Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε σήμερα έκκληση για μια σαρωτική μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε οι χώρες με χαμηλό εισόδημα που είναι ευάλωτες σε κλιματικές καταστροφές να μπορέσουν να λάβουν κατάλληλη χρηματοδότηση από πλουσιότερες χώρες.
Απευθυνόμενος σε μια διάσκεψη στη Γενεύη για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, ο Γκουτέρες είπε πως το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει υποστεί στρέβλωση προς όφελος των πλούσιων χωρών και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη διανομή των πόρων.
“Είναι πολύ σαφές πως το παρόν σύστημα είναι προκατειλημμένο“, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια κριτική με σκληρά λόγια αυτού που αποκάλεσε “ηθικά διεφθαρμένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα“.
“Το σύστημα επινοήθηκε από μια ομάδα πλούσιων χωρών και φυσικά βασικά ωφελεί πλούσιες χώρες.”
Ο Γκουτέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές δίπλα στον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος είπε πως το Πακιστάν χρειάζεται 8 δισεκ. δολάρια από τη διεθνή κοινότητα τα επόμενα τρία χρόνια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων και την καταστροφή κρίσιμων υποδομών.
“Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική δανείων και πρέπει να διασφαλίσουμε πως η ελάφρυνση του χρέους θα παρέχεται αποτελεσματικά από το σύστημα ακόμη και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος που είναι στο χείλος πολύ δύσκολων, πολύ δραματικών καταστάσεων, περιλαμβανομένης της αναστολής πληρωμών“, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν στο περιθώριο της διάσκεψης, δεν έχει εγκρίνει ακόμη την αποδέσμευση 1,1 δισεκ. δολαρίων που επρόκειτο αρχικά να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο πέρυσι με αποτέλεσμα το Πακιστάν να διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για την κάλυψη μόνο των εισαγωγών ενός μήνα.
Εκφράζοντας απογοήτευση για την απραξία των διεθνών δανειστών και τις μηδαμινές επενδύσεις για την αντιμετώπιση κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ο Γκουτέρες ζήτησε η ευαλωτότητα των χωρών να λαμβάνεται υπόψη όταν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί παρέχουν χρηματοδότηση κάτω από το επιτόκιο της αγοράς.
“Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημά μας έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει υπόψη την ευαλωτότητα και όχι μόνο το ΑΕΠ όταν λαμβάνονται αποφάσεις για προνομοιακή χρηματοδότηση χωρών σε όλο τον κόσμο“, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.