Τις προτεραιότητές στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί τη αναλήψει της προεδρίας για το δεύτερο μισό του 2020 ανέλυσε η Γερμαννία.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Αμύνης κυρία Annegret Kramp-Karrenbauer ανέφερε στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης για την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στις 8 Ιουλίου, ότι θέλει να αυξήσει την δύναμη και να αναπτύξει μια “στρατηγική πυξίδα” για την άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Kramp-Karrenbauer κάλεσε για ευρωπαϊκή ενότητα και σαφήνεια στις αξίες, στα συμφέροντα και στις φιλοδοξίες της, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πασχίσει για να διευρύνει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της στην περιοχή των Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών εξαιτίας της “επιθετικής οικονομική και ιδεολογικής επέκτασης της Κίνας”.
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Γερμανία σε κοινή γραμμή για την Ευρώπη
Επιπλέον, ζήτησε την ανάπτυξη στον τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (Common Security and Defence Policy – CFSP) ώστε η Γερμανία και η Ε.Ε. να προβάλουν περισσότερη ασφάλεια στο εσωτερικό και καλύτερη διαχείριση των διεθνών κρίσεων, όπως επίσης και να προετοιμαστούν για το μακροπρόθεσμο μέλλον στη μετά-COVID-19 εποχή.
Σημείωσε πως το πρόγραμμα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας (Permanent Structured Cooperation – PESCO) για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ιατρικής Διοίκησης (EMC) είναι ένα σημαντικό βήμα για μια ευρύτερη συνεργασία. Η Γερμανία και οι συνεργάτες της δομούν την διοίκηση αυτή ως πυρήνα μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό να απλοποιήσουν τις διαδικασίες να οργνώσουν, να μεταφέρουν από ξηράς, αέρος ή θαλάσσης και να αναπτύξουν στο πεδίο ιατρικές μονάδες για να αντιμετωπίσουν επιδημίες και πανδημίες.
Κροατική προεδρία της ΕΕ: Στήριξη στην Ελλάδα, προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης
Το πρόγραμμα EMC ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και περιλαμβάνει την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία,το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία και έχει σκοπό να δώσει στην Ε.Ε. την ικανότητα να αντιμετωπίσει έκτακτα ιατρικά περιστατικά με την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της στρατιωτική ιατρικής της.