Σημαντικές είναι οι βελτιώσεις που έρχονται στα πλοία κλάσης FREMM του Γαλλικού Ναυτικού, συνέπεια της εμπειρίας που αποκομίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανάπτυξής τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αναφέρει το Meretmarine, η συμμετοχή των σκαφών στην πολυεθνική επιχείρηση Aspides, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, τα έφερε αντιμέτωπα με ποικίλες απειλές, όπως drones κάθε είδους, βαλλιστικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, καθώς και με σκάφη επιφανείας. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να αυξηθούν οι ικανότητες αυτοάμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης του πλοίου, με την τοποθέτηση νέων συστημάτων ελέγχου πυρός, οπτικής αναγνώρισης και αντιμετώπισης drone.
Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν το σύστημα μάχης Aegis με “διδάγματα” από τις επιθέσεις των Χούθι
Έτσι σε δύο από τα σκάφη θα αντικατασταθεί το ηλεκτροοπτικό σύστημα NAJIR της Safran και στη θέση του θα τοποθετηθεί το σύστημα ελέγχου πυρός STIR 1.2 EO Mk2, με σκοπό την δραστική αναβάθμιση των επιδόσεων ακριβείας του κύριου πυροβόλου των 76 χιλ. κατά στόχων χαμηλού ίχνους. Μέχρι στιγμής το STIR φέρεται από τις δύο FREMM-DA, δηλαδή αυξημένης αντιαεροπορικής ικανότητας, επομένως επιλέγεται το ίδιο για λόγους ομοιοτυπίας.
Στόχος είναι το σύστημα να τοποθετηθεί στο σύνολο των φρεγατών της κλάσης μιας και έτσι θα υπάρχει ένας σαφώς οικονομικότερος τρόπος αναχαίτισης drones σε σχέση με τους αποτελεσματικούς μεν, αλλά πολύ ακριβούς δε, πυραύλους Aster που χρησιμοποιήθηκαν σε 22 περιπτώσεις μέχρι στιγμής.
Παράλληλα για το σύνολο των σκαφών της κλάσης έχει αποφασιστεί η προσθήκη του ηλεκτροοπτικού συστήματος παρατήρησης και ελέγχου πυρός μεγάλης εμβέλειας PASEO XLR της Safran, με την τοποθέτησή του να γίνεται κατά την διάρκεια της περιοδικής συντήρησης κάθε πλοίου.
Μέχρι σήμερα οι φρεγάτες και D567 Lorraine είναι εξοπλισμένες με το σύστημα, ενώ αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί και στην D655 Bretagne, μαζί με το νέο δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών Syracuse IV. Αν και δεν διαθέτει τις ικανότητες και τις επιδόσεις ενός εξελιγμένου IRST, όπως το Vampir NG, αποτελεί σίγουρα μια σημαντική βελτίωση στον τομέα της επίγνωσης τακτικής κατάστασης. Τόσο το STIR 1.2 EO Mk2, όσο και το PASEO XLR, αποτελούν μέρος του εξοπλισμού των ελληνικών φρεγατών FDI.
Ελληνικές FDI: Μια μεγάλη έλλειψη που πέρασε… απαρατήρητη και πρέπει να διορθωθεί
Η τρίτη σημαντική προσθήκη, ακούει στο όνομα Skyjacker και πρόκειται για ένα σύστημα της Safran για αντιμετώπιση drone, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Skyjacker αξιοποιεί τεχνικές jamming και spoofing ώστε να διακόψει ή να παρεμποδίσει την αποστολή των εχθρικών drones, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει και σμήνη σε εμβέλειες έως 10 χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω αποτελεσματικότητας και χαμηλού κόστους αναμένεται να τοποθετηθεί σε αρκετά σκάφη του Γαλλικού Ναυτικού, καταδεικνύοντας πως συστήματα του είδους είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού ενός σύγχρονου πολεμικού.