Η Πολωνία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem για την προμήθεια 800 αρμάτων μάχης K2, ύστερα από την άρνηση Βερολίνου και Παρισιού να την εντάξουν στο πρόγραμμα του νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης.
Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», οι δύο πλευρές βρίσκονται στην αρχή των συζητήσεων, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή 800 K2, προσαρμοσμένων στις πολωνικές απαιτήσεις. Το ίδιο άρμα έχει επιλεγεί από την Τουρκία, τροποποιημένο σε Altay. Εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία, η Πολωνία θα παρατάσσει περισσότερα σύγχρονα άρματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία μαζί.
Η Πολωνία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του νέου γάλλο-γερμανικού άρματος μάχης
Γιατί όμως η γερμανική και η γαλλική βιομηχανία δεν θέλει την κατασκευή επιπλέον 800 αρμάτων μάχης; Παρόλο που η Πολωνία θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα του νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης (MGCS) ως εταίρος, το Βερολίνο πιστεύει πως όσοι περισσότεροι εμπλέκονται σε τέτοια εγχειρήματα, συντελούν στην πρόκληση καθυστερήσεων και την αύξηση του κόστους. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι το μαχητικό Eurofighter και το μεταφορικό A400M. Ακόμα και η συνεργασία με τη Γαλλία δεν είναι συχνά εύκολη, γι’ αυτό οι δύο χώρες προτιμούν να κρατήσουν την Πολωνία μακριά.
Η Πολωνία βρίσκεται στο ανατολικό πλευρό του NATO και θεωρεί τη Ρωσία απειλή για την ασφάλειά της. Η ίδια είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη της Συμμαχίας που εκπληρώνουν τον όρο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αγοράζοντας κυρίως οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.