Η γερμανική απαγόρευση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία που επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εχει προκαλεσει αυξανόμενες διπλωματικές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου.
Ο λόγος είναι ότι το εμπάργκο αυτό επηρεάζει δυνητικά και τις πωλήσεις της βρετανικής BAE Systems που θα αδυνατεί να προμηθεύσει μερικά εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει κι η Γερμανία.
Τα αεροσκάφη έχουν βέβαια παραδοθεί ήδη. Όμως Η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συντήρησης και της υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών της Σαουδικής Αραβίας.
Η κίνηση του Βερολίνου να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ συνεπάγεται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου οι Σαουδάραβες να μην μπορούν πλέον να πετάξουν με τα αεροπλάνα τους, με αποτέλεσμα ζημιές εκατομμυρίων λιρών σε ρήτρες για την βρετανική εταιρεία.
Παρόλο που η βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο αποθέματος ανταλλακτικών για να υποστηρίξει τα 72 αεροσκάφη του τύπου, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.
Η Μέρκελ “προσυπογράφει” τα στρατιωτικά σχέδια του Μακρόν για την ΕΕ
Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times είναι ότι η έλλειψη ομοφωνίας στην Ευρώπη σχετικά με τους κανόνες για τις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων κάνει ζημιά στον τομέα αυτό συνολικά σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες της ηπείρου.
Επιπλέον, κινδυνεύει να υπονομευθεί η πρόσφατη προσπάθεια για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, την οποία ανέδειξαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ως έναν βασικό στόχο προτεραιότητας.
Το πρόβλημα αυτό επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, λέγοντας ότι χωρίς μια «κοινή κουλτούρα εξαγωγής όπλων», η Ευρώπη «θα δυσκολευθεί στην ανάπτυξη κοινών συστημάτων όπλων. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έναν ευρωπαϊκό στρατό και […] για ανάπτυξη όπλων από κοινού αν δεν είστε διατεθειμένοι πρώτα να ακολουθήσετε μια κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων».
Η Rheinmetall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία
Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο Μέρκελ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν αναγνώρισε ότι η προσέγγιση της Γερμανίας όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων πρέπει να αλλάξει. «Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι είμαστε πιο ηθικοί από τη Γαλλία ή έχουμε μια βαθύτερη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα απ’ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να επικαλεστούμε πολιτική δύναμη για μια αξιόπιστη, κοινή γραμμή, η οποία συνδέει την ασφάλειά μας αλλά και τα ανθρωπιστικά μας συμφέροντα – όπως κάνουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας».
Η συγκεκριμένη απαγόρευση που ήταν μονομερής απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε απογοήτευση όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε άλλους συμμάχους της όπως την Γαλλία, επειδή καλύπτει όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που περιλαμβάνουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται στη Γερμανία.
Για το πρόβλημα αυτό είχε τοποθετηθεί δημόσια σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τομ Έντερς, διευθύνοντας σύμβουλος της Airbus: «Μα οδηγεί στα πρόθυρα της τρέλας εδώ στην Airbus αφού εδώ και χρόνια όταν υπάρχει ακόμα και μόνο ένα μικρό γερμανικό απάρτιο που περιλαμβάνεται σε ένα σύστημα, για παράδειγμα σε ελικόπτερα, δίνει το δικαίωμα στη γερμανική πλευρά να ακυρώνει την πώληση ενός γαλλικού ελικοπτέρου.»
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε υπογραψει μνημόνιο πρόθεσης τον περασμένο Μάρτιο για να πουλήσει άλλα 48 Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, επιπλέον των 72 που έχει ήδη πουλήσει το 2007.
Αν και η αξία της σύμβασης δεν αποκαλύφθηκε, η παραγγελία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια λίρες. Προφανώς αυτή η σύμβαση αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, η η γερμανική απαγόρευση των εξαγωγών έχει επηρεάσει και την προμήθεια των προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας Meteor προς τη Σαουδική Αραβία.
Ο Meteor είναι ένα πολυεθνικό πρότζεκτ. Συναρμολογείται από την MBDA που αποτελεί μια κοινοπραξία της πολυεθνικής Airbus, της βρετανικής BAE Systems και της ιταλικής Leonardo, ενώ το σύστημα πρόωσης και η πολεμική κεφαλή κατασκευάζονται στη Γερμανία.
Η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση του METEOR στη Σαουδική Αραβία