Η έλλειψη ενός ειδικευμένου όπλου καταστολής/καταστροφής αεράμυνας στο οπλοστάσιο του Rafale, όπως ο πύραυλος AGM-88 HARM (και τα εξελικτικά παράγωγά του) σε αμερικανικά και δυτικά αεροσκάφη, είναι κάτι που δεν έχει περάσει φυσικά απαρατήρητο στην μέχρι στιγμής καριέρα του γαλλικού μαχητικού 4+ γενιάς.
Οι Γάλλοι βέβαια επιμένουν ότι η «αμερικανική μέθοδος» δεν είναι η μοναδική που υπάρχει και αντιτείνουν ότι ο συνδυασμός του συστήματος αυτοπροστασίας του Rafale, ειδικά οι υποδομές αποκάλυψης ηλεκτρονικών απειλών και η συνεργασία τους με συνολικό οπλοσύστημα του μαχητικού επιτρέπουν αντίστοιχα αποτελέσματα με τη χρήση βλημάτων της οικογένειας (Armement Air-Sol Modulaire) HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range).
Κάποια στιγμή βέβαια, όταν η κατασκευάστρια Safran συζητούσε για AASM του τύπου με ακόμη μεγαλύτερα βεληνεκή, έκανε λόγο και για έκδοση με ερευνητή που θα προσέδιδε δυνατότητες AR (Anti-Radar).
To θέμα δεν είχε συνέχεια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αν και μια πρόσφατη είδηση φαίνεται ότι ανατρέπει το άλλο σκηνικό.
Σύμφωνα με tweet του γνωστού αναλυτή Gareth Jennings, που παρακολουθεί την IFC (International Fighter Conference) στο Βερολίνο, η Γάλλοι εξετάζουν πλέον την περίπτωση της εξέλιξης μιας έκδοσης του Rafale με ικανότητα SEAD/DEAD και μάλιστα πριν το 2030.
Η έκδοση «wild weasel» (αν… μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε τον όρο) θα βασιστεί πιθανότατα σε διθέσιο Rafale B, και δεν είναι διαφορετική στη σύλληψη από το Eurofighter ECR που είχε προταθεί πριν από δυο περίπου χρόνια στους χρήστες του EF2000 και ειδικότερα την Luftwaffe με ένα Typhoon ειδικευμένο σε SEAD/DEAD προς αντικατάσταση των Tornado ECR.
Οι πληροφορίες λένε ότι η αλλαγή στάσης της γαλλικής πλευράς βασίζεται σε μια πρώτη μελέτη των μαθημάτων του πολέμου στην Ουκρανία και του μεγάλου αριθμού απωλειών ρωσικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων και Su-34 από την επίγεια αεράμυνας και μάλιστα με το χαμηλό επίπεδο και πανσπερμία μέσων χωρίς ενοποίηση που εκτιμάται ότι βρίσκεται η ουκρανική GBAD.