Κοινή πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της Χριστιανoδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) για την στήριξη της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων όπλων αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Η ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης, η οποία είχε αρχικά «απειλήσει» να καταθέσει δική της πρόταση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, τελικά προσχώρησε στην πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), αφού προηγουμένως επέβαλε αλλαγές και προσθήκες.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ η Bundestag, η πρόταση προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και περίπλοκων συστημάτων (…) χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την ανθρωπιστική υποστήριξη των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.
Τα κόμματα ζητούν ακόμη η κυβέρνηση να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο CDU/CSU σηματοδοτούν ότι εγκρίνουν και την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Bundeswehr.
Η αλλαγή στάσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών οφείλεται ωστόσο κυρίως στην «στροφή» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε ό,τι αφορά την παράδοση βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό. Αρχικά ο κ. Σολτς επέμενε ότι «κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Όμως τελικά έκανε στροφή, εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης και κυρίως των κυβερνητικών του εταίρων.
Η κοινή πρόταση που ψηφίζεται σήμερα καταδεικνύει ακριβώς πόσο ισχυρή ήταν η πίεση υπό την οποία ο καγκελάριος αναθεώρησε την στάση του. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, όταν ο κ. Σολτς ανακοίνωσε, προχθές, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD την απόφασή του, κάποιοι βουλευτές δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.
«Πολύ ράθυμος, πολύ διστακτικός, υπερβολικά λιγομίλητος – η δημόσια εικόνα του καγκελάριου τις τελευταίες εβδομάδες ήταν καταστροφική. Οι βουλευτές του SPD εμφανίζονταν όλο και πιο ενοχλημένοι (…). Τώρα, όμως, ο καγκελάριος βρήκε ξεκάθαρες λέξεις. Ήταν μια ομιλία με την οποία ο κ. Σολτς προφανώς ήθελε να απομακρύνει τους φόβους των βουλευτών του και να τους εμφυσήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση», αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο μαρτυρίες συμμετεχόντων στη συνεδρίαση. «Φέρουμε ευθύνη και κάποιες φορές έχει θύελλα. Αλλά είμαστε καλό σκαρί», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ ο βουλευτής του SPD και πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ του επισήμανε ότι αυτή η ομιλία έπρεπε να είχε γίνει δημόσια, όχι σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της CSU Μάρκους Ζέντερ, παρά το γεγονός ότι έδωσε τελικά την στήριξή του για την υιοθέτηση της πρότασης, ξεκαθάρισε ότι είναι «λιγότερο ευφορικός» από ό,τι οι Πράσινοι και το FDP, καθώς ανησυχεί για τον κίνδυνο η Γερμανία να παρασυρθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Φυσικά θα βοηθήσουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούμε ξαφνικά οι ίδιοι σε πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, ως ελεύθερη Δύση, πρέπει να σταματήσουμε την επιθετικότητα», δήλωσε στην Nürnberger Nachrichten. Ο κ. Ζέντερ, αναφερόμενος στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, έκανε λόγο για έναν «παράλογο ηλικιωμένο, για τον οποίο είναι πιο σημαντικές οι αμοιβές από την τιμή του αξιώματός του» και τόνισε ότι αυτό είναι επιβλαβές για τη Γερμανία και το SPD θα πρέπει να τον απομακρύνει. Αντιθέτως, υπερασπίστηκε την πρώην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λέγοντας ότι «προσπάθησαν να διατηρήσουν την ειρήνη και να κρατήσουν ζωντανές τις συνομιλίες με τη Ρωσία».
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις στη Βουλή, χαρακτήρισε «σωστό βήμα» την απόφαση για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχθηκε, «τα βήματα που κάνει η Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο είναι στην διακριτική ευχέρεια του Βλαντίμιρ Πούτιν και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα». Τόνισε ωστόσο ότι «οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αφεθούν να παλεύουν μόνοι». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, «έχει την ευθύνη από τη μία πλευρά να καθιστά σαφείς τους κινδύνους και από την άλλη να μην προκαλεί πανικό».
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα επισκέψεις στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες στα σύνορα Σλοβακίας – Ουκρανίας ότι «η Γερμανία δεν χρειάζεται να κρύβει αυτά που προσφέρει σε οικονομικό, ανθρωπιστικό και κυρίως στρατιωτικό επίπεδο». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θεωρεί κατανοητό το γεγονός ότι κάθε παράδοση οπλισμού εξετάζεται ενδελεχώς πριν εγκριθεί.
Οταν αποσυρθουν ολες οι S οι 10 εκτοξευτες (και της μπουμπουλινας) ΜΚ-29 έχουν πεδιο δοξης λαμπρο σαν σαν αντιαεροπορικες και για στοχους επιφανειας, με βαση τα νησια μας και συμπληρωματικα στα ηδη υπαρχοντα συστημματα βελος, που νομιζω στην εκδοση RIM-7Μ δεν μπορουν να πληξουν και στοχους επιφανειας. Αν ισχυει οτι έχουμε μεγαλο αποθεμα RIM-7P τοτε ειναι μια πολυ καλη λυση να προωθηθουν στα νησια και για αντιαεροπορικο-αντιβληματικο-αντι-Uav-Ucav ρολο, αλλα και για αντιαποβατικο ταυτοχρονα.
Αν κατακορυφα σε αντιαεροπορικη χρηση φτανουν τα 18 χιλιομετρα, τοτε σαν αντιαποβατικα παραλληλα με τη θαλασσα σιγουρα θα εχουν μεγαλυτερη ισως και 25.
Πολυ χρησιμη προσθηκη στη πρωτη γραμμη των νησιων και με 2πλο ρολο (αερος-επιφανειας).
Πολύ καλή αναδημοσίευση, με πολύτιμο τεχνικό υπόβαθρο και αξιόπιστη σκιαγράφηση της εξελικτικής πορείας. Χωρίς αυτό το υπόβαθρο οι επίκαιρες συζητήσεις για το ΠΝ στερούνται επαρκούς ερείσματος: Αν δεν γνωρίζουμε τι δυνατότητες (δεν) έχουμε, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία των αναβαθμίσεων.
Το βαρύ σφάλμα της επιλογής των Mk.48 VLS αντί των Mk.41 VLS για τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ νομίζω ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό σε πλήρη έκταση. Ως συνήθως, η γυφτιά της τελευταίας στιγμής, ενδημικό χαρακτηριστικό ακόμη και στις πλέον επιτυχείς ελληνικές αμυντικές προμήθειες (βλ. και θερμικό των Leo 2HEL) κάποτε πληρώνεται …
Το site καταρρέει.
Διαρκώς αυτό το μήνυμα:
Error 524 Ray ID: 5ab25359edbb9e55 • 2020-06-29 20:16:30 UTCA timeout occurredΑδυνατεί να φορτώσει. Δεν παίρνει τα σχόλια.
Ακούστε για μια φορά τις συμβουλές αγαπημένων φίλων και μην αλλάζετε κάτι που δουλεύει περίφημα. Από τότε που βάζετε δύο – τρία άρθρα πέραν αυτού που ο αναγνώστης επιλέγει να ανοίξει, σε παράθεση από κάτω, ο ιστότοπος έχει γίνει αφόρητος. Είναι πλέον ψυχική φθορά η ενασχόληση με σχόλια. Προ ολίγου έχασα οριστικά ένα εκτενές που μόλις είχα γράψει … Μάλλον πίσω στην έντυπη ΠΤΗΣΗ, και για την καθημερινότητα κάποια βασικά αερονέα από ξένα ιστολόγια είναι, φαίνεται, η εναλλακτική λύση …
Με τόσα πολλά ΜΚ με έπιασε πονοκέφαλος.
Αυτό ήταν όντως άρθρο αντάξιο της ΠΤΗΣΗΣ
Ευχαριστώ πολύ ΠΤΗΣΗ για την απάντηση στην ερώτηση μου και την ενημέρωση σε σχέση με τον πύραυλο και τον εκτοξευτή.
Έχω άλλες δύο ερωτήσεις:
α)Πόσο θα κόστιζε η μετατροπή ενός πυραύλου με την προσθήκη στο πίσω μέρος του βλήματος της συσκευής JVC (Jet Vane Control);
(Με δεδομένο ότι στο οπλοστάσιο του ΠΝ υπάρχουν περίπου 240 πύραυλοι sea sparrow και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον από άλλη πλατφόρμα. Να θυμίσω ότι στο αγαπητό Ισραήλ αξιοποιούν οτιδήποτε έχουν στο οπλοστάσιο τους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν.)
β)Πόσο κοστίζει ένας εκτοξευτής Mk48 στην έκδοση Mod 2 με 16 μονά κάνιστρα σε 4 σειρές και κατακόρυφη έξοδο αερίων;
Καλημέρα σε όλους.
Πολύ καλό άρθρο. Μερικές όμως επισημάνσεις:
ΜW-08
To παρόν άρθρο δείχνει μια αντίφαση με σχόλιο σας όπου είπατε ότι η διαδικασία στοχοποίησης για τους ESSM στις ΜΕΚΟ-200ΗΝ διεξάγεται μόνο από το DA-08. Η αλήθεια είναι κατά την γνώμη μου, πως και τα 2 δύνανται να το πράξουν, με διαφορετικές επιδόσεις φυσικά.
WM-25 & STIR
Διορθώστε αν κάνω λάθος, αλλά η (άνω) κεραία του WM-25 δύναται και εκείνη να παρέχει 2η πηγή κατάγαυσης (CW), πέραν του STIR. Φτάνει να είναι εγκατεστημένος ο πομπός εκπομπής. Με άλλα λόγια, οι Kortenaer μπορούν να κατευθύνουν πυραύλους εναντίον 2 εναέριων στόχων ταυτόχρονα, φτάνει να είναι εγκατεστημένος πομπός καταύγασης και στην άνω κεραία του WM-25. Mπορείτε να το διευκρινίσετε αυτό;
Οι εμβέλειες των 2 συχνοτήτων του STIR, Ι & Κ, αφορούν στην εμβέλεια εγκλωβισμού του στόχου και όχι στην εμβέλεια καταύγασης η οποία παρέχεται από ξεχωριστό πομπό εκπομπής και είναι ίδιος σε όλα ραντάρ του ΝΑΤΟ, είτε WΜ-25/STIR, είτε SEAGURAD (TDK), είτε SKYGUARD/ΒΕΛΟΣ (ΠΑ) κλπ.
Κατά την γνώμη μου, μεσοπρόθεσμα το ΠΝ θα πρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός εκτοξευτή ΜΚ-29 για NSSM στον Προμηθέα, σε συνδυασμό με ραντάρ από τις όποιες Kortenaer αποσυρθούν ή από ραντάρ που περισσέψουν από τον εκσυγχρονισμό τον ΜΕΚΟ, συν ένα CMS, νέο ή ένα TACTICOS-FD από Combattante-IIIA MLU ή HSY-56A. Με βάση τις απειλές, ο Προμηθεύς χρειάζεται αναβάθμιση του οπλισμού του και ο ΜΚ-29 είναι μια σοβαρή ενίσχυση.
Για όσους αναρωτιούνται, το EoL και ΕoS τους λέει κάτι ?
Ομολογω δεν ειμαι ειδικός στα θέματα εξοπλισμών. Αλλα θυμάμαι στην παρουσίαση των ΜΕΚΟ ότι βασικό στοιχείο της σχεδίασης ήταν οτι τα συστήματα είναι τοποθετημένα σε κιβώτια που μπορούν να εναλλαχτούν ή να εξιχρονιστούν εύκολα. Νομίζω οτι το Μ του ΜΕΚΟ είχε ακριβώς αυτή την σημασία (modular η κάτι τέτοιο) και θυμάμαι στα τότε infografics τα οπλικά σύστηματα με κοντέινερ στις βάσεις τους να προεκτίνονται πάνω απο το σκάφος σε ένδειξη εναλλαξιμότητας. Με αυτή την λογική δεν μπορεί να αλλαχτεί το module του ΜΚ 41 με του ΜΚ48; Προφανώς το κόστος του γεμίσματος είναι το βασικό αλλά βλέπω και αναφορές σε κόστη εργασιών που τουλάχιστον ακυρώνουν την λογική των ΜΕΚΟ;
Μια ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε ο MK-48 αντί του MK-41 για της MEKO; Και αν γίνεται ο MK-(8 να αντικατασταθεί με τον NK-41 η τον MK-56;
Ίσως ακουστεί λίγο τρελή ιδέα, αλλά δε θα μπορούσε να μπει δεύτερος Mk-29 πάνω στο υπόστεγο Ε/Π των εκσυγχρονισμένων S, με τις πρόσθετες κεραίες των STIR τοποθετημένες ακριβώς από πίσω; Τα βάρη του εξοπλισμού δεν ακούγονται απαγορευτικά, και θα ενίσχυε θεαματικά την αυτοπροστασία των σκαφών αν μπορούσε να υποστηριχθεί από ΣΕΠ των πλοίων.
Φυσικά η εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας εξαρτάται και από το χρόνο διατήρησης αυτών των σκαφών. Πάντως κι η μελλοντική αξιοποίηση των εκτοξευτων για προστασία στόχων εδάφους δεν ακούγεται καθόλου παράλογη.