Το Βερολίνο έχει κάνει μια ξεκάθαρη στροφή στην αμυντική του πολιτική, βάζοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση και αναβάθμιση του Στρατού της χώρας. Παράλληλα, η παρούσα γερμανική κυβέρνηση δείχνει σαφώς πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα που άπτονται την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ από τις κυβερνήσεις της κ. Μέρκελ. Κάτι που δικαιολογείται από τις τεκτονικές εξελίξεις που επέφερε στη γεωπολιτική σκακιέρα η ρωσική εισβολή και η οποία φαίνεται ότι αφύπνησε τη γερμανική πολιτική σκηνή.
Λαμβάνοντας αυτά υπ’όψιν, ίσως δεν θα ‘πρεπε να μας αιφνιδιάζει η δήλωση του αρχηγού του γερμανικού Στρατού, Υποστρατήγου Άλφονς Μάις, ότι στόχος της Γερμανίας είναι να διαθέτει μέχρι το 2025 την καλύτερα εξοπλισμένη (ευρωπαϊκή) μεραρχία στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι αρχικά το Βερολίνο θα παρέχει στο ΝΑΤΟ δύο ταξιαρχίες, αργότερα άλλη μία και τέλος μία τέταρτη, την οποία θα απαρτίζουν ολλανδοί στρατιώτες με τα δικά τους μέσα. Σημείωσε ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι ο επαρκής εφοδιασμός ενός τόσο μεγάλου σχηματισμού με όπλα και πυρομαχικά.
Και αυτό γιατί όπως ανέφερε ο Μάις, αυτή τη στιγμή η Δύση πασχίζει να τροφοδοτεί επαρκώς την πολεμική μηχανή της Ουκρανίας, οπότε υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη όπλων και πυρομαχικών. Πάντως ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, σημειώνοντας επίσης ότι το Βερολίνο θέλει να έχει ακόμη μία μεραρχία πλήρως “μάχιμη” μέχρι το 2027.