Στο κανάλι Sigma, στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” μίλησε ο νέος υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας τονίζοντας πως “θα πρέπει να ασκήσουμε το δικαίωμα του κυπριακού λαού στην αυτοάμυνα του. Δεν είναι επιθετικός ο προσανατολισμός μας, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την άμυνα και την ασφάλεια του τόπου για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, όπου ότι και αν γίνει να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε”.
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη να φιλοξενηθεί στην Κύπρο η πρώτη ομάδα Ουκρανών εμπειρογνώμων, προσωπικό που θα ασχοληθεί με την απόναρκοθέτηση και την ναρκαλίευση. Ανέφερε ότι «ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, θα αφιχθεί σήμερα, θα τον ξεναγήσουμε στους χώρους όπου θα γίνει η εκπαίδευση, θα τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς που κάνει η Κύπρος για την δική του χώρα, σε μια προσπάθεια για να είμαστε κοντά στην εξέλιξη των γεγονότων. Είμαστε κοντά βέβαια, συμμετέχουμε σε όλα τα συμβούλια που αφορούν την Ουκρανία. Να μην ξεχνά και η Ευρώπη ότι είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και κατοχής και ότι η ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη να υπάρχει και για την Κύπρο, που δεν υπάρχει».
Όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ότι«υπάρχει η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί. Λέγονται πάρα πολλά αντιλαμβάνεστε κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βγαίνουμε να ανακοινώνουμε το περιεχόμενο του. Το σημαντικό που συμφωνήσαμε με τον Παναγιωτόπουλο είναι ότι δημιουργούμε πλέον ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας, διαβούλευσης και συντονισμού. Θα υπάρχει ένα όργανο με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας το ΓΕΕΘΑ, από στελέχη του Υπουργείου άμυνας της Κύπρου και το ΓΕΦ όπου καθημερινά θα έχουν επικοινωνία. Ξεκινάμε με την πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία πολύ σύντομα. Θα έχουμε καταγράψει όλα τα κρίσιμα σημεία, τα οποία είχαμε θέση και εμείς αλλά και η Ελλάδα και ξεκινάμε ένα πιο στρατηγικό πλάνο για να θεσμοθετηθεί αυτή η συνεργασία σε ένα πιο μόνιμο και συγκεκριμένο πλαίσιο».
Σχετικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα δήλωσε ότι μπήκε στο τραπέζι, εξηγώντας ότι «αυτή την στιγμή στο περίγυρο της Κύπρου βρίσκονται δυνάμεις από πολλές χώρες. Πολλές από αυτές είναι συνεργάτες μας καθημερινή όπως η Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ελλάδα και Ιταλία. Πλέον το ενιαίο αμυντικό δόγμα αποκτά άλλη διάσταση γιατί έχουν συμφέρον προσωπικό και μέσα στην περιοχή. Οι δυνατότητες του ενιαίου αμυντικού δόγματος είναι άλλες, το ενδιαφέρον και άλλων χωρών να είναι κοντά σε τέτοιου τύπου συνεργασίες υπάρχει. Η δική μας θέληση είναι το συντομότερο δυνατόν να πάρουν μια πιο συγκεκριμένη μορφή πολύ πιο πάνω από αυτό που υπήρχε».
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στα νέα οπλικά συστήματα λέγοντας πως «παίρνουμε συνεχώς γιατί θέλουμε να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το αμυντικό οπλοστάσιο της Κύπρου. Θα πάρουμε αμερικάνικα γιατί η μόνιμη απαίτηση της Κύπρου ήταν αυτή του εμπάργκο. Το εμπάργκο έχει αρθεί μόνο για ένα χρόνο, εξεταζόμαστε και θα αξιολογηθούμε. Επομένως, αφΑού θέλαμε να φύγει το εμπάργκο και έχει διαφοροποιηθεί πλέον η κατάσταση στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Θα πάρουμε σύγχρονα συστήματα, μπορεί να μην είναι οπλικά θα είναι άλλου τύπου συστήματα υποστήριξης».
Τέλος, μίλησε για το πρότζεκτ που αφορά την επιτήρηση της πράσινης γραμμής το οποίο άρχισε να υλοποιείται. Αναφέροντας πως «θα εγκατασταθούν περίπου 179 κάμερες σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης για να έχουμε εικόνα από όλη την γραμμή. Άρχισε η τοποθέτηση των καμερών και έχουμε τις πρώτες εικόνες. Στόχος είναι να αποδείξουμε την εργαλειοποίηση των ροών μεταναστών. Τεκμήρια τα οποία θα παρουσιάσουμε κάποια στιγμή στην ΕΕ για να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι αυτό που νομίζουν αλλά είναι μια προσπάθεια που ξεκινά από την Τουρκία μεθοδευμένα».