Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της G20 οι οποίοι συνεδριάζουν από σήμερα στο Δελχί είναι να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Ινδία, που προεδρεύει φέτος της ομάδας των μεγαλύτερων δυτικών και αναδυόμενων οικονομιών, έχει εκφράσει την επιθυμία να αποτελέσει τη φωνή που θα εκφράσει «τις ανάγκες των χωρών του νότου».
Η G20 θα πρέπει το λιγότερο να στείλει ένα μήνυμα στην Αφρική, υποδεχόμενη ως μόνιμο μέλος της την Αφρικανική Ένωση και την πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχουν στηρίξει πολλές χώρες μέλη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Αν και το βέτο από μία χώρα μέλος της G20 είναι πάντα πιθανό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, ο Βινάι Κουάτρα, δήλωσε ότι αναμένει η σχετικά απόφαση να ληφθεί σήμερα το πρωί στη σύνοδο, στην οποία έχει κληθεί ο πρόεδρος των νησιών Κομόρες, ο Αζαλί Ασουμανί, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο της Αφρικανικής Ένωσης.
Ωστόσο οι χώρες της G20 κινδυνεύουν να μην καταλήξουν σε συμφωνία για γεωπολιτικά ζητήματα ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θέματα τα οποία έχουν σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και από την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων για το κλίμα θα είναι μια «ενδεχομένως καταστροφική» αποτυχία για τις χώρες της G20, που αποτελούν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ευθύνονται για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποίησε την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.
«Δυσλειτουργική» οικογένεια
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της G20 σχετικά με τη στάση των χωρών έναντι της Ρωσίας, τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών καθιστούν δύσκολη την έκδοση κοινής τελικής ανακοίνωσης αύριο Κυριακή.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες διαφωνίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
«Αν και είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική», δήλωσε χθες Πέμπτη σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. «Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται — κάτι που όταν τα βάλουμε όλα μαζί, αφήνει να πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εν τέλει, της αντιπαράθεσης», τόνισε.
Λόγω της απουσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο. Θα συζητήσει «σειρά κοινών προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα», κυρίως η κλιματική αλλαγή, και για «την ελάφρυνση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία», ο οποίος επηρεάζει τις πιο φτωχές χώρες, επεσήμανε ο Τζακ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν θα προτείνει εξάλλου μια δυτική εναλλακτική στα τεράστια σχέδια επενδύσεων της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ θα ζητήσει να ενισχυθούν οι ικανότητες χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
G20: Υπογραφή συμφωνίας για ένα μεγάλο σχέδιο σύνδεσης της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης
Στη διάρκεια της G20, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσδοκίες από τη σύνοδο της G20, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ αναφέρθηκε στην «επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ΕΕ και άλλων εταίρων της G20 για την εξέταση ενός σχεδίου θαλάσσιας και σιδηροδρομικής μεταφοράς που θα επιτρέψει τη ροή του εμπορίου, της ενέργειας και των δεδομένων από εδώ, στην Ινδία, δια μέσου της Μέσης Ανατολής και ως την Ευρώπη».
Το σχέδιο «έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν γνωρίζω πόσος καιρός ακριβώς θα χρειαστεί» για την υλοποίησή του, πρόσθεσε ο Φίνερ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μηνών συνετούς διπλωματίας».
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχουν ήδη αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο προβλέπει την ένωση των αραβικών χωρών μέσω σιδηροδρόμου –ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί ως το Ισραήλ σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία – και στη συνέχεια μέσω των ισραηλινών λιμανιών την επέκταση της σύνδεσης ως την Ευρώπη, αλλά και θαλάσσια σύνδεση με την Ινδία.
Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της Ομάδας των 20
Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20 στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες, θα έχει το ίδιο καθεστώς με την ΕΕ, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ που ήδη έχει καθεστώς πληρους μέλους στη G20. Μέχρι τώρα η Αφρικανική Ένωση είχε καθεστώς “προσκεκλημένου διεθνούς οργανισμού”.
«Καλωσορίζουμε την Αφρικανική Ένωση ως πλήρες μέλος της G20 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξή της στη G20 θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της εποχής μας», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.
Άλλα ζητήματα για τα οποία η σύνοδος της Ομάδας των 20 πρόκειται να λάβει αποφάσεις είναι η παροχή επιπλέον δανείων από πολεμερείς θεσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αναδιάρθρωση της διεθνούς αρχιτεκτονικής του χρέους, ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κατάστασης στην ασφάλεια της ενέργειας και των τροφίμων.
Στο προσχέδιο ανακοίνωσης, που εκτείνεται σε 38 σελίδες και έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των μελών της G20, η παράγραφος για «την γεωπολιτική κατάσταση» έχει παραμείνει κενή.