Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απείλησε μεν τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις λόγω της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και λόγω των συλλήψεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, απέρριψε όμως την διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
«Οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται κατά των σωστών προσώπων. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι οι υπεύθυνοι για τις κατασταλτικές ενέργειες του κράτους εναντίον των ίδιων των πολιτών του και όχι οι εργαζόμενοι των σχεδόν 150 ευρωπαϊκών εταιρειών – οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γερμανικές», τόνισε ο Μάας μιλώντας σήμερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).
Ο Μάας επισήμανε επίσης την «δυναμική κλιμάκωσης» που θα υπάρξει στην περίπτωση που σταματήσει ο αγωγός. Η πλήρης οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και της Κίνας θα φέρει ταυτόχρονα τις δύο χώρες πιο κοντά και τελικά θα δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική συμμαχία που υπάρχει. Αυτή δεν θα μπορούσε να είναι η στρατηγική της Δύσης σε αυτή την αντιπαράθεση. Γι ‘αυτό είμαι αντίθετος να κόψω όλες τις γέφυρες προς την Ρωσία», είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: dpa
Όπως ακριβως τα έλεγα με τον
Gelin .
https://www.ptisidiastima.com/future-fleet-of-hellenic-navy/#comment-212551
1,2 περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό ηλεκτρονικά .OXI όπλα οχι ανταλλακτικά οχι υποστήριξη εκπαίδευση fos κτλπ που οι αμερικανοι τα εχουν σε αλλο κωδικο εξοδου στο προϋπολογισμό του υπουργειου αμυνας και του USN .
Σε ελληνικό συμβόλαιο αυτο το πλοίο θα κοντεύει τα 2 δις ευρώ . Και αν βαλουμε και κατασκευη εδω + μικροτροποποιησεις θα ανέβαινε πιθανόν κιαλο .
“Τι ξέρουμε για την αμερικανική FREMM” Οτι δεν θα την παρουμε..
Πολύ ακριβή είναι για αυτά που προσφέρει.
Γενικά αν θες πλοίο αιχμής τα 2 δις με όλο το πακέτο δεν τα γλυτώνεις.
Μήπως να κοιτούσαμε εκείνα τα Horizon Class που και τέρατα είναι …. και 48 κελιά έχουν … και 1 δις είχαν φτάσει παραδοτέα να κοστίζουν ;
Αναπόφευκτα η σκέψη των περισσότερων θα πάει αυτομάτως στην σύγκριση με τις Belharra. Κάποιες σκέψεις:
Οι FFG είναι πλοία αρκετά μεγαλύτερου μεγέθους και χωρητικότητας εξοπλισμού από τις Belharra προσφέροντας δυνατότητα περισσότερων κελιών εάν αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Από ότι φαίνεται το θεωρούμε προσπαθώντας να χωρέσουμε τα διπλάσια από τα 2×8 των Γαλλικών Belharra. Οι FFG αναμένεται να έχουν ΚΑΤ ελάχιστο 32 κελιά και πιθανότερα 40 ή 48. Τα 800-950 εκ $ είναι μάλλον συγκρίσιμα με το κόστος της Belharra. Και τα δυο χωρίς τα όπλα.
Αποδέσμευση οποιουδήποτε όπλου ζητηθεί στις Belharra αλλά όχι στις Fremm/FFG. Η βασική διαφορά εδώ αφορά τους πυραύλους Scalp Naval. Θεωρώ σχετικά ασφαλή υπόθεση ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν ανάλογο οπλικό σύστημα (Tomahawk) ενώ επίσης θεωρώ ότι θα αποδεσμεύσουν SM2, αλλά όχι SM3 και SM6. Εάν αποδέσμευαν SM6 αλλάζουν οι ισορροπίες καθώς παρέχουν αεράμυνα περιοχής σε πολύ μεγάλο βάθος και υπό σχετική ασφάλεια για το πλοίο αλλά και ταυτόχρονα δυνατότητα έναντι πλοίων με δεκάδες πυραύλους (μικρής κεφαλής όμως) διατηρώντας εκτός βεληνεκούς τους harpoon των γειτόνων. Ευσεβείς πόθοι όμως.
Η Belharra θα έχει μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη ανάγκη στελέχωσης. Λόγω μεγέθους αναμένεται να απαιτεί λιγότερα καύσιμα. Επίσης αναμένεται ως πιο νέος σχεδιασμός και όντας μικρότερη να έχει μικρότερο στίγμα και καλύτερη ικανότητα stealth.
Τα ραντάρ αναμένονται να είναι συγκρίσιμης ικανότητας με άγνωστο το εάν οι Αμερικανοί θα διαθέσουν το ραντάρ της FFG με όλες τις δυνατότητές του στην Ελλάδα.
Πολύ γρηγορότερη παραλαβή με μεγάλο ρίσκο καθυστερήσεων όμως για την ολοκλήρωση εξοπλισμού που από ότι φαίνεται μόνο η Ελλάδα ζητάει στις Belharra. Υπάρχει κίνδυνος τελικά να υπάρξει πρόβλημα όπως και με τα υποβρύχια 214 που καθυστέρησε πολλά χρόνια η αποδοχή.
Πλοίο με άγνωστη συμπεριφορά στη θάλασσα σε σχέση με την Fremm που είναι δοκιμασμένη.
Δυσκολότερο σε βάθος χρόνου να βρεθούν ομοειδή πλοία για μεταχειρισμένα. Αντίθετα οι fremm εάν οι Αμερικανοί φτάσουν να έχουν 20 πλοία και υπάρχουν πάνω από 10 ακόμα σε ναυτικά Γαλλίας, Ιταλίας και Αιγύπτου, δείχνουν να έχουν καλύτερες πιθανότητες και θα είναι και πολύ ικανότερα σκάφη από τα Γαλλικά Belharra που θα είναι πολύ υπό-εξοπλισμένα σε σχέση με τα Ελληνικά Belharra. Σε βάθος χρόνου κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει την Ελλάδα από εξοπλισμούς πολλών επιπλέον δισεκατομμυρίων ή να επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερων φρεγατών και μάλιστα των 6000-7000 τόνων αντί για κορβέτες θεωρώντας το κόστος μια μεταχειρισμένες φρεγάτας ανάλογο με εκείνο μια καινούργιας κορβέτας.
Οι Fremm/FFG θα έχουν πολύ περισσότερες και ορθολογικές δυνατότητες αναβάθμισης μέσης ζωής επειδή κάτι τέτοιο σίγουρα θα κάνουν οι Αμερικανοί για τα δικά τους πλοία, όποτε δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε και τον σχεδιασμό και τη ολοκλήρωση για κάτι τέτοιο για τα μόνο 2 δικά μας πλοία εφόσον αποκτήσουμε Belharra.
Δυσκολία συντήρησης με ακριβότερα ανταλλακτικά σε βάθος χρόνου ειδικά εάν καταλήξουμε να κρατήσουμε τα πλοία περισσότερα χρόνια από τους Γάλλους. Ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να αναβαθμίσουμε και να συντηρήσουμε τα Μιράζ σε σχέση με τα F-16.
Λιγότερα και χειρότερα εξοπλισμένα πλοία ως πιθανά ανταλλάγματα από τους Γάλλους από ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να διαθέσουν οι Αμερικανοί ως άμεσες λύσεις.
Λιγότεροι δυνητικοί πελάτες για Belharra από ότι θα υπάρχουν για Fremm/FFG εάν υποθέσουμε ότι κάποτε θα ορθοποδήσουμε οικονομικά και όπως τα περισσότερα προηγμένα κράτη πουλάνε μεταχειρισμένα τα πλοία τους και δεν καταλήγουν σε scrap στην 50ετία. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος συντήρησης ενός αξιόμαχου στόλου σε βάθος χρόνου.
Δεν γνωρίσουμε τυχόν ανάγκες πρόσθετων έργων στον βασικό μας ναύσταθμο της Σαλαμίνας λόγω του μεγέθους των FFG. Η διάθεση άμεσης ενοικίασης των 2 Γαλλικών Fremm το 2018 δεν έδειξε να ανησυχεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ως προς αυτό, αλλά δεν θα ένιωθε κανείς και έκπληξη απλώς να μην είχαν σκεφτεί απολύτως τίποτα, ή να τις ελλιμένιζαν μόνο στην Σούδα. Σε κάθε περίπτωση δεδομένων των Tico ή των ΑΒ, εάν πραγματικά πρόκειται κάποια στιγμή να έρθουν (πολύ αμφίβολο. Ακόμα όμως και να έρθουν, το ερώτημα είναι τι θα έχουν αφίξει επάνω οι Αμερικανοί) το όποιο πρόβλημα θα πρέπει να έχει λυθεί. Δεδομένο ότι αυξάνεται η πιθανότητα κάποτε να έρθουν μεταχειρισμένα πλοία από Αμερική εάν επιλέγουν οι FFG, αναμένουμε το πρόβλημα να μην υφίσταται μέχρι τότε.
Τέλος ως υπόθεση κάνουμε ότι δεν θα υπάρξει για καμία από τις 2 επιλογές κατασκευαστικό έργο σε Ελληνικά ναυπηγεία. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα άλλαζε τελείως τα δεδομένα ως προς το κόστος, την ταχύτητα παράδοσης και το ρίσκο παράδοσης. Συνεπώς ο κάθε ένας μπορεί να το θεωρήσει καλό ή κακό το να φτιάχνονται τέτοια πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία. Προσωπικά θεωρώ ότι εφόσον τελικά δεν μπορείς να γνωρίζεις το τελικό κόστος και εάν θα παραδοθούν ποτέ, η ανάμιξη Ελληνικών ναυπηγείων δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Το δίδαγμα αυτό προέρχεται από μικρότερα σε μέγεθος πλοία και υποβρύχια. Εφόσον τα ναυπηγεία πουληθούν τελικά σε σοβαρές μεγάλες εταιρίες (ξένες) με εμπειρία σε τέτοιου μεγέθους κατασκευές το πράγμα αλλάζει.
Παρόλο που η FFG μάλλον δείχνει να είναι πιο ορθολογική λύση σε σχέση με τις Belharra,
δυστυχώς το ότι θα γίνει πλήρως επιχειρησιακή το 2032 (!), και αυτό θα είναι το πρώτο πλοίο, άρα τυχον διαθέσιμη για την Ελλάδα θα είναι ακόμα αργότερα, ουσιαστικά καθιστά τις FFG μη ανταγωνιστικά πλοία των Belharra ως προς την προμήθεια που πρόκειται να αποφασιστεί (;) τώρα. Εκτός εάν τελικά πάρουμε Γαλλικό πλοίο, αλλά Fremm και όχι Belharra. Κάτι τέτοιο δείχνει να παντρεύει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγωνιστικής διαδικασίας σε λίγα χρόνια για την συμπλήρωση των αριθμών βάζοντας Γάλλους και Αμερικανούς/Ιταλούς να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αντισταθμιστικά και τιμές. Οι δυο Fremm θα είναι ουσιαστικά διαφορετικά πλοία σχεδόν στα πάντα, άρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο θα προσέδιδε ομοιοτυπία προς αποφυγή κάποιας παρεξήγησης. Οι πρώτες γαλλικές και ιταλικές Fremm όταν θα παραλαμβάνουμε τις δικές μας θα είναι ήδη 15 ετών (first italian Carlo Bergamini launched in July 2011 and delivered in 2013). Θα κοντεύει ο χρόνος που θα υπάρξουν πλοία 15-20εστίας διαθέσιμη στην αγορά ως μεταχειρισμένα.
Είναι λογικό να δωθεί ένα μεγάλο εξοπλιστικό στην Γαλλία λόγω της υποστήριξης σε διάφορα επίπεδα. Ακόμα και ας το πληρώσουμε με απευθείας ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας λίγο ακριβότερα από ότι θα έπρεπε. Λίγο όμως. Υπάρχουν και άλλες επιλογές εκτός της Belharra που ίσως να είναι πιο συμφέρουσες και με χαμηλότερο ρίσκο όπως είναι οι Fremm ή συνδυασμός καινούργιων και μεταχειρισμένων Rafale.
Προφανώς πολλά από τα παραπάνω πλεονεκτήματα των FFG δεν θα υπάρχουν εφόσον η Belharra καταφέρει να έχει πολλές εξαγωγικές επιτυχίες, το οποίο δεν αποκλείεται, αλλά δείχνει αρκετά δύσκολο να είναι επαρκώς εξοπλισμένες καθώς οι περισσότερες χώρες χτίζουν μεγαλύτερα πλοία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Να θυμηθουμε οτι προφητευατε arleigh burke για τον μαιο τωρα δηλ ?Τι εγινε εε?Οποιος πηρε το περιοδικο με αυτες τις προφητειες fake news εε?Τελικα δεν διατιθετονται(ευκολη λυση-δικαιολογια) ή παμε για το 2040? Εφταιξε ο κορονα?Τωρα μαθαμε και τις αμερικανικες φρεμμ οπως μαθαμε και το 2018 για τις ελληνικες φρεμμ(φταιξιμο δικο σας που τις προωθουσατε και ας μην τις πηρε η κυβερνηση οποιος ειναι εγκυρος παιρνει και τετοια περιπτωση)
Καλησπέρα,
Μήπως μπορεί κάποιος να μας παραθέσει τους παράγοντες που καθορίζουν τον αριθμό κελιών κάθετης εκτόξευσης που μπορεί να δεχθεί ένα πλοίο, όχι τόσο από την οικονομική άποψη όσο από την τεχνική/ναυπηγική;
θα τολμήσω να το ξαναπώ: Οι FFG(x) στη βασική τους έκδοση είναι το ιδανικό πλοίο για το ΠΝ. Τώρα, ΑΜΕΣΑ (!!!) να την πέσουμε στους Αμερικάνους να μπούμε και μεις στην παραγγελία για 9FFG(x) (20 αμερικάνικες + 9 για μας) σταδιακά!!! Θα πέσει κι άλλο η τιμή και για μας και γι’ αυτούς!!! ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;;;;;;;;;;;;;; Είναι πλοία για μάχη ενισχυμένα!!! Εμείς μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουμε!!!
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι απλό. Για τις FFG(X) έγινε μία αναλυτική περιγραφή του κόστους. Για τις Μπελάρα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο; Στη γαλλική διαμόρφωση και όχι σε αυτή που προτείνουμε εμείς γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε μία δική μας ελληνική διαμόρφωση; Ισχύει αυτό που γράφεται ότι εάν δε μπορούμε να τις αποπληρώσουμε θα τις πάρουν πίσω;
1.2+ δις τα πρωτα 10 στοχος 200εκ ποιο φθηνα τα επομενα ..αυτη ειναι η τιμη με το κλειδι στο χερι ..τα καλα πλοια κοστιζουν κυριοι οτι πλερωνεις περνεις …..βεβαια καπιοι δεν ξερω τι θελουν να μας πουν με αυτα που λενε ?…δηλαδη το νοημα που θελουν να περασουν μαλλον ειναι οτι κοστιζουν 500εκ …εστω 700εκ να τα κανω εγω..να τρεξουμε να παρουμε και εμεις …καλα ας φερουν τετοιο συμβολαιο να το υπογραψουμε αλλα εστω και 1 ευρω παραπανω το πληρωνουν απο την τσεπη τους …και ας τα παραλαβουμε το 2035 δεν πειραζει .,…η τιμη για τους ιταλους ειναι μονο το σκαρι ..ολα τα υπολοιπα ειναι αλλου ….τωρα στο κουτσομπολιο …συμφωνα με τους αμερικανους η επιλογη εγινε λογο της υπεροχης εναντι του ανταγωνισμου στις asw ικανοτητες ..αυτο εγυρε την πλαστιγγα …παμε μπελαρα και δυσφυμιση …απο καιρο εχει ανακοινωθει απο mbda -naval group οτι θα εχει νεου τυπου κελια ..οπου θα μπορουν να δεχονται ΟΛΗ γκαμα οπλων της MBDA χωρις να χρειαζεται τιποτα …ολα τα οπλα θα εχουν δικο τους κελυφος και θα μπαινουν παντου …και θα υπαρξουν και 2χ και 4χ πακ …οποτε οτι ωρα γουσταρεις βαζεις επανω και αστερ και σκαλπ και μικα και καμμ και οτι υπαρχει …επισης κανεις δεν λεει οτι τα πλοια ειναι 60-70% τουλαχιστον οικομονικοτερα σε χρηση και συντηρηση απο τον υπαρχων στολο …και τελος η σποντα ..αν περναμε εμεις πλοιο με 57αρι πυροβολο εμπρος και 26 κομβους ταχυτητα ….καπιοι δεν θα εγραφαν σχολια …θα βγαιναν στο συνταγμα με πανο και πλακατ και πετρες αναχειρας ……τωρα που προκειται για αμερικανικο μια χαρα το ”αγαπανε” βεβαιως βεβαιως…και τελος για την μπιζνα της υποθεσης υπαρχει περιπτωση δυνιτηκης πωλησεις εως και 45 πλοιων για τις μπελαρα …και πολυ περισσοτερο για τις ευρωκορβετες …αυτα γιατι συνεχεια γραφω οτι πρεπει να γινουν επενδυσεις σε υποδομες ..εχουμε πραγματα να δωσουμε ελκυστικα σε παγκοσμιο επιπεδο για να συνεργαστουμε με μεγαλες δυναμεις σαν εταιροι …
παρατηρησεις : 32 κελια η φρεμμ η μπελ αγνωστο ακομα(δεν εχουμε τελικη διαμορφωση)
ram η φρεμ αγνωστο στην μπελ
ecm εχει η φρεμ αγνωστο στην μπελ
χρηματοδοτηση εχει η φρεμ αγνωστο η μπελ
η μπελ παιρνει αστερ 30 /15 κ σκαλπ κανενα camm er δεν παιρνει κ δε νομιζω να παρει.
οπως βλεπουμε λειπει κατι συμαντικο απο την μπελ.. τα παντα δεν εχουμε τελικη διαμορφωση παρα μονον την διαμορφωση του γαλλικου ναυτικου.
ΥΓ. μπορει να κραζουν τον φιλο ck για της υπερβολες του αλλα εδω εχει ενα δικιο ξερουμε οτι παει 2 δις το πλοιο αλλα διαμορφωση -χρηματοδοτηση τελικη δεν εχουμε.
Κάτι που πρόσεξα στην μακέτα της φωτογραφίας. Θα έχει 16 αντιπλοϊκούς? Εάν ναι μιλάμε για 2πλάσιους των αντίστοιχων πλοίων. Πολύ χρήσιμο, δεδομένου ότι όλες οι επιθέσεις θα πρέπει να είναι κορεσμού! Και αυτό ενώ θα μπορεί να φορτώσει και κανέναν ASROC!
Καλησπέρα σε όλους και καλή δύναμη να έχουμε.
Το πλοίο είναι καλό (FFGX) το κόστος είναι ανάλογο με αυτά που προσφέρει. Όπως μου έλεγε και ο παππούς μου το ακριβό είναι και φθηνό. Το θέμα του κόστους σαφώς δεν θα είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί διότι παρόλο που το USN επειδή την έχει πατήσει αρκετές φορές με νέες σχεδιάσεις οι οποίες στο τέλος βγαίνουν πιο ακριβές από ότι είχε προβλεφθεί φρόντισε να κινηθεί με ασφάλεια και να διαλέξει μια έτοιμη σχεδίαση με τροποποιήσεις η οποία μπορεί να του προσφέρει λιγότερο ρίσκο σε εκτροχιασμό της τιμής. Στο πρόγραμμα των LCS για ναυπήγηση 50 πλοίων είχε προβλεφθεί ότι το κόστος των πλοίων θα κόστιζε 230εκ $ ανά μονάδα με το κύριο πακέτο μάχης(όλα τα βασικά δηλαδή) και αυτά το έτος 2003 . Το έτος 2005 το κόστος εκτοξεύτηκε σε 380εκ$!! Και μετά μέσα στον ίδιο χρόνο το κόστος ανέβηκε αλλά 150 εκ$ ανά μονάδα(50 συνολικά)! Συν 30 εκ$ για κάθε mission pack που θα λάμβανε το κάθε πλοίο(συνολικά 3 mission pack σε κάθε μονάδα)! Οπότε αυτό μας κάνει να συμπεράνουμε αυτόματα ότι το κόστος ανά μονάδα για της FFGX δεν θα παραμείνει το ίδιο. Θα κινηθεί ανοδικά . Σε περίπτωση δικιά μας παραγγελιάς για 4 πλοία να υποθέσουμε το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εκτός αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μπούμε στην παραγγελία του USN. Η Σαουδική Αραβία παράγγειλε 4 MMSC από τις ΗΠΑ με κόστος 2 δις$(περίπου 500 εκ ανά μονάδα) το 2019. Το 2015 πλήρωσε 450 εκ για ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαμόρφωσης. Επιπλέον τα όπλα εκπαίδευση θα κοστίσουν 1,2 δις$(χωρίς το ελικόπτερο MH-60R τα οποία έχουν μπει σε ξεχωριστή παραγγελία).Σαν συμπέρασμα τα πλοία FFGX και Bel είναι στο ίδιο κόστος με παραπλήσιες ικανότητες.
Παρακολουθώ καιρό τώρα (αν όχι χρόνια) μια κόντρα για το ποια πλοία να πάρουμε και πολλά σχόλια αναφορικά με το ποιο είναι το καλύτερο για το ΠΝ και τις ανάγκες της χώρας. Γνώστης τεχνικών θεμάτων δεν είμαι, το ξεκαθαρίζω από την αρχή, αλλά νομίζω ότι πολλές φορές κοιτάμε το δέντρο (τεχνικές λεπτομέρειες και συγκρίσεις) και χάνουμε το δάσος (την πραγματικότητα) ως λαός.
1) Αναφορικά με τις Bel, και τους υπέρμαχους αυτών, αναφερόμαστε σε ένα πλοίο μακέτα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε αν ένα πλοίο μακέτα θα είναι καλό. Μπορεί ναι να είναι κορυφαίο, το καλύτερο, αλλά μπορεί και όχι. Η επιλογή του ως πλοίο εμπεριέχει ένα ρίσκο, που δεδομένων του μικρού αριθμού παραγωγής και της οικονομικής ένδειάς μας ως χώρα, αυξάνει το ρίσκο εκθετικά. Δεν θέλω να σκέφτομαι τις «παιδικές αρρώστιες» που μπορεί να βγάλει.
2) Αναφορικά με τις αμερικανικές FREMM, θεωρώ αστείο να πιστεύουμε ότι αν πούμε στους φίλους μας Αμερικανούς να μπούμε στην παραγγελία με 9, 12, 15 πλοία (ακόμα και οικονομικά να το αντέχαμε, που δεν το αντέχουμε) να δεχτούν και να μας πουν παιδιά εσάς περιμέναμε. Καταρχήν θεωρώ ότι η πρώτη σκέψη τους θα είναι να ξεφορτωθούν τίποτα αντίκες. Δεύτερον μιλάμε για παραδώσεις 2030+. Τρίτο και σημαντικότερο σε παραγωγή νέου πλοίου δεν θα μας έβαζαν ποτέ. Θα χάλαγαν την σούπα των συμμάχων τους Τούρκων, τις ισορροπίες στην περιοχή όπως το λένε. Τρίτον οι Αμερικάνοι εκ φύσεως είναι καλοί πωλητές και στο να κάνουν business, οπότε αν μυρίζονταν χρήμα και επιχειρηματική ευκαιρία θα είχαν έρθει ήδη. Συνεπώς κατ’ εμέ όσο υπάρχουν οι φίλοι τους οι Τούρκοι (και θα υπάρχουν παρά τα όποια νάζια τους κάνουν) οι Αμερικάνοι δεν θα μας βλέπουν ποτέ ως πιθανούς πελάτες αμυντικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Για να ξεφορτωθούν αντίκες καλοί θα είμαστε. Αλήθεια τι αποκομίσαμε από την αμυντική συμφωνία;
3) Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοράς άλλων πλοίων (π.χ. MEKO, Saar, F124, Absalon-Iver Huitfeldt και ό,τι άλλο θέλετε). Είναι γνωστό στην αγορά, στην πιάτσα, ότι θέλουμε να αγοράσουμε πλοία εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια. Αν κάποιος ήθελε να πουλήσει θεωρείτε ότι δεν θα είχε χτυπήσει την πόρτα; Ή περιμένουν να πάμε εμείς; Αν πιστεύετε το τελευταίο μάλλον δεν ξέρετε πως γίνονται οι business. Ειδικά οι Γερμανοί θα είχαν έρθει πριν ξεστομίσουμε το «θέλουμε να αγοράσουμε πλοία». Το ότι δεν έρχονται βέβαια έχει τους λόγους του. Πρώτον ποιος θέλει να μπλέξει με ένα κράτος μισο-χρεωκοπημένο; Δεύτερον δεν έχουμε και το καλύτερο όνομα στην πιάτσα, ούτε ως προς συμφωνίες μας, ούτε ως προς τις απαιτήσεις μας. Ακόμα και οι Ισραηλινοί μας ενοικίασαν 2-3 HERON όταν στους Τούρκους έχουν δώσει καμιά 10αριά πριν χρόνια και παράλληλα την τεχνογνωσία πάνω στην οποία έφτιαξαν και τα δικά τους.
Η ερώτηση είναι άρα τι κάνουμε τώρα; Δεν αγοράζουμε τίποτα;
Για να απαντήσουμε σε αυτό θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε κάποια δεδομένα. Καλώς ή κακώς τους Αμερικανούς καλό είναι να τους έχουμε κοντά μας και συμμάχους, αλλά δεν σκίζονται και για εμάς. Ούτε κανείς άλλος σκίζεται, αλλά εμείς τι θέλουμε; Τι συμμαχίες θέλουμε να αναπτύξουμε; Θεωρώ ότι η απάντηση σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Η μοναδική χώρα που μας υπερασπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, έστω και στα λόγια, έστω και με το αζημίωτο, είναι η Γαλλία. Όταν και αν τεθεί το ερώτημα Ελλάδα ή Τουρκία ποιος θα απαντήσει Ελλάδα; Οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισραηλινοί; Έστω και λεκτικά εγώ θεωρώ οι Γάλλοι. Επιπλέον λόγω συγκυριών θεωρώ ότι η Ιταλία είναι μια χώρα που πρέπει, θέλοντας ή μη, να αναπτύξουμε συμμαχία. Έχουμε κοινά συμφέροντα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταναστευτική πολιτική, αγροτική πολιτική κτλ), εντός Νομισματικής Ένωσης, ακόμα και στα ενεργειακά θέματα (κοιτάσματα, αγωγοί).
Δεδομένων αυτών λοιπόν θεωρώ ότι προκύπτει και η απάντηση στο τι αγοράζουμε.
Ιταλικές FREMM με αρκετά (αν όχι όλα) συστήματα γαλλικά και σε ότι διαμόρφωση θέλουμε. Είναι ένα πλοίο που εν τέλει μέχρι και οι Αμερικανοί δέχτηκαν ότι είναι το καλύτερο. Ένα πλοίο που αύριο μεθαύριο θα μπορούμε να βρούμε και ως μεταχειρισμένο, με αποθέματα ανταλλακτικών. Ένα πλοίο δοκιμασμένο. Ένα πλοίο που έτσι όπως πουλάει σίγουρα υπάρχει και θα υπάρξει έλεγχος τιμών. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με 2-3 αρχική παραγγελία και σιγά σιγά, αναλόγως των οικονομικών μας και των διαμορφώσεων που θέλουμε προχωράμε. Και σίγουρα θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και υποέργα εδώ.
Κοινώς στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Μέγα λάθος να μην προχωρήσει η αγορά όταν έπρεπε, και ας παίρναμε 1. Τώρα θα το είχαμε. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά και μακάρι κάποια στιγμή να δούμε το δάσος.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Βλέπω τα σχόλια.
Συμπέρασμα:
Από φύλλο μπόλικο, από τυρί, τίποτα !
Έχεις βούληση κατ αρχήν να κάνεις ασκήσεις στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη κι όχι σε ασκήσεις στο Σαρωνικό;
Έχεις βούληση να τις εκθέσεις σε κίνδυνο με σκοπό να δείξεις το αυτονόητο, ότι υπάρχεις σαν κράτος με σοβαρότητα;
‘Εχεις βούληση να συζητήσεις ΣΟΒΑΡΑ τα ανταλλάγματα για την εδώ κατασκευή των πλοίων και μελλοντικές αναβαθμίσεις /ναυπηγήσεις;
Έχεις το βιομηχανικό πλαίσιο ώστε απρόσκοπτα όταν ξεκινήσεις τις παραγγελίες να εξασφαλίσεις την έγκαιρη παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό;
Έχεις τη βούληση να εκπαιδεύσεις το προσωπικό να πολεμήσει – αν χρειαστεί- κι όχι να εξαντλείς την εκπαίδευση σε παρελάσεις , Ναυτικές Εβδομάδες και άλλες γιορτές;;
Έχεις τη βούληση να ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ την Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και να κρατήσεις τις αξίες και την βαρύτητα των προγόνων σου, ότι ”έχομεν πατρίδαν όταν έχομεν πλοία και θάλασσα”;;;
Αν έχεις έστω και μιά αρνητική απάντηση , απλά άστο…
αν παρουμε σαν ενδιαμεση λυση 2-4 AB flightI και αναβαθμισουμε μεκο με υποσυστηματα των ffgx τοτε λογικα θα μπορουμε να παμε σε μια παραγγελια 4+2+2. Αλλιως δεν εχει νοημα να αγορασουμε μια φρεγατα που θα την δουμε με ελληνικα χρωματα το 2035+. Οσον αφορα την fdi καταλαβαινουν ολοι οτι ο ανταγωνισμος ριχνει κοστος και κανει καποιες χαρες παραπανω.
Άσχετο με το θέμα αλλά φαίνεται πως εξετάζουμε σοβαρά το TAVOR X95
https://newpost.gr/amyna/5eb68b31a219e0fb4429dab8/oi-prohorimenes-syzitiseis-me-to-israil-gia-to-neo-ethniko-oplo-ton-enoplon-dynameon-tha-antikatastisei-to-g3
Το USN φημίζεται για τις υπερβάσεις κόστους στα προγράμματά του. Συνεπώς ας περιμένουμε για το τελικό κόστος. Επίσης πού έχει αναφερθεί πως οι Αμερικανοί πρώτα σε εμάς θα επιτρέψουν ναυπήγηση FFG(X) στα ναυπηγεία μας και φυσικά πού έχει αναφερθεί κόστος για τις FFG(X) Hel; Αν αυξηθεί η ταχύτητα και λάβει ένα hull mounted sonar τότε θα άξιζε να το σκεφτούμε για μετά το 2030 και αναλόγως του κόστους αγοράς/ναυπήγησης. Προς το παρόν ή Bel Hel ή S, διαλέχτε. :hmm: