Την προσεχή Κυριακή οι βούλγαροι πολίτες καλούνται να προσέλθουν για τρίτη φορά φέτος στις κάλπες για να αποφασίσουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, η οποία ταλανίζεται από ένα ισχυρό και ιδιαίτερα φονικό κύμα της πανδημίας.
Οι δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τον Απρίλιο και κατόπιν τον Ιούλιο του 2021, δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, έναν χρόνο μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της διαφθοράς και εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ, του πρωθυπουργού σχεδόν για μια δεκαετία.
Αν και το συντηρητικό κόμμα του κ. Μπορίσοφ, 62 ετών, αναμένεται να αναδειχθεί ξανά πρώτο, με το 24% των ψήφων, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, εκτιμούν αναλυτές.
Το πεδίο είναι ελεύθερο για τις άλλες παρατάξεις, ιδίως για δυο φρέσκους πολιτικούς, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον Ασέν Βασίλεφ, σαραντάρηδες επιχειρηματίες με πτυχία του Χάρβαρντ.
Δημοφιλείς υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους κίνημα, που βάπτισαν «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Κεντρικό σύνθημά τους; «Διαφθορά μηδέν».
Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές, να οδεύουν να συγκεντρώσουν το 16% των ψήφων.
Η χώρα στην οποία ελάχιστοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19
Η Βουλγαρία είναι το κράτος με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και εβδομάδες, τα πτώματα στοιβάζονται στα νεκροτομεία, ενώ στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών είναι οξύτατες.
Η Σόφια απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση να της προσφερθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ, βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, την ώρα που πάνω από τα τρία τέταρτα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων της αρνούνται να εμβολιαστούν.
Πάντως ακόμη και τώρα, όπου η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή, επιδημιολογικά κατάσταση, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, λόγω του φόβου ότι θα αποδοκιμαστούν από ένα εκλογικό σώμα ήδη κουρασμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποφάσισε να υιοθετήσει το υγειονομικό πάσο παρά μόνο τον Οκτώβριο. Πλέον χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης και ανάρρωσης ή βεβαίωση τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα για να μπει κανείς σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή αθλητικά κέντρα.
Αλλά το μέτρο δεν τόνωσε παρά μόνο προσωρινά την εκστρατεία ανοσοποίησης, ενώ προκάλεσε την οργή των αντιρρησιών και των αρνητών.