Έχουμε αρκετό καιρό να γράψουμε ένα αρκετά “δύσκολο” Think Out Of The Box (ίσως αδόκιμη έκφραση), αλλά μάλλον έφτασε η στιγμή. Έτσι θα μπορέσουμε λιγάκι να απομακρυνθούμε από την “φρεγατιάδα” που έχει κατακλύσει τα πάντα, και ας αφιερωθούμε για λίγο και πάλι στην αγαπημένη ΠΑ, που με τις τελευταίες αγορές (Rafale, F-16V) μας έχει κάνει όλους χαρούμενους. Κάνουμε μια μικρή παύση για να πούμε, μια ακόμη φορά, πως μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως η ΠΑ θα παραλάβει σε λίγους μήνες Rafale! Όνειρο ζούμε, μην μας ξυπνάτε!
Πολλοί φίλοι μας θα θυμούνται πως επίσημα, την “ιστορία” με τα μεταχειρισμένα Rafale σε τρίτες χώρες, την είχε ξεκινήσει η Dassault με την προσφορά μαχητικών του τύπου στην Κροατία. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, την ιστορία την είχε ξεκινήσει η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν το καλοκαίρι του 2019, όπου συζητήθηκε η αναβάθμιση των ελληνικών Mirage 2000, και εκεί έπεσε στο τραπέζι η λύση Rafale. Το πακέτο που σχεδίασαν οι Γάλλοι για την Ελλάδα, κάποια στιγμή προσφέρθηκε σαν λύση και στην Κροατία. Έτσι, οι Κροάτες αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο αγοράς 8 ως 12 προηγμένων μαχητικών τύπου Rafale F3R, για την προάσπιση της πατρίδας τους.
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι αναγνώστες στα σχόλιά τους σημείωναν πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η απόρριψη της γαλλικής προσφοράς εκ μέρους των Κροατών, με την ελπίδα τα μαχητικά αυτά να προσφερθούν στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως σαν ΠΤΗΣΗ να σημειώσουμε πως αυτό δεν έχει κάποια αξία, είτε γίνει, είτε δεν γίνει. Οι Γάλλοι δεν έχουν πλεονάζοντα μαχητικά, αυτό που κάνουν είναι να δίνουν σε τρίτες χώρες δικά τους μεταχειρισμένα αεροσκάφη, και να τα αντικαθιστούν με νέα από τη γραμμή παραγωγής της Dassault. Αν δώσουν 8 ή 12 μαχητικά στην Κροατία, αμέσως θα βάλουν σε παραγγελία άλλα 8 ή 12 στην Dassault. Έτσι, όλοι είναι κερδισμένοι, Κροάτες (ή Έλληνες), Γάλλοι, Dassault, εξωτερική πολιτική Γαλλίας, αποτρεπτική ικανότητα Κροατίας (ή Ελλάδας), και φυσικά η Dassault και η Γαλλική οικονομία.
F-16 Block 70 και Rafale F3R οι επικρατέστερες επιλογές για την Κροατία
Ας είμαστε ρεαλιστές. Η Κροατία δεν χρειάζεται ένα μαχητικό σαν το Rafale ή το F-15EX ή το Eurofighter Typhoon. Χρειάζεται ένα μονοκινητήριο μαχητικό σαν το F-16 ή το Gripen, με χαμηλά κόστη διατήρησης σε υπηρεσία και χρήσης. Άλλωστε, οι απειλές από εξωτερικούς εχθρούς δεν υπάρχουν πλέον, ενώ όπως διαπιστώσαμε κι εμείς, η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός προηγμένου μαχητικού σαν το Rafale, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα και χρόνο. Για μας είναι πιο εύκολο, καθώς η ΠΑ γνωρίζει τη γαλλική φιλοσοφία, έχει γαλλικά όπλα (MICA, SCALP EG, Exocet), ενώ έχει και μια “γαλλική” πτέρυγα (114 ΠΜ). Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, τη δουλειά θα την πάρουν οι Αμερικανοί είτε με το F-16V, είτε με κάποιο μεταχειρισμένο F-16C/D.
Γάλλοι βουλευτές ζητούν εξοπλισμούς, επιβεβαιώνουν την προσφορά μεταχειρισμένων Rafale στην Κροατία
Κάποια στιγμή για την Κροατία “έπαιξαν” και τα ελληνικά F-16C/D Block 30. Αλλά τελικά, πρυτάνευσε η λογική όπως βλέπουμε, κι ενόψει αποσύρσης των F-4E χωρίς μάλιστα αντικαταστάτη, η ΠΑ θα κρατήσει τα F-16C/D. Και δεν αποκλείεται, τα αεροσκάφη να επωφεληθούν από απάρτια των Block 50 κάποια στιγμή στο μέλλον. Συνεπώς, η Ελλάδα κάποια στιγμή ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Κροατία. Ένα λοιπόν το “κρατούμενο”. Το ίδιο όμως ήταν, και είναι ακόμη, η Γαλλία με την Dassault. Δυο τα “κρατούμενα”. Όπως, η Κροατία είναι για μας πολύ ξεκάθαρο πως θα προτιμούσε κάτι με έναν κινητήρα, για λόγους κόστους (3). Τι έχουμε, αρκετά προηγμένο, με λίγες ώρες πτήσης, που θα μπορούσε να είναι win-win και για τους τρεις; Για μας, είναι τα Mirage 2000-5Mk2. Πριν ξεκινήσει νέα “επανάσταση”, ας εξηγήσουμε.
