Οι χώρες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ένα “διεθνές πλαίσιο για τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία” στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Η ανακοίνωση ομοιάζει με μια ανάλογη που έκανε ο Λευκός Οίκος.
“H κοινή διακήρυξη, που αναμένεται να υπογραφεί από όλα τα μέλη της G7, θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια για να τερματιστεί ο πόλεμος και για να αποτρέψουν και να απαντήσουν σε όποια μελλοντική επίθεση”, αναφέρει η βρετανική ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε: “Καθώς η Ουκρανία πραγματοποιεί στρατηγική πρόοδο στην αντεπίθεσή της και η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων ξεκινάει να δηλητηριάζει την πρώτη γραμμή του Πούτιν, αυξάνουμε τις επίσημες διευθετήσεις μας για να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα την Ουκρανία”.
Το σχέδιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, το οποίο θα υιοθετήσουν σήμερα οι χώρες μέλη της G7, θα δείξει στη Ρωσία ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου. «Η πολυμερής αυτή ανακοίνωση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη Ρωσία για το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», τόνισε η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Αμάντα Σλόατ.
Το σχέδιο «θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στρατό που θα μπορεί να την υπερασπιστεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δίνοντας έμφαση «στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 – Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία-θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να ανακοινώσουν αυτό το πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας. «Θα δώσουμε μάχη για αυτό, για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στον δρόμο προς (την ένταξη) στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στο Βίλνιους χθες Τρίτη.
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν την πρώτη ημέρα της συνόδου ότι «το μέλλον της Ουκρανίας» είναι «μέσα στο ΝΑΤΟ», ενώ επεσήμαναν ότι θα συντομεύσουν τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία.
Ωστόσο η Ουκρανία εξέφρασε την αγανάκτησή της, με τον Ζελένσκι να χαρακτηρίζει «παράλογο» το γεγονός ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία», υπογράμμισε.
ίσως τα δικά μας να είχαν διαρροή βομβών και να μόλυναν το περιβάλλον.
Να συμπεράνουμε ότι η τελική απόφαση για τις φρεγάτες θα ληφθεί μετά το πέρας του τρέχοντος έτους, ίσως αρχές 2021;
Καλύτερα για εμάς. Ακόμα και αν μας πλήρωνε τα ΝΑΤΟ τα καύσιμα των μαχητικών (δεν είμαι βέβαιος ότι το κάνει), δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να καταπονεί τα αεροσκάφη της, “προστατεύοντας” τον εναέριο χώρο των σκοπιανών.
Αλήθεια οι Βούλγαροι γιατί κόπτονται να περιπολούν αυτοί με τα πέντε απαρχαιωμένα Μινγκ που έχουν?
Να ευχόμαστε να μην αποκτήσουν σοβαρή στρατιωτικοί δύναμη ποτε ,ωστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με μας, γιατι τότε θα ξυπνήσουν τα παλιά πάθη και ονειρώξεις και θα μπλέξουμε και απο τον Βορά…..
Ερώτηση αδαους..
Όταν υπογράψαμε την συνθήκη των Πρεσπων κ μετέπειτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έλεγαν ότι με αυτό θα αναλάβουμε air policing των σκοπιων κ θα κόψουμε την επιρροή της Τουρκίας κτλ; τώρα αποφάσισαν τη Βουλγαρία. Αν αύριο κριθεί ανεπαρκής η αεροπορία τους κ πει η Τουρκία αναλαμβάνω εγω(ειδικά αν γίνει κανα μπαμ με το κοσσοβο);
Ακόμα ένα κακό νέο.
Αλιμονο, το αιμα νερο δεν γινεται…
Λογικό είναι. Μιλούν τη ίδια γλώσσα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η Βουλγαρία πάντοτε είχε βλέψεις εξόδου στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες άλλοτε βοήθησαν και άλλοτε όχι.
Ευτυχώς για εμάς, βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και βέβαια δεν μπορούν να έχουν φιλοδοξίες παρά μόνον σε ότι αφορά την FYROM.
Το ποιος θα περιπολεί στα Σκόπια προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.
Η Βουλγαρία έτσι κι αλλιώς πάντα είχε σκοτεινή πολιτική εκτός από την περίοδο Ζιβκωφ όταν ο Α. Παπανδρέου πριν πει “βυθίσετε το Χορα” είχε ζητήσει την μετακίνηση Βουλγαρικών μονάδων στα Βουλγαροτουρκικα σύνορα φοβιζοντας την Τουρκία.
Και πως θα το κάνει κύριε Νεδο μου , Πάνω από τα μισά αεροσκάφη της Βουλγαρίας δεν πετάνε. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με παλιά προβλήματα για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας: παλιά αεροσκάφη, ελαττωματικός εξοπλισμός και ελλείψεις προσωπικού. Παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας πως αποφάσεις πάρθηκαν και τέθηκαν σε κίνηση, οι αναφορές σήμερα δείχνουν εξαιρετικά δυσοίωνες, όπως αναφέρουν και βουλγαρικά μέσα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο αρχηγός των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Andrei Botsev, το 19% των οχημάτων, το 67% των εναέριων μέσων και το 8% των πλοίων είναι εκτός ενεργείας.https://www.ptisidiastima.com/more-than-half-of-bulgarian-warplanes-defective/