8.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις Belh@rra και να κοιτάξουμε τις Gowind αν...

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις Belh@rra και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

- Advertisement -

 
Το 2018 ήταν ένα έτος που είχε “πολλά γαλλικά” για το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησε με έντονες φήμες για την ενοικίαση/αγορά δυο FREMM που θα συμπληρώνονταν από άλλες δυο Belh@rra, όλα τα πλοία πληρωμένα ή έστω χρηματοδοτημένα από επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει στην διάθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας.
Μετά την φαρσοκωμωδία του περασμένου Απριλίου, που το ΠΝ μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2018 θα ήταν περήφανος χρήστης δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM, αλλά τελικά βρέθηκε να μην έχει παραλάβει ούτε φουσκωτό, οι ελπίδες για νέα πλοία άρχισαν να φθίνουν. Η ιστορία όμως συνεχίστηκε, καθώς μάθαμε πως μπορεί να χάσαμε την έμπειρη γαλλίδα FREMM, έστω και με ενοίκιο, αλλά τουλάχιστον θα αποκτούσαμε την νεαρή αλλά εύελπη επίσης γαλλιδούλα, Belh@rra. Κι όχι ενοίκιο και αηδίες, αλλά αγορασμένη με “κασέρι” ελληνικό, που απλά “δημιουργήθηκε” σε γαλλικά συρτάρια.

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI (BELH@RRA®) και κορβέτες Gowind 2500!


Καθώς όμως κάθε προμήθεια του ΠΝ που προαναγγέλεται καταλήγει σε κωμωδία, φαίνεται πως η υπόθεση των Belh@rra πάει μάλλον κι αυτή στην πεπατημένη, την Οδό της Ανυπαρξίας. Φαίνεται πως η “πατέντα” της επιστροφής των ομολόγων να μην προχωράει, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα ομόλογα, ή τα κέρδη τους, ή γιατί όπως λένε κάποιοι αντιδρούν οι Γερμανοί (δεν ενδιαφέρονται καν), αλλά γιατί η υπόθεση “χτυπά” σε άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, και δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο πριν το διασταυρώσουμε, θα επανέλθουμε με πλήρη τεκμηρίωση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Belh@rra δείχνουν να “ναυαγούν”, κάπου κοντά εκεί που βυθίστηκαν και οι ελληνικές FREMM. Παρά το γεγονός ότι το ΠΝ αποφάσισε ότι τελικά του αρέσουν τα πλοία, εντούτοις η χρηματοδότηση φαίνεται απλά να μην υπάρχει. Οι συνομιλίες όμως συνεχίζονται, είτε για να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων έστω στο «και πέντε», είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος.

Η πιθανή διαμόρφωση των Gowind 2500 για τα ΗΑΕ


Βέβαια, τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα πλοία, και το ΠΝ συνεχίζει να επιχειρεί με υπέργηρες φρεγάτες. Τελικά μένει η αίσθηση πως μόνο οι αναγνώστες μας και το ΠΝ έχουν άγχος για την απόκτηση νέων πλοίων, οι υπόλοιποι, που παίρνουν και τις οικονομικές αποφάσεις … φέεεεετα”. Άλλωστε έρχονται εκλογές, ελάχιστοι ασχολούνται με λεπτομέρειες.
Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο με το ΠΝ, αλλά και ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Δυο φρεγάτες όμως Belh@rra, θα κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στην ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι προφανές πως ούτε και 4 θα προσφέρουν πολλά, το ΠΝ είχε υπολογίσει θυμίζουμε 6 φρεγάτες FREMM-HN για το Αιγαίο κι αυτό πριν μια δεκαετία, όταν μόλις είχαμε εκσυγχρονίσει τις 6 Kortenaer. Και επίσης γνωρίζουμε πως υπάρχει σοβαρή συζήτηση για ναυπήγηση τουλάχιστον 2 φρεγατών στην Ελλάδα, που όμως, λόγω “μικρής” ποσότητας δεν φαίνεται να είναι συμφέρουσα.
 