Η Ελλάδα έχει 24 Mirage 2000-5Mk2, τα οποία προέρχονται είτε από εκσυγχρονισμό 15 παλαιότερων μαχητικών, είτε από αγορά 10 νεοκατασκευασθέντων. Είτε τα πρώτα, είτε τα δεύτερα, έχουν πολλές ώρες πτήσης, και φυσικά μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ΠΑ. Παρά όμως το εξαιρετικό ραντάρ, και τον προηγμένο υπολογιστή, τα αεροσκάφη παραμένουν ένα σχέδιο της δεκαετίας του ’70, με μηχανικό ραντάρ (όχι AESA), χωρίς σκοπευτικό επί κράνους, και χωρίς Link 16. Φυσικά και μπορούν να κάνουν χρήση του προηγμένου γαλλικού οπλοστασίου της ΠΑ, έχουν ένα πανίσχυρο σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε, πως στο φλεγόμενο Αιγαίο θα υστερούν σε σχέση με τα Rafale και τα F-16V, ακόμη και με τα F-16C/D Block50+. Τι μπορεί να γίνει;
Στα 530 εκατ. ανεβάζει το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale για την Ελλάδα, Γάλλος γερουσιαστής
Η ιδέα είναι η εξής που θα συζητήσουμε σήμερα μαζί σας. Όσο κι αν όλοι μας είμαστε ερωτευμένοι με τις εκπληκτικές δελταπτέρυγες γαλλιδούλες, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως κάποια στιγμή, κι αυτές, θα πρέπει να πάρουν το δρόμο προς την απόσυρση. Λογικά, θα αποσυρθούν πρώτα τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, που από επίπεδο Mirage 2000EGM πήγαν σε Mirage 2000-5Mk2, και τελευταία τα νεοκατασκευασθέντα. Μήπως, θα άξιζε τον κόπο, να προσφέρουμε, από κοινού με τη Γαλλία και την Dassault 8 ή 10 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2 στην Κροατία, και στη θέση τους να παραλάβουμε εμείς 8 ή 10 επιπλέον μαχητικά Rafale F3R μεταχειρισμένα από τη Γαλλία;
Αυτό θα σήμαινε, πως τα Rafale F3R σε ελληνική υπηρεσία θα έφταναν λίαν συντόμως τα 26 με 28 μαχητικά, ενώ τα Mirage 2000-5Mk2 θα μειωνόντουσαν σε 14 με 16. Έτσι, προσωρινά, η 114 ΠΜ θα είχε πάλι τρεις Μοίρες μαχητικών, οι δυο με Rafale F3R από 14 μαχητικά, και μια ακόμη πάλι με 14 Mirage 2000-5Mk2. Αυτή η τελευταία Μοίρα, θα μπορούσε να προσφερθεί σε μέλλον σε κάποιον άλλο αγοραστή που δεν θα σήκωνε η τσέπη του τη χρήση μαχητικών Rafale, και μετά η Ελλάδα να αποκτούσε πάλι επιπλέον Rafale, εκτοπίζοντας σε βάθος χρόνου τα Mirage 2000-5Mk2 και αντικαθιστώντας τα με Rafale F3R. Έτσι, χωρίς να υπολογίσουμε πιθανή αγορά μαχητικών F-35A/B, η ΠΑ θα είχε μόνο δυο τύπους σε υπηρεσία, F-16 και Rafale.
ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η ΠΑ θα στερηθεί τις υπηρεσίες ενός μαχητικού σαν το Mirage 2000-5Mk2, που σαν μονοκινητήριο, μπορεί να εκτελέσει οικονομικότερα αποστολές αναχαίτισης στο Αιγαίο. Τη δουλειά αυτή όμως μπορούν και την κάνουν εξίσου οικονομικά τα F-16, ενώ τα Rafale θα μπορούν να αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες αποστολές αναχαίτισης, όπως για παράδειγμα παρουσία στην Κύπρο ή το Καστελλόριζο, ίσως σε συνεργασία με κάποιο KC-130.
Τα ελληνικά F-16 Block 30 ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ! Η Ελλάδα δεν παίρνει μέρος στον διαγωνισμό της Κροατίας
Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τα Mirage 2000, και η δελταπτέρυγα φιγούρα τους είναι πλέον ενσωματωμένη στο αεροπορικό DNA πολλών από εμάς. Η απαξίωσή τους τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης FOS και λόγω ενός ανεξήγητου “αντιγαλλισμού” μας “πονούσε” αλλά δεν μπορούσαμε να γράψουμε και πολλά για λόγους εθνικού συμφέροντος. Τώρα που τα Mirage 2000 επιστρέφουν στον αέρα, θα πούμε πως είχαν δοκιμαστεί τα όριά μας με την κατάσταση. Και τα όρια της ΠΑ κατά κύριο λόγο. Αλλά άλλο τα Mirage 2000, άλλο τα Rafale. Τα τελευταία είναι μια σαφής προειδοποίηση στους γείτονες πως εμείς δεν είμαστε Αρμενία, και δεν θα πέσουμε έτσι εύκολα με μερικά Bayraktar. Με τους Αρμένιους μοιραζόμαστε την γενναιότητα, αλλά έχουμε και τα μέσα να πονέσουμε τον αντίπαλο ασύμμετρα, εκεί που δεν θα το περιμένει.
Η καλύτερη επιλογή για αντικατάσταση των Mirage 2000 είναι περισσότερα Rafale. Όχι απαραίτητα F4 όπως ζητούν πολλοί φίλοι, αλλά σίγουρα F3R. Θεωρούμε την αγορά των Rafale μια κρίσιμη προμήθεια, που αλλάζει πλέον πολλά στον αεροπορικό αγώνα πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, και την Κύπρο. Θα θέλαμε περισσότερα, ακόμη κι αν στερηθούμε αριθμό από τα υπερ-πολύτιμά μας Mirage 2000-5Mk2.