15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟΕλλάδα vs Ερντογάν: Παθητική άμυνα τέλος, μήπως η επιθετική τακτική είναι η...

Ελλάδα vs Ερντογάν: Παθητική άμυνα τέλος, μήπως η επιθετική τακτική είναι η λύση;

- Advertisement -

Οι πρόσφατοι λεονταρισμού, και μάλιστα γραμμένοι στα ελληνικά, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως προβλημάτισαν πολλούς, αν και στην πράξη, είναι ως επί το πλείστον λόγια του αέρα.

Ο αυταρχικός Ερντογάν, μετά από δυο δεκαετίες ως ηγέτης της χώρας του, φιλοδοξεί να κερδίσει και τις “εκλογές” που θα γίνουν σε ένα χρόνο. Όλως “τυχαίως”, 1-2 μέρες πριν ανακοινώσει και τυπικά την υποψηφιότητά του, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ απειλών εναντίον της Ελλάδας. Κοινή πρακτική ενός αυταρχικού ηγέτη, που θέλει να εξάγει την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, και σε εχθρούς που είναι ανύπαρκτοι.

Μήπως όμως η Ελλάδα πρέπει να γίνει υπαρκτός εχθρός;

Η ρητορική των Ελλήνων πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες, περιστρέφεται γύρω από μια αμυντική στάση εναντίον της Τουρκίας, που ομοιάζει με κατευνασμό. Ο κατευνασμός βεβαίως, είναι μια λάθος προσέγγιση, όπως έχουμε διδαχτεί από το παρελθόν. Πολλοί θυμούνται το “ισοδύναμο τετελεσμένο”, μια φράση ουσιαστικά άνευ ουσίας, αφενός διότι χάθηκε στη λήθη της ιστορίας, αφετέρου διότι ήταν ουτοπική στην εφαρμογή της.

Ενδεχομένως τα ελληνικά επιτελεία έχουν σχέδια για αντεπίθεση εντός των εχθρικών εδαφών, σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία. Δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτή η “επιθετική” προσέγγιση, θα πρέπει να υπάρχει (αν δεν υπάρχει ήδη) και να διατυμπανιστεί προς πάσα κατεύθυνση, ειδικά προς τον φιλόδοξο αναθεωρητή.

Βέβαια θα πρέπει να υπάρχουν τα μέσα για να μπορεί κατί τέτοιο να είναι υλοποιήσιμο. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν, ο εχθρός θα πρέπει να καταλάβει πως δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο άμυνα στις ακτές των νησιών και στον Έβρος, αλλά και επίθεση στο έδαφός του.

Και όταν λέμε (αντ)επίθεση, δεν πρέπει να εννοούμε μόνο τα σημεία εκκίνησης μιας αποβατικής ενέργειας, ή τα πολεμικά αεροδρόμια. Όλες οι άλλες υποδομές, ακόμη και αυτές που θεωρητικά είναι πολιτικοί στόχοι, αλλά συμβάλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις του εχθρού, είναι νόμιμος στόχος. Αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, διυλιστήρια που μπορεί να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του εχθρού με καύσιμα, κοκ.

Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων που χρησιμεύουν για τις πολεμικές επιχειρήσεις του επιτιθέμενου, αποτελούν “fair game”. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής “επιθετικών” όπλων, που θεωρητικά, θα μπορούν να πλήξουν ρωσικούς στόχους, στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Κατευνασμός, παθητική άμυνα, ισοδύναμα τετελεσμένα, ή κάτι πιο “τολμηρό”; Κατά των υπογράφοντα, η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτει δυνατότητες να πλήττει στόχους βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα, πάντα στα πλαίσια διεξαγωγής ενός “νόμιμου” πολέμου. Κάποια μέσα ήδη υπάρχουν, αλλά είναι σίγουρα ανεπαρκή.

Το διεθνές δίκαιο, θεωρεί νόμιμο και φυσικό το δικαίωμα άμυνας, όταν ένα κράτος δεχθεί ένοπλη επίθεση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Διεθνούς Δικαστηρίου, η άσκηση ένοπλης βίας πρέπει να πληροί τους κανόνες της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

Μπορεί να υπάρχει μια σχετική ασάφεια περί της “αναγκαιότητας και της αναλογικότητας”, όπως προαναφέρθηκε όμως, όταν η “αναγκαιότητα” επιτάσσει την καταστροφή στόχων που θεωρητικά είναι “πολιτικοί”, αλλά ουσιαστικοί για την πολεμική προπαρασκευή και εξαπόλυση επίθεσης από τον αντίπαλο, τότε ουσιαστικά μπορούν να καταστραφούν “νόμιμα”.

Ας ήμαστε πραγματιστές. Είναι πολύ δύσκολο (αλλά όχι απίθανο), η Τουρκία να εμπλακεί σε γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα. Ένα “θερμό επεισόδιο” είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο. Ωστόσο, μια ήττα της Τουρκίας, θα προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στη χώρα. Ο Ερντογάν θα εξοντωθεί πολιτικά και ενδεχομένως και κυριολεκτικά. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Όταν κατανοήσει όμως πως η Ελλάδα διαθέτει επαρκή μέσα όχι μόνο να αποκρούσει ένα θερμό επεισόδιο, αλλά ακόμη και μια γενικευμένη σύρραξη, δεν θα τολμήσει να κάνει ένα “απονενοημένο διάβημα”.

Φυσικά δεν μιλάμε για προληπτικά πλήγματα που είναι βέβαιο πως θα θέσουν ουσιαστικά τη χώρα στο περιθώριο μιας μετέπειτα ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκαταστροφικό, διότι χάνεται το “ηθικό πλεονέκτημα” και δεν θα υπάρξει ουδείς στην διεθνή κοινότητα που θα συνταχθεί με την Ελλάδα. Προφανώς δεν ζούμε σε περασμένες δεκαετίες, όπου αυτά τα “τσιτάτα” μπορεί να έπειθαν κάποιους αφελείς, αν και στην πραγματικότητα, δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα. Η ουσία είναι απλή: Θα πρέπει να πειστεί ο επιτιθέμενος, με λόγια και πράξεις αν χρειαστεί, πως τα οφέλη του από μια επιχείρηση, θα είναι πολύ λιγότερα από τυχόν κέρδη.

Στην εξίσωση θα πρέπει να υπάρχουν λοιπόν δυο κρίσιμοι παράμετροι. Τα κατάλληλα μέσα για πόλεμο εντός της Τουρκίας (και δεν εννοούμε εισβολή, αλλά καταστροφές υποδομών), και φυσικά πολιτική αποφασιστικότητα για την ανάληψη μιας τέτοιας δράσης, σε περίπτωση που χρειαστεί. Και όλα αυτά, πρέπει ο εχθρός να τα γνωρίζει και να πειστεί.

Ουτοπία ή δυνητική πραγματικότητα;

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

49 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
49 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο Πούτιν πετά βομβαρδιστικό, οδηγεί νταλίκα… πότε το εικονικό έγινε παγκόσμια εξουσία;

Τελικά η πολιτική μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζουμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

123
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου 1943: Βύθιση του υποβρυχίου “Delfino” που...

1
Βυθίζεται σε ναυτικό ατύχημα έξω από το ναύσταθμο του Τάραντα το ιταλικό υποβρύχιο "Delfino". Το οποίο ήταν γνωστό από την τορπιλική επίθεση και βύθιση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου, μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσθηκαν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση του Noratlas από την ΕΒΑ, ιδίως η ματαίωση της προμήθειας των 4...

Τουρκικό ναυπηγείο αναβαθμίζει περιπολικό της Σλοβενίας

Συμβόλαιο 13,1 εκατ. ευρώ, έδωσε η Σλοβενία σε συνεργασία του τουρκικού ναυπηγείου Desan, του κροατικού Iskra Brodogradilište και της σλοβενικής εταιρείας Panna Plus, για...

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου

Σε άρθρο του στο flight.com.gr της 20.12.2023, ο εκλεκτός αρθρογράφος κ. Θέμης Βρανάς, γνωστός για το ζήλο του για την τεκμηρίωση και διάσωση της...