Σε πιο χαλαρό ύφος είχαν χθες συνάντηση στη Γερμανία, οι υπουργοί Αμύνης Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιέν Λεκορνί, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσημη γαλλογερμανική σύνοδο Άμυνας τον Αύγουστο. Η ουσία βέβαια της συνάντησης είναι το τι θα γίνει με τα αμυντικά προγράμματα που συνεργάζονται οι δύο χώρες, τα οποία είτε έχουν “κολλήσει” είτε παραμένουν σε φάση εξέλιξης αλλά με πολλά ζητήματα προς επίλυση.
Έτσι έχουμε το βασικό πρόγραμμα του FCAS, μαχητικού 6ης γενιάς, όπου η Γαλλία μέσω Dassault, διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του, κάτι που ενοχλεί τη Γερμανία, καθώς δεν θα ωφεληθούν εξίσου οι δικές της εταιρείες από τα σχετικά κονδύλια. Εδώ απαιτείται να ολοκληρωθεί το σετ των προδιαγραφών, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή πρωτοτύπου για να δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες.
Ακολουθεί το πρόγραμμα του νέου άρματος μάχης, MGCS, που υποτίθεται θα αντικαταστήσει τα γερμανικά Leopard 2 και τα γαλλικά Leclerc, και μετέχουν με ίδια ποσοστά οι Rheinmetall, Thales, και οι δύο “πλευρές” της κοινοπραξίας KNDS, δηλαδή το γαλλικό και το γερμανικό γκρουπ τους. Εδώ χρειάζεται να καθοριστεί και ένας αρχικός όγκος παραγγελιών από κάθε χώρα. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν και το εργοστάσιο της Rheinmetall, όπου τους υποδέχθηκε ο επικεφαλής του ομίλου, Armin Papperger.
Επίσης συνεργασία υπάρχει σε διάφορα προγράμματα, όπως το European Long Range Strike Approach (ELSA) για παραγωγή πυραύλου cruise επίγειας εξαπόλυσης, όπου μετέχει και η Βρετανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία. Το βλήμα θεωρητικά θα μπορεί να οπλιστεί και με πυρηνική κεφαλή γαλλικής παραγωγής, ώστε το Παρίσι να αποκτήσει και ένα ακόμη στρατηγικό όπλο.
H γαλλογερμανική συνεργασία σε αμυντικά ζητήματα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για τις ίδιες τις δύο χώρες, αλλά και για πολλές ακόμη στην κεντρική Ευρώπη, όπου αναμένουν τις τεχνολογικές εξελίξεις για να παραγγείλουν τα σχετικά συστήματα, αλλά και για να μετέχουν ως υποκατασκευαστές. Καθώς όλοι αναγνωρίζουν πόσο κοστοβόρα είναι η ανάπτυξη νέων όπλων, άρα χρειάζεται κεντρικές πρωτοβουλίες και γενικότερη συνεργασία-συμπαραγωγές για να μειωθεί και το τελικό κόστος ανά μονάδα.