Βάσει αποκλειστικών δημοσιογραφικών μας πληροφοριών την Παρασκευή 31 Μαρτίου, και λίγες ώρες πριν την εκπνοή του μήνα, ο υπουργός Άμυνας υπέγραψε την εντολή αποστολής Επιστολής Αιτήματος προς τις ΗΠΑ (Letter of Request-LoR για Letter of Offer & Acceptance-LOA) για την προμήθεια από τη χώρα μας 35 ελικοπτέρων τύπου UH-60M με όψιον για άλλα 15, μέσω διακρατικής προμήθειας.
To UH-60M είναι η τελευταία έκδοση (ως τρίτη γενιά) του γνωστού ελικοπτέρου Black Hawk, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί πάνω από 5.000 αντίτυπα. Η πρώτη γενιά ήταν το UH-60A, που παραμένει σε υπηρεσία ακόμη και σήμερα και η δεύτερη ήταν το UH-60L, που αποτελεί και το βασικό ελικόπτερο του Αμερικανικού Στρατού. Βέβαια το σημερινό “ψηφιακό” UH-60M (“Mike”) έχει τόση σχέση με το αρχικό μοντέλο όσο τα F-16V με τα F-16A.

Η δική μας ανάλυση, του ΓΕΣ σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, οδήγησε στην απόφαση να σταλεί το αίτημα που αφορά την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στο Πολυετές Πρόγραμμα Χ (Multi-Υear Χ), για τις ανάγκες του Αμερικανικού Στρατού. Τα ελικόπτερα -με “κλειστή τιμή”- που υπάρχουν στο Multi-Υear Χ είναι συγκεκριμένα, 120 θα φτιαχθούν για το Στρατό των ΗΠΑ και ακόμη 135 είναι σε option για εξτρά αμερικανικές παραγγελίες και διεθνείς πελάτες. Ελικόπτερα που θα αγοραστούν εκτός του Multi-Υear Χ προφανώς και θα υπάρχουν, αλλά όχι με κλειστή μη διαπραγματεύσιμη και προσιτή τιμή. Συνεπώς, η Ελλάδα έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να δεσμεύσει ικανές ποσότητες ελικοπτέρων με προνομιακή τιμή. Και με δυνατότητα να παραδοθούν πολύ γρήγορα (ακόμη και εντός του 2025), και να έχουν έρθει στην Ελλάδα όλα το αργότερο μέχρι το 2027.
Στην επιτάχυνση του αιτήματος κομβικό ρόλο είχε ο ΑΓΕΕΘΑ, που από την αρχή της θητείας τους επιδιώκει την επίτευξη υψηλών διαθεσιμοτήτων και ομοιοτυπίας. Έτσι, μετά τα MH-60R Romeo του ΠΝ, υπάρχει απόφαση για επιλογή των UH-60M από τον Στρατό για αντικατάσταση των παλαιών UH-1H, AB.205 και ΑΒ.212. Η LoR προβλέπει μια ποσότητα ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία εφόσον αποφασίσει να ενταχτεί στο πρόγραμμα, για να καλύψει τις ανάγκες CSAR. Όπως έχουμε ξαναγράψει τα AS332 Super Puma της Αεροπορίας μας είναι πολιτικής έκδοσης, και ικανά για αποστολές SAR (έρευνας-διάσωσης) και όχι CSAR, δηλαδή έρευνας-διάσωσης στο πεδίο της μάχης.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ σωστά διάλεξαν τη διαμόρφωση του UH-60M που έχει παραγγείλει και ο Αμερικανικός Στρατός. Το “Mike” είναι εύκολα διαμορφώσιμο, καθώς έχουν πιστοποιηθεί στον τύπο κυριολεκτικά “τα πάντα”, από προηγμένα ραντάρ παρακολούθησης αναγλύφου μέχρι και πύραυλοι SPIKE NLOS & Hellfire αλλά και UAV ή Loitering Munitions. Συνεπώς, τα ελικόπτερα μπορούν να παραμετροποιηθούν περαιτέρω όπως θέλει ο χρήστης ακόμη κι εκ των υστέρων. Αυτό ενδιαφέρει κυρίως τα ελικόπτερα που προβλέπεται να πάρει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (4 συνολικά), αλλά και η ΠΑ.
Λόγω των παγκοσμίων εξελίξεων, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το αν θα πουληθούν τα ελικόπτερα του Multi-Year X, καθώς οι παραγγελίες του τύπου συνεχώς αυξάνονται, και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν νεότερες σύντομα, ειδικά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρέπει να τονίσουμε πως πραγματικά την τελευταία στιγμή προλάβαμε να κάνουμε αίτημα για το Multi-Year X ώστε να εξασφαλίζεται η προτεραιότητά μας στα slots παραγωγής (first-come, first-serve).

Ακόμη, εντός ΗΠΑ υπάρχει έντονη αμφιβολία για την εξέλιξη του ελικοπτέρου Bell 280, που πρόσφατα επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον τεράστιο στόλο των Black Hawk σε αμερικανική υπηρεσία. Με λίγα λόγια τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα συνεχίσουν να πετούν για πολλές δεκαετίες καθώς ο ίδιος ο Αμερικανικός Στρατός έχει δηλώσει πως θα τα συντηρεί και θα τα λειτουργεί μέχρι το 2070! Άλλωστε στις ΗΠΑ, πολλά UH-60A που έχουν αποσυρθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να πετούν με τοπικές υπηρεσίες ή με ιδιώτες, ενώ τα UH-60L, είναι είδος εν ανεπαρκεία και μοιράζονται προσεκτικά σε άλλες εγχώριες ανάγκες (σε Εθνοφρουρά, FBI, Πολιτική Προστασία κ.ο.κ).
Συνοψίζοντας, η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει με διακρατική συμφωνία τα ελικόπτερα ως εξής: 20 για το Στρατό, 4 για τις Ειδικές Δυνάμεις, και 11 για την Πολεμική Αεροπορία (εφόσον μετέχει). Αν η Αεροπορία μείνει εκτός, τα 35 θα πάνε όλα στον Στρατό, διατηρώντας την προνομιακή τιμή και την παράδοση του Multi-Year X μεταξύ Αμερικανικού Στρατού και κατασκευάστριας (Sikorsky). Στα παραπάνω υπάρχει και οption για ακόμη 15 ελικόπτερα.
Η καινοτομία του προγράμματος αφορά στην ευελιξία παραγγελίας σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε κλάδου (ΕΣ, ΠΑ και ΔΕΠ), αλλά και στη συνέχεια στην ομαλή επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, ώστε να μην γηράσκουν άσκοπα στο έδαφος ή τα υπόστεγα. Ευχής έργο θα ήταν να βλέπαμε και την Πολιτική Προστασία μέσα στο project, καθώς ελπίζουμε να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και από την Πυροσβεστική με το S-70 Firehawk.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣH: Sikorsky S-70 FireHawk, τι θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, τα Γενικά Επιτελεία είναι αισιόδοξα ότι το “διακλαδικό ελικόπτερο” θα γίνει επιτέλους πράξη. Η μελέτη εφαρμογής ολοκληρώνεται από έμπειρους Ελληνες αξιωματικούς και σύντομα θα έχουμε λεπτομέρειες για όσους αναγνώστες μας ενδιαφέρονται για σύνθετα αεροπορικά προγράμματα και με ελληνική συμμετοχή.
παρτε warrior ρεεεεεε
Όχι τανκς, όχι ifv, όχι F-35, τα Type 45 είναι για τα μπάζα και η αμυντική τους βιομηχανία πάει από το κακό στο χειρότερο. Στον επόμενο πόλεμο το UK θα πολεμήσει με ξύλα και ρόπαλα (άντε και καμία σφεντόνα, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά του).
ΥΓ: μην ξεχνάμε και ότι το ποσοστό των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας που δεν θέλουν η χώρα τους να έχει πυρηνικά συνεχώς αυξάνεται. Να βεβαιωθούνε πως θα μείνουνε άοπλοι δηλαδή.
Αναδίπλωση και οικονομία λόγω ύφεσης, ή δυσαρεστημένος πελάτης?
Το brexit τους εχει βγει πολυ ξυνο. Την ιδια στιγμη που βρισκομαστε ηδη σε arms race το Λονδίνο κοιτά να μειώσει οροφες.
Λογικό, θα το αξιολογούσα, να κόβονται κεφάλαια από το πέμπτης γενιάς μαχητικό και να πηγαίνουν στο έκτης. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη νέων, πρωτότυπων λειτουργιών και όχι πεπερασμένων. Τα αεροπλανοφόρα (αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει έτσι, διαλέγοντας την Β’ έκδοση του F-35 και όχι την C’ για οικονομία, εγώ κατά βάση ελικοπτεροφόρα τα θεωρώ όπως τα America class που προσαπογειώνουν και αυτά με την σειρά τους F-35B) παραμένουν ικανοποιημένα και η μόνη διαφορά που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δε θα έρθουν ποτέ τα F-35A και θα παραμείνουν οι γήινες βάσεις τους με τα Typhoon την ώρα που η Ελλάδα μας πετάει με τα τρίτης γενιάς F-4 και με Mirage 2000. Ελπίζω τουλάχιστον να έρθουν άμεσα τα Rafale, σε τουλάχιστον F3 έκδοση και ας είναι και μόνο 18+18 και με μεταχειρισμένα μέσα στο όλο πακέτο.
Παρόμοιες μ… εξυπνάδες έκαναν και πριν τον Β’ΠΠ και μετά τραβούσαν τα μαλλιά τους.
Με τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊος και την καταστροφή του Brexit να έρχεται προσπαθούν να γλυτώσουν χρήματα από όπου μπορούν. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για θηριώδεις επενδύσεις στην Βόρεια Αγγλία (Manchester High Speed Link κλπ) είναι φανερό ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Η νέα Global Britain όπως αρέσκεται να λέει ο Πρωθυπουργός αν συνεχίσει έτσι θα το κλείσει το μαγαζί μου φαίνεται.
Με κορονοϊό, brexit και 142 Typhoon , εκ των οποίων τα 105+ tranche 2/3A λογικό μου φαίνεται για την περικοπή στο ήμισυ των 138 F-35 των RAF/RN . Τώρα για τα άρματα/ΤΘ μάλλον θα το μετανιώσουν, τόσο άσχημα είναι τα πράγματα ?
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, ένας ένας την κάνει σιγά σιγά από το F35 και προσπαθεί να μειώσει τους αριθμούς που υποχρεούται να αγοράσει, λόγω συμμετοχής στο πρόγραμα ανάπτυξης.
Αρχίσαμε από την Τουρκία, προχωρήσαμε στην Βρετανία, σε λίγο μην εκπλαγείτε αν ακούσετε για την Ολανδία και το Βέλγιο.
Μόνο το Ισραήλ έμεινε πιστό (γιατί του δώσαν το δικαίωμα αλλαγής των ηλεκτρονικών), και η Ιαπωνία γιατί τους δώσαν σημαντικό μέρος της τεχνολογίας του F22 για το νέο τους μαχητικό.
Βέβαια ξιπασμένοι, αρχοντοχωριάτες θα υπάρχουν πάντα, σαν και του λόγου μας, να ξεφω ρτωθούν κάποια κομμάτια του F35. (Το ότι απεδείχθει ότι το ρανταρ του PAK-FA και των S500 ανιχνεύουν το F35 στα 200 χιλιόμετρα ακόμα να το χωνέψει η LM)
Όσο για τα υπόλοιπα, εφόσον η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη όπου ο κάθε “οπλαρχηγός” έχει το δικό του μπαιράκι, και αποφάσισε να πάει υπό την σκέπη των ΗΠΑ, καλά κάνει. Μειώνει τον οργανικό στρατό από 150.000 (ίσο με αυτό της Ελλάδος btw) σε ύψος 95.000. Αλλαγή που ήταν γνωστή εδώ και κάποια χρόνια και το γνωρίζαν όλοι μετά την ανακοίνωση του force 2020 και την αλλαγή της στρατηγικής βίβλου το 2015.
Τους βγηκε ξινο(προς ωρας) το Brexit!!!!!Ηρθε και η πανδημία του Ιου και κλαίνε στην Ιγγλετερα!!!!
Sic transit gloria mundi.
Καλά κάνουν οι Άγγλοι και ακυρώνουν την παραγγελιά, άντε μπας και πέσουν και οι τιμές των F -35 τελικά και μπορέσουμε να…πάρουμε και μεις οι υπόλοιποι στις εκπτώσεις τίποτα!