Ένα νέο όχημα παρουσιάσε η General Dynamics Land Systems στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Detroit στις 23 Απριλίου, κατά την επίσκεψη του Ryan D. McCarthy, πολιτικού προϊσταμένου του Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και του στρατηγού Joseph M. Martin, υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να κατασκευάσει άρματα μάχης – ρομπότ!
Οι δύο επίσημοι του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης επισκέφθηκαν τις ημέρες εκείνες εγκαταστάσεις των βιομηχανιών της General Dynamics και της BAE Systems στο Detroit για να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών διαφόρων αμυντικών προγραμμάτων που συνεχίζονται παρά τους περιορισμούς από τα μέτρα για τον Covid-19.
Μεταξύ των οχημάτων που παρουσιάστηκαν στους δύο επισήμους, ήταν κι ένα ελαφρύ άρμα μάχης ή “όχημα ικανό να παράσχει άμεσα πυρά μεγάλου διαμετρήματος υπό θώρακα διατηρώντας την απαραίτητη κινητικότητα σε ανώμαλα εδάφη και διάφορες καταστάσεις” όπως χαρακτηρίστηκε. Το όχημα, που στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, εμφανίζεται να έχει βάρος 35-40 τόνους, έφερε πύργο με πυροβόλο των 105, αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του Συγκροτήματος Μάχης της Ταξιαρχίας Πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ ( Infantry Brigade Combat Team – IBCT ) και αποκαλείται MFP από τα αρχικά Mobility-Protection-Fire Power (όχημα μάχης Κινητικότητας-Προστασίας-Ισχύος Πυρός).
Όπως αποκαλύπτεται, ο Στρατός των ΗΠΑ σκέφτεται να επαναφέρει το ελαφρύ άρμα μάχης στο δόγμα επιχειρήσεων του μέλλοντός του. Σώμα με μεγάλη εμπειρία σε επιχειρήσεις που απαιτούσαν κινητικότητα, ο Αμερικανικός Στρατός υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην παράταξη αρμάτων μάχης στο οργανόγραμμά του. Από τη δεκαετία του 1920 τα άρματα μάχης διακρίνονταν σε ελαφρά, μέσα και βαρέα, με τα πρώτα να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις αναγνωρίσεως και υποστήριξης πεζικού, τα δεύτερα να επωμίζονται αποστολές που παραδοσιακά ανήκαν στο ιππικό κρούσης και τα τελευταία, πιο σπάνια σαν μοντέλα, να δρουν ως φορείς βαρέως πυροβολικού για βολές ευθυτενούς τροχιάς καταστρέφοντας εχθρικές οχυρές θέσεις ή εχρθικά βαρέα άρματα. Η διάκριση αυτή ατόνησε σταδιακά από τη δεκαετία του 1950 και η χρήση τους περιορίστηκε από τη δεκαετία του 1970 που τα τελευταία ελαφρά (Μ-41 Bulldog) αποσύρθηκαν (10 χρόνια μετά την απόσυρση των βαρέων αρμάτων M-103) αφήνοντας μόνο κάποια δείγματα για ειδικές αποστολές (περίπτωση Μ-551 Sheridan).
Ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί τα μεσαίας κατηγορίας Κύρια Άρματα Μάχης από τότε, βασιζόμενος στη σειρά “Patton” (M-47, M-48, M-60) και κατόπιν όλο και περισσότερο στα M-1 Abrams. To Σώμα Πεζοναυτών ήταν το τελευταίο που χρησιμοποίησε άρμα με πυροβόλο των 105 mm σε πολεμική επιχείρηση (“Ξίφος της Ερήμου”, Ιράκ 1991) λίγο πριν τα αποσύρει. Για 30 σχεδόν χρόνια το Abrams είναι το μοναδικό άρμα μάχης σε αμερικανική υπηρεσία αλλά αυτό φαίνεται πως αλλάζει πολύ σύντομα.
BAE και General Dynamics “κονταροχτυπιούνται” για το νέο ελαφρύ άρμα μάχης του Αμερικανικού Στρατού