Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να υπαγορεύσει τους όρους οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε σήμερα από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα κερδίσει» ανέφερε επίσης ο Σολτς την ίδια ομιλία.
Σημείωσε δε δηκτικά για την πορεία του πολέμου :«Η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας φαίνεται πιο μακριά τώρα από ό,τι στην αρχή του πολέμου».
Αν υπάρχουν αρκετοί – μέσα και έξω από την Ευρώπη – οι οποίοι συζητούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, ο Σολτς εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε μία τέτοια πιθανότητα.
Ζελένσκι για Μακρόν: Κάνει διαμεσολάβηση με τη Ρωσία υποσχόμενος ουκρανικές παραχωρήσεις
«Δεν θα υπάρξει ειρήνευση που θα την υπαγορεύσει η Ρωσία», πρόσθεσε ο Σολτς.«Η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί αυτό, ούτε και εμείς».
Στη συνέχεια δε της ομιλίας του εκτίμησε ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να διαπραγματευτεί σοβαρά μόνο όταν αποδεχθεί ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, καθιστώντας τη συνεχιζόμενη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία απαραίτητη, είπε.
Καμία αναφορά του γερμανού ηγέτη στην αποστολή τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
Ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος μάλλον απογοήτευσε όσους περίμεναν να απαντήσει στα συνεχή και πιεστικά αιτήματα της Ουκρανίας για παράδοση περισσότερων όπλων στο Κίεβο.
Θυμίζουμε ότι το Κίεβο έχει ζητήσει μεταξύ άλλων γερμανικά ΤΟΜΑ οχήματα Marder καθώς και άρματα μάχης Leopard, αλλά όπως τον κατηγορεί και η ίδια η γερμανική αντιπολίτευση, ο καγκελάριος Σολτς φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει – τουλάχιστον ακόμη – κάποιο από αυτά πιεστικά αιτήματα.
Η Γερμανία αποφασίζει άμεσα για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα σχολίασε σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα για το Κίεβο:
«Εκτιμάμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από τη γερμανική κυβέρνηση για να βρεθούν βαριά όπλα» ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί, δήλωσε.
«Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό είναι τόσο περίπλοκο», τόνισε ωστόσο με νόημα.
Η στάση του κ. Σολτς ίσως υποδηλώνει ότι οι έντονες ζυμώσεις που υπάρχουν παρασκηνιακά για τον τερματισμό του πολέμου – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Οπότε και ο ίδιος κατά κάποιον τρόπο θέλει να δείξει ότι αυτή τη στιγμή έχει σημασία ο δρόμος προς την ειρηνευτική διαδικασία και όχι αποστολή επιπλέον όπλων.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, Ιταλία και εσχάτως η Ουγγαρία καλούν και επισήμως τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών άμεσα.
Επιπλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να δράσει πιο αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκεχειρία στην Ουκρανία.
Ιταλία και Ουγγαρία ζητούν από την ΕΕ να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Όσο για τον πρόεδρο Μακρόν, μετά το δημόσιο “άδειασμά του” από τον ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία, έχει αναδιπλωθεί αλλά παραμένει ιδιαίτερα ενεργός για την αναζήτηση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Και αυτό, γιατί ο πόλεμος έχει αρχίσει να κοστίζει πολύ ακριβά σε όλη την Ευρώπη, με τις συνέπειες να γιγαντώνονται καθημερινά και να απειλούν πλέον την κοινωνική συνοχή των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)