Ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Γενικής Διεύθυνσής του για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, τηλεδιάσκεψη εργασίας με τη διευθύντρια Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ της Κροατίας κ. Dunja Bunjan Sujster.
Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:
– Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Ευρώπης,
– Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια,
– Η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) στο πλαίσιο της ΕΕ με έμφαση τις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας,
– Η Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ,
– Η εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο,
– Η ανάλυση των κοινών διμερών προκλήσεων και απειλών ασφαλείας, καθώς και
Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας.
Ειδικότερα, σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Δρ. Μπαλωμένος επισήμανε, ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπονομεύουν θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αυτό που διακυβεύεται, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης και ολόκληρη η διεθνής τάξη. Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις ρεβιζιονιστικές ενέργειες της Ρωσίας που αντιτίθενται στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ενός κράτους, καθώς και τη βάναυση χρήση πολεμικής δύναμης, που στοιχίζει στη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων.
Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ότι, επί του παρόντος, η συνολική κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή είναι σχετικά σταθερή, ωστόσο αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απαιτούν αυξημένη ευαισθητοποίηση και ικανότητες άμυνας και ασφάλειας, προσαρμοσμένες στις νέες απειλές και προκλήσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι, η Ελλάδα υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, ως στρατηγικού στόχου, καθώς και ως σημαντικού εργαλείου για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και ως σημαντικού μέσου για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της ολοκλήρωσης και της προώθησης της περιφερειακής συμφιλίωσης. Τέλος, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της επιχείρησης ALTHEA στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ώστε να στηριχτούν οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προκειμένου να εδραιώσουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της επιχείρησης και την διάθεση προσωπικού για την υλοποίησή της.
Επιπρόσθετα, ο Δρ. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης η οποία, έχει δημιουργήσει πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στο σύνολο των κρατών της ΕΕ, ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Κροατία και συζήτησε με την ομόλογο του κα. Dunja Bunjan Sujster, για την υιοθέτηση πιθανών κοινών τρόπων αντίδρασης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε συνοπτικά στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή και τέλος, στηλίτευσε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, όπου μέσω της αναθεωρητικής και ακραία επικίνδυνης στάσης της, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, πλήττει την ασφάλεια και την ειρήνη των κρατών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ επισήμανε ότι, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και την απειλή της Ρωσίας, αλλά και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, διότι υφίστανται και εκεί σημαντικές απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, οι υβριδικές απειλές και η τρομοκρατία, με συνέπεια να απαιτείται και σε αυτή την περιοχή, η αισθητή παρουσία του. Υπό την οπτική αυτή, ο Δρ. Μπαλωμένος, ζήτησε από την ομόλογό του κα. Dunja Bunjan Sujster την στήριξη αυτή της άποψης από μέρους της χώρας της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.