Σε διπλωματία “ταχείας εξέλιξης” επιδόθηκαν Γερμανία και Βρετανία, καθώς ο νέος υπουργός Αμύνης John Healey, της κυβέρνησης των Εργατικών, ταξίδεψε στο Βερολίνο, όπου συνάντησε τον ομόλογο του Μπόρις Πιστόριους, για να συνυπογράψουν μια “αμυντική διακήρυξη” εμβάθυνσης της μεταξύ τους αμυντικής συνεργασίας.
Όπως αυτή καταγράφει, είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουν καλύτερα οι δύο πλευρές “τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να διασφαλίσουν τα κοινά τους συμφέροντα”, οπότε προωθείται μια στενότερη αμυντική συνεργασία, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ανατολική ζώνη του ΝΑΤΟ, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας κιόλας την ρωσική επιθετικότητα.
Οι άξονες τώρα της συνεργασίας που μπαίνουν σε προτεραιότητα είναι:
- Ενίσχυση αμυντικών βιομηχανιών και με διμερείς δράσεις και συνεργασίες, έρευνα και καινοτομία, αύξηση παραγωγής, αλλά και αγορές οπλικών συστημάτων.
- Ενίσχυση της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας, στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ, με βελτίωση της συνεργασίας στις προωθημένες δυνάμεις ξηράς και στα νατοϊκά σχέδια ανάπτυξης, ώστε να επαυξηθεί η αμυντική δυνατότητα της συμμαχίας. Εδώ αναφέρεται και ενίσχυση της συνεργασίας με τις 3 χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) στην πρωτοβουλία 3+3, δηλαδή μεταξύ τους και Βρετανίας-Γερμανίας-Καναδά
- Βελτίωση διαλειτουργικότητας ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών
- Αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών, όπως υβριδικός πόλεμος, κυβερνοπόλεμος, κλιματική αλλαγή κ.α.
- Υποστήριξη της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, εξαιτίας της απειλής που αντιμετωπίζει
- Δυνατότητα βαθιάς κρούσης ακριβείας, όπου εννοείται η ανάπτυξη από κοινού νέων τέτοιων όπλων.
Συνολικά οι δύο χώρες δηλώνουν τον μεταξύ τους συντονισμό και την επαύξηση της αμυντικής και γεωπολιτικής τους συνεργασίας. Αλλά αν αυτή εμπεριέχεται στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, είναι ευδιάκριτο πως και οι δύο κοιτούν και μια “επόμενη μέρα”, όπου ίσως το ΝΑΤΟ έχει αποδυναμωθεί, ή πληγεί από μια πιθανή αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ (αυτά δηλαδή που έχει υπαινιχθεί ο Τραμπ). Οπότε δομούν ισχυρότερες διμερείς και πολυμερείς σχέσεις άμυνας που θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη συμμαχική φιλοσοφία. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως αυτό γίνεται από 2 τόσο μεγάλες χώρες εντός Ε.Ε., με τη Γερμανία σε φάση επανεξοπλισμού και τη Βρετανία (επίσης να εξοπλίζεται) υπό νέα διοίκηση η οποία θέλει προσέγγιση με την Ευρώπη, μετά την περιπέτεια του Brexit.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!