H επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, επικεφαλή πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής προσέγγισης της χώρας μας με τους Άραβες. Τα ΗΑΕ έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση των Αδελφών Μουσουλμάνων, της τουρκικής επεκτατικότητας και του πανισλαμισμού. Επίσης, αντιμετωπίζει τον ιρανικό επεκτατισμό και της προσπάθειάς του Ιράν να “εξάγει” την ισλαμική επανάσταση. Τα ΗΑΕ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, έχουν πλέον διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, και όλοι μαζί, προσπαθούν για μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή, μακρυά από τα μίση και τους πολέμους του παρελθόντος.
Η χώρα μας, με μια δυναμική διπλωματία, έχει καταφέρει να είναι κοντά όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στα άλλα αραβικά κράτη. Πολύ πρόσφατα, και μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, τα ΗΑΕ, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, απέστειλαν απόσπασμα μαχητικών F-16E/F στη Σούδα, συνοδευόμενα από C-17 και A330 MMRT. Ενώ δηλαδή η χώρα μας ήταν σε κατάσταση συναγερμού, τα ΗΑΕ δεν δίστασαν να εμπλέξουν στρατιωτικές δυνάμεις. Μπορεί τα 4 μαχητικά να ήταν συμβολική δύναμη, αλλά μην ξεχνάμε πως μαζί υπήρχε και το Α330 ΜΜRT. Και μάλιστα στην 115 ΠΜ, που αν χρειαζόταν θα έκανε όλη τη “δουλειά” στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Μάλλον γίναμε κατανοητοί.
Τα ΗΑΕ αναβαθμίζουν τα F-16E/F Block 60 πληρώνοντας $1,6 δις!
Οι σχέσεις μας με τα ΗΑΕ πηγαίνουν αρκετά πίσω. Τα ανταλλακτικά που μας πρόσφεραν από τις παλιές τους Kortenaer, κατάφεραν ώστε να διατηρήσουμε εμείς τις υπέργηρες φρεγάτες μας σε υπηρεσία. Τα ΗΑΕ θα παίξουν και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ΑΗ-64Α+ της Αεροπορίας Στρατού σε υπηρεσία. Επίσης τα ΗΑΕ έχουν ενδιαφερθεί σφοδρά για τα ελληνικά F-16C/D Block 30, και μάλιστα δεν είχαν διστάσει να τα ζητήσουν όλα! Σε κάθε περίπτωση, η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι επωφελής για όλους.
Σημαντικό σημείο είναι ο κοινός εξοπλισμός των δυο Πολεμικών Αεροποριών. Η ΠΑ και τα ΗΑΕ έχουν F-16 και Mirage 2000. Τα δε Mirage 2000-9 είναι ουσιαστικά ίδια με τα Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ, ενώ και οι δυο Αεροπορίες εκσυγχρονίζουν τα F-16 τους σε επίπεδο F-16V. Στο παρελθόν έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια, όπως πώληση από την Ελλάδα αριθμού F-16 και σε αντάλλαγμα εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 και πληρωμή από τα ΗΑΕ ενός μεγάλου προγράμματος Follow On Support. Τελικά, η Ελλάδα μάλλον θα κρατήσει τα F-16C/D Block 30, με ή χωρίς κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συνεργασία με τα ΗΑΕ σταματά εκεί.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να “ονειρεύονται” κάποιου είδους οικονομική βοήθεια, ή μάλλον καλύτερα, στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους των ΗΑΕ. Πριν συνεχίσουμε, θα πούμε πως τα ΗΑΕ προσφέρουν και οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, αλλά εκεί που πρέπει. Δηλαδή, δίνουν στον LNA στη Λιβύη, ή δίνουν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε πως έτσι εύκολα θα μπορούσε να λάβει κάτι η Ελλάδα, ειδικά χωρίς αντάλλαγμα. Κάπου εδώ να πούμε πως ποτέ η Ελλάδα δεν έχει βοηθήσει στρατιωτικά στον Κόλπο μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου. Θέλουμε να θυμίσουμε και τις άπειρες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία πριν λίγους μήνες.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία
Η πρόσφατη αγορά των F-35A από τα ΗΑΕ, “άνοιξε” την όρεξη κάποιων που είτε άρχισαν να βλέπουν μεταχειρισμένα F-16E/F είτε Mirage 2000-9 που οι Άραβες θα παραχωρήσουν στην Ελλάδα. Είναι ποτέ δυνατόν, ενώ τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή έχουν αποφασίσει να εκσυγχρονίσουν τα αεροσκάφη τους, και τα μεν και τα δε, να τα παραχωρήσουν σε εμάς; γιατί να το κάνουν αυτό; και να το κάνουν, με 50 F-35A έχουν “κλείσει”; Τη στιγμή που το Κατάρ έχει αγοράσει ότι μπορεί να αγοραστεί, αυτοί θα προχωρήσουν σε μείωση της Πολεμικής τους Αεροπορίας, για να την δώσουν σε εμάς; Άντε και το αποφασίζουν, πότε θα είναι διαθέσιμα τα Mirage 2000-9 ή τα F-16V; Προφανώς μετά την είσοδο σε υπηρεσία των F-35A, κάπου δηλαδή προς τα τέλη της δεκαετίας (κι αν). Τι συζητάμε;
F-16 Block 60, C-130, C-17 και Α332 των ΗΑΕ στην 115 ΠΜ! (Εικόνες)
Καθώς η συμφωνία με τα ανταλλακτικά των ΗΑΕ έχει προχωρήσει, τι θα μπορούσαν τα ΗΑΕ να προσφέρουν στην Ελλάδα; έχουμε μάθει να “κοιτάμε” μόνο σε αέρα και θάλασσα, ξεχνώντας πως υπάρχει και ένας Στρατός Ξηράς, που επιχειρεί με εξοπλισμό επιπέδου Βιετνάμ. Οι ανάγκες του ΕΣ είναι πολλές. Αυτό λοιπόν που εμείς θα γλυκοκοιτάζαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από τον τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης Leclerc που έχουν σε υπηρεσία τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου, έχοντας ουσιαστικά τα διπλάσια άρματα από αυτά που έχει σε υπηρεσία ο Γαλλικός Στρατός! Πρόσφατα, “δώρισε” 80 άρματα μάχης Leclerc στην Ιορδανία (μια ταξιαρχία των 2 επιλαρχιών), ένα “δώρο” που αύξησε κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ του ιορδανικού στρατού, ενώ αναχαίτισε και τις όποιες “τουρκικές” βλέψεις στη χώρα.
Παρά τη δωρέα στην Ιορδανία, τα ΗΑΕ διατηρούν ακόμη έναν τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης του τύπου σε υπηρεσία. Θα ρωτήσει βέβαια κάποιος, ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει ο ΕΣ να αποκτήσει ένα νέο τύπο αρμάτων μάχης, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ μακρυά από όσα γνωρίζει σε σχέση με τα άρματα μάχης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αιχμή του δόρατος του ΕΣ είναι γερμανική, ενώ σιγά σιγά τα αμερικανικής φιλοσοφίας άρματα μάχης αποσύρονται. Γιατί λοιπόν να πάμε σε κάτι τέτοιο;
Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους
Για αρχή να πούμε πως ευελπιστούμε πως τα άρματα θα είναι δωρεάν. Πιστεύουμε πως τα ΗΑΕ θα μπορούσαν άνετα να αποχωριστούν ακόμη δυο, αν όχι τρεις επιλαρχίες μαζί με κάποια άρματα περισυλλογής. Αλλά θα μπορούσαν αυτά τα άρματα μάχης να είναι τόσο σημαντικά στον Έβρο ή στα νησιά; Γιατί θα ήταν ίσως πιο χρήσιμα από μερικά μαχητικά; Διότι, υπάρχει μια μονάδα που δραστηριοποιείται ο Ελληνικός Στρατός που χρειάζεται επειγόντως προηγμένα άρματα μάχης, με σωλήνες των 120 χιλιοστών. Η ΕΛΔΥΚ.
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, οι Τούρκοι έχουν ανερυθρίαστα μεταφέρει άρματα μάχης Leopard 2A4 στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, στο Ψευδοκράτος, προκειμένου να υπάρχει κάποιο αντίπαλο δέος για τα άρματα μάχης T-80U. Τα τελευταία, αν και ικανά στον αριθμό, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους υπέρτερους τουρκικούς αριθμούς, ενώ η ελληνική επιλαρχία αρμάτων, με άρματα που φέρουν σωλήνες των 105 χιλιοστών, δεν μπορεί να αντιμετωπίσε τα ανώτερα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leo2A4. Είναι κοινό μυστικό πως η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Ελλάδα τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leo2A4 στην Κύπρο, αλλά το αίτημα δεν θα μπορούσε να καλυφθεί καθώς οι αριθμοί είναι οριακά επαρκείς για το μέτωπο του Έβρου. Συνεπώς, υπάρχει ένα κενό στην κυπριακή άμυνα.
Αν όμως τα ΗΑΕ προσέφεραν έναν ικανό αριθμό αρμάτων μάχης Leclerc στην Ελλάδα, η τελευταία θα μπορούσε να αποσπάσει γερμανικά Leo2A4 στην ΕΛΔΥΚ, σε απάντηση των τουρκικών ενεργειών. Θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει ακόμη και τα ίδια τα Leclerc στην Κύπρο, αλλά θεωρούμε πως κάτι τέτοιο ίσως να μην είχε αξία. Με την δωρεά 120 Leclerc, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει 2 επιλαρχίες αρμάτων μάχης στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν σε επίπεδο Leo2A7, μαζί με μια ακόμη επιλαρχία, που θα εξόπλιζε την ΕΛΔΥΚ. Τα Leo2 της ΕΛΔΥΚ θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν κι αυτά σε επίπεδο Leo2A7 με έξοδα ή έστω συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι ομοιοτυπία σε επίπεδο ΕΛΔΥΚ και ΕΦ.
Τα Leclerc θα ήταν ένα νέο όπλο στον Έβρο, όπου αν εξοπλίσει τρεις επιλαρχίες, χάρη στην υψηλή του κινητικότητα, θα μπορούσε να είναι ένας απίστευτος πονοκέφαλος για τους τούρκους επιτελείς. Η υψηλή του κινητικότητα το φέρνει στα επίπεδα του Leo2HEL. Σε κάθε περίπτωση, τα αραβικά Leclerc θα έφερναν αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στην ισορροπία των δυνάμεων στο νησί της Κύπρου, αλλά και στο μέτωπο του Έβρου. Ξαναλέμε, πως καλή η ΠΑ, και εμάς μας λένε ΠΤΗΣΗ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ανάγκες του ΕΣ. Αν λοιπόν, ο Έλληνας ΠΘ θέσει το θέμα της όποιας στρατιωτικής βοήθειας από τα ΗΑΕ προς την Ελλάδα, εμείς θα προτείναμε τα Leclerc. Και νομίζουμε πως σήμερα οι φίλοι μας κατάλαβαν το γιατί!