόλι του ΕΣ είναι το… Μ1911. Μια ποσότητα Μ9 θα έλυνε πολλά προβλήματα, ειδικά με το απόθεμα των πυρομαχικών του τύπου.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣ προχωρά πολύ προσεκτικά στην εξέταση όλων των ευκαιριών που βρίσκονται. Τα Μ1117 θα καλύψουν κενά δεκαετιών, αλλά η υστέρηση βρίσκεται προφανώς στα οχήματα MRAP. Πιθανή αγορά μεταχειρισμένων Cougar θα λύσει κι αυτό το “κενό”, ενώ σε συνδυασμό με το Νέο Όχημα και το Νέο Φορτηγό, ο ΕΣ θα περάσει επιτέλους στον 21ο Αιώνα, έστω κι αν χρειαστεί να βασιστεί σε μεταχειρισμένο υλικό.