Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων τύπου Autonomous Underwater Vehicle (AUV), αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση με θέμα «Ανάπτυξη τεχνολογίας υποβρυχίων “drones”», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπληρώνει:
«Παράλληλα, το ΓΕΝ, συμμετέχει σε επιδείξεις σχετικών προϊόντων για τον προσδιορισμό της επιχειρησιακής τους αξιοπιστίας. Ακολούθως, όταν προσδιοριστεί ο κατάλληλος τύπος του οχήματος θα προτεραιοποιηθεί η πρόσκτηση τέτοιων προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καθώς και η ένταξή τους στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Ελλάδα συμμετέχει ήδη στο Πρόγραμμα Διαρθρωμένης Συνεργασίας (ΠΔΣ-PeSCo) της Ευρωπαϊκής Ένωσης «MCM Maritime (Semi) Autonomous Systems for Mine Counter Measures (MAS MCM)», σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη ημιαυτόνομων και αυτόνομων υποθαλάσσιων συστημάτων και δυνατοτήτων για εκτέλεση αντιναρκικών επιχειρήσεων. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν, πέραν της Χώρας μας, το Βέλγιο (ως ηγέτιδα χώρα – lead nation), η Λετονία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Επιπλέον, συμμετέχουν, ως παρατηρητές (observers) και η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Εσθονία.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι μία εκ των 17 χωρών που συμμετέχουν σε πρωτοβουλία πολυεθνικής συνεργασίας επί των Maritime Unmanned Systems (MUS), η οποία τελεί υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ Naval Armaments Group (NNAG).
Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου πολυεθνικής συνεργασίας για την ανάπτυξη δυνατοτήτων σχετικών με Ναυτικά Μη Επανδρωμένα Συστήματα (MUS), εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεκτικότητα και τη διαλειτουργικότητα των λύσεων που θα επιλεγούν από τους συμμετέχοντες, καθώς και την υλοποίηση αυτών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, διατηρείται στενή σχέση με τον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και τη στρατιωτική βιομηχανία αναφορικά με την έρευνα και την ανάπτυξη MUS. Επιπρόσθετα, η NNAG οργανώνει την πειραματική άσκηση REP MUS (Robotic Experimental and Prototyping Maritime Unmanned Systems) η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στην Πορτογαλία και αποτελεί το κύριο πεδίο επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης των MUS (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και Underwater Unmanned Vehicles (UUVs) σε σενάρια ανθυποβρυχιακού και αντιναρκικού πολέμου)».