Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) θα συνεργαστεί στενά με την αμερικανική εταιρεία General Atomics, προκειμένου να δοκιμάσει το MQ-9 πάνω από το Αιγαίο. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σα σκοπό να επιδείξει το MQ-9 Reaper, για μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, σε καθήκοντα ναυτικής επιτήρησης, αλλά φυσικά, πρώτη ενδιαφέρεται η χώρα μας και η Πολεμική Αεροπορία.
Οι πτήσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο από το αεροδρόμιο της Λάρισας και σε αυτές θα πάρει μέρος ένα ειδικά διαμορφωμένο MQ-9. Στόχος της επίδειξης είναι η δοκιμή του τύπου στον ρόλο επιτήρησης θαλασσίων περιοχών (κυρίως Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος), και η ασφαλής αξιοποίησή του σε έναν χώρο με έντονη αεροπορική κίνηση αλλά και σε περιβάλλον έντονων παρεμβολών.
Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της εταιρείας, Linden Blue, ευχαρίστησε τη συνδρομή της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στην προσπάθεια της General Atomics να επιδείξει τις ικανότητες του Reaper στη ναυτική επιτήρηση και την ενσωμάτωσή του στον πολιτικό εναέριο χώρο της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε ότι η απαίτηση για χαμηλή σε κόστος, μακράς εμβέλειας εναέρια επιτήρηση στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη αυξάνεται.
Όπως έχουμε γράψει και παραπάνω, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της χώρας μας για το MQ-9, έτσι, δεν αποκλείεται οι δοκιμές να αφορούν μια ακόμη αξιολόγησή του, από τη χώρα μας, στο πλαίσιο του πιθανού προγράμματος απόκτησής του. Η χρήση των drones (ανεξαρτήτως τύπου) θα μπορούσε να δρα συμπληρωματικά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και να βοηθήσει στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έχει καταδείξει το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα από τα πιθανά καθήκοντά τους προς όφελος της ΠΑ.
Το MQ-9 διαθέτει σύστημα εντοπισμού και αποφυγής (Detect and Avoid – DAA), ραντάρ πολλαπλού ρόλου με λειτουργία ISAR, σύστημα AIS και αισθητήρα βίντεο υψηλής ευκρίνειας, που επιτρέπει τον εντοπισμό και αναγνώριση σκαφών επιφανείας εντός χιλιάδων τετραγωνικών ναυτικών μιλίων. Χάρη στη συνεργασία της GA-ASI με την SES, μια πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών, το MQ-9 μπορεί να αποστείλει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να έχει αυξημένη επιχειρησιακή ακτίνα, πέρα από τη ζεύξη δεδομένων «line-of-sight».
Συνέντευξη ΥΕΘΑ εφ’ όλης της ύλης: F-35, UAVs, αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ, Ελληνοτουρκικά