Κατόπιν πρωτοβουλίας του Συμβουλίου του Ατλαντικού για τη Μελλοντική Ευρώπη και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Ομάδα Athens Exchange θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα ως Γεωστρατηγικός Σύμμαχος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 από τις 10:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στα κεντρικά του Ατλαντικού Συμβουλίου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Ουάσιγκτον.
Join us June 11th for “Greece as a Geostrategic Ally.” @USAmbPyatt, @simos_a, and George Chouliarakis, moderated by @KaterinaSokou, will discuss Greece’s critical involvement in NATO amid rising competition in the Eastern Mediterranean. RSVP: https://t.co/tyKuZLOzJr pic.twitter.com/WGw6Fnxkww
— Future Europe Initiative (@ACFutureEurope) June 3, 2019
Όπως αναφέρει το Συμβούλιο σε σχετικό δελτίο Τύπου, «Εν μέσω μίας δεκαετίας οικονομικής ανασφάλειας, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ με αποδεδειγμένο ιστορικό αφοσίωσης στη διατλαντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη της συμμαχίας που εξασφαλίζει το στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος για την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας στην περιοχή.
Στο συνέδριο θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (amcham.gr).
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι λίγες μέρες πιο πριν θα έχει προηγηθεί και επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ και συνάντηση με Σάναχαν
Επιπλέον, στην συνομιλία θα συμμετάσχει ως συντονίστρια κι η ακαδημαϊκός καθηγήτρια και δημοσιογράφος, απεσταλμένη του Σκάι και της Καθημερινής στην Ουάσινγκτον κ. Κατερίνα Σώκου προκειμένου να εξερευνηθεί το θέμα της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μεσογείου και να συζητήθεί η αμερικανική στρατηγική στην περιοχή.
H εκδήλωση αυτή είναι ενδεικτική του θερμού κλίματος που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο χωρών, που βέβαια χωρίς αμφιβολία οφείλεται ξεκάθαρα στην σύγκλιση συμφερόντων αφενός αλλά και στην ταυτόχρονη απόκλιση συμφερόντων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Όπως λέει και το γνωμικό της διπλωματίας, δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα. Η Τουρκία το έχει αντιληφθεί αυτό από νωρίς και προκειμένου να προωθήσει τα δικά της, δεν δίστασε μέχρι και να προσεταιριστεί τον ιστορικό αντίπαλο του ΝΑΤΟ και της Δύσης εν γένει, την Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, πράγμα που έχει μετουσιωθεί στην πράξη με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά κυρίως σε επίπεδο οικονομικό-στρατιωτικών κυρώσεων και αντιποίνων από πλευράς των ΗΠΑ (Δείτε ενδεικτικά εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).
Το ιδιαίτερα αρνητικό αυτό κλίμα μεταξύ τους δεν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης σε ικανοποιητικό βαθμό από την ελληνική πλευρά, παρά τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην χώρα μας για κάλυψη του γεωστρατηγικού κενού που αφήνει πίσω της η Τουρκία, αν και ήδη έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως οι επιχειρήσεις MQ-9 Reaper από την Λάρισα, η παραχώρηση των OH-58D Kiowa Warrior κι η επένδυση της ONEX στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μεταξύ άλλων.