Η Αίγυπτος καθέλκυσε τη δεύτερη γαλλική κορβέτα Gowind 2500


 
Επίσης, η κλάση FTI/Belh@rra είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο πλοίο, που για να κατασκευαστεί απαιτεί και τις απαραίτητες υποδομές στα ναυπηγεία. Συνεπώς, το κόστος για την κατασκευή 2 φρεγατών FTI στην Ελλάδα, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των πρώτων 2 που θα κατασκευαστούν στην Γαλλία. Αν φυσικά το κόστος των υποδομών στα ναυπηγεία, μοιραστεί σε 4 ή 6 πλοία (σύνολο 6 ή 8 δηλαδή), τότε ίσως να έχει λογική. Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;
Αντιλαμβανόμαστε πως το ΠΝ, μετά από ένα -μεγάλο- αρχικό δισταγμό, έχει αρχίσει να “εκτιμά” τα γαλλικά πλοία. Η δε Naval Group σε συνδυασμό με την δραστήρια γαλλική κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν τρόπο χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το “άθλημα”, ενώ αν βάλουμε και στην “εξίσωση” και την ιστορική υποστήριξη της Γαλλίας σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ασχέτως του ποίου κόμματος ήταν στην εξουσία στις δυο χώρες, τότε μάλλον η κλάση Belh@rra δείχνει να προηγείται στην κούρσα για την κάλυψη των αναγκών του ΠΝ για το μέλλον.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;


 
Καθώς οι ανάγκες του Ναυτικού είναι πιεστικές, και δεν μπορούν να περιμένουν, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε “ήσυχοι” να περιμένουμε να μεταφερθούν χρήματα από “κοινωνικές” δαπάνες (βλέπε προεκλογικές) στις Ε.Δ. συνεχίζουμε τις ασκήσεις επί χάρτου για την ενίσχυση του ΠΝ. Καλώς ή κακώς, ή θα αποφασίσουμε να δώσουμε στο ΠΝ ποσό ίδιο με αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλιώς, ας το κλείσουμε το “μαγαζί”, και ας μείνουμε άξιοι της μοίρας μας.
Εκεί λοιπόν, έρχεται η “κλασική” ιδέα της αγοράς κορβετών αντί φρεγατών, την στιγμή μάλιστα που η Naval Group έχει ένα εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες, την Gowind. Η τελευταία έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για την Ελλάδα, που συνοψίζονται ως εξής:

  1. Μπορεί να κατασκευαστεί άνετα και χωρίς πολλές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, από την στιγμή που κατασκευάζεται σε Αίγυπτο και ΗΑΕ.
  2. Υπάρχει έκδοση με εκτόπισμα 3100 τόνων και μήκος 111 μέτρων, η κλάση Maharaja Lela της Μαλαισίας, ή αλλιώς Gowind 3100, που σημαίνει ότι πρόκειται για ελαφριά φρεγάτα.
  3. Μπορεί να οπλιστεί με όλα σχεδόν τα όπλα που ενδιαφέρουν το ΠΝ, ίσως με την εξαίρεση του mdCN (SCALP NAVAL).
  4. Μπορεί εν ανάγκη και να “αμερικανοποιηθεί”, δηλαδή να λάβει ΚΠΜ Tacticos στην θέση του SETIS, και να τοποθετηθούν ESSM Block2 μαζί με τους Exocet MM40 Block3C.
  5. Μπορεί να λάβει προηγμένο ραντάρ 3D

 

H Ρουμανία ανέστειλε τον διαγωνισμο της νέας κορβέτας μία ημέρα πριν επιλέξει τον νικητή!


 
To κόστος για 4 πλοία, όπως ξέρουμε από την Ρουμανία (μπορείτε να διαβάσετε στο παλαιότερό μας δημοσίευμα παραπάνω), θα είναι ύψους 1.2 δις ευρώ, για πλοία εξοπλισμένα με MICA VL και Exocet MM40. Με τα χρήματα αυτά, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δυο φρεγάτες FTI.
Συνεπώς, μια “λύση” για το ελληνικό ΠΝ θα ήταν τα ακόλουθα 3 σενάρια:

  1. Αγορά 2 Belh@rra από Γαλλία, με κόστος 1,4 δις ευρώ, και μετά κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία 4+2 Gowind με Exocet/MICA VL και κόστος 1,2 ως 1,4 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Το ΠΝ θα είχε τις FTI σαν πλοία AAW, ενώ οι Gowind θα μπορούσαν να είναι τα πλοία που θα αντικαθιστούσαν τις φρεγάτες κλάσης S. Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια φυσικά και μετά το 2030. Σύνολο και για τα 8 πλοία (2+4+2) ανάμεσα στα 3,4 με 3,6 δις ευρώ.
  2. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 φρεγατών Gowind 3100, με ενισχυμένο εξοπλισμό, Exocet/ASTER 30, και κόστος 1,3-1,4 δις ευρώ για τις πρώτες 4. Το πρόγραμμα φυσικά θα “πήγαινε” σε διάρκεια μέχρι την μεθεπόμενη δεκαετία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,6-2,8 δις ευρώ.
  3. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 Gowind 2500/3100 με “αμερικανοποιημένο” οπλισμό, δηλαδή δυνατότητα χρήσης του ESSM, που σημαίνει ΚΜΠ TACTICOS. To κόστος το υπολογίζουμε στα 1,2 με 1,3 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,4 με 2,6 δις ευρώ.

Μεταφορά τεχνολογίας από Naval Group σε ΗΑΕ, στα πλαίσια της συμφωνίας για Gowind


Το πλεονέκτημα είναι πως με αυτό το τρόπο, όλα ή η πλειοψηφία των πλοίων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας ελληνική προστιθέμενη αξία στην επένδυση. Ελπίζουμε αυτή την φορά, η ελληνική συμμετοχή να μην τελειώσει στα όποια ελληνικά ναυπηγεία εμπλακούν (και στις «λαμαρίνες») αλλά να έχουμε συμμετοχή και στα όπλα ή τα ηλεκτρονικά. Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE). Αλλά καμία εταιρεία, όχι μόνο η Thales, δεν θα δώσει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα αν δεν αγοράσουμε έναν ικανό αριθμό. Αν αγοράζεις με λογική ψιλικατζίδικου, τότε θα παίρνεις και κακές τιμές.
Συνεπώς, ραντάρ που θα μπορούσε να επιλεγεί για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και για τις μελλοντικές φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, θα μπορούσε να κατασκευάζεται σε κάποιο ποσοστό στην Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον όποιο αντιπλοϊκό πύραυλο επιλέξουμε κοκ. Τότε μόνο θα μπορούσε να μιλάμε για ελληνικό πλοίο, κι όχι απλά κατασκευάζοντας, βάσει σχεδίων, κάποια πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περιμένουμε με αγωνία να “κλείσει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς και της προμήθειας των τορπιλών. Απλά, οι ανάγκες σε νέα πλοία είναι εξαιρετικά πιεστικές, και δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε για αστείο άλλο. Επίσης, η λύση των Gowind μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη κλάση κορβετών, από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Αρκεί να φέρνουν μαζί και την κατάλληλη χρηματοδότηση, ελληνική προστιθέμενη αξία, και φυσικά υποστήριξη της Ελλάδας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Σε πνεύμα Δένδια ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ; – ζητά λιγότερους ανώτατους αξιωματικούς

Από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας του Ντοναλντ Τραμπ, ο Pete Hegseth, όπου υποβλήθηκε σε μπαράζ ερωτήσεων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συμφωνία κατασκευής του Victa στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια μικρή αχτίδα...

24
To περασμένο καλοκαίρι η σελίδα μας είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το θέμα των υβριδικών υποβρυχίων. Δηλαδή σκάφη που φθάνουν στην περιοχή των παράκτιων...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου,...

12
Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Eκεχειρία στη Γαζα: καθυστερεί καθώς η Χαμάς δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας θα καθυστερήσει να τεθεί σε ισχύ, καθώς η...

ΕΛΚ-Σύνοδο στο Βερολίνο: Ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα, περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και επανένωση της Κύπρου

«Το θέμα δεν είναι πλέον το να συμφωνήσουμε, αλλά το να δράσουμε και μάλιστα με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πρέπει να...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 55, Ιανουάριος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 55, Ιανουάριος 2024, είναι στα περίπτερα από το Σάββατο 04-01 με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη  ηλεκτρονικά  ΕΔΩ